Denk je aan een Portugees oorlogsschip dan denk je waarschijnlijk aan een giftige kwal. Giftig is hij zeker, maar een kwal niet. 0 Weetjes over dit merkwaardelijke zeedier.

Het is geen kwal

Een Portugees oorlogsschip heeft veel weg van een kwal, ze leven in de zee, hebben tentakels, het is echter geen kwal maar een siphonophorae. Een siphonophorae wekt de inruk één organisme te zijn, maar bestaat eigenlijk een grote kolonie van poliepen die allemaal samenwerken.

Poliepen?

Poliepen dus, vier verschillende om precies te zijn, allemaal met hun eigen taak. De dactylozoïden vormen de giftige tentakels, de gastrozoïden zorgen voor de spijsvertering, de gonozoïden voor de voortplanting en de pneumatofoor is het lichaam. Deze is bijzonder, want er is ook gasblaas dat als “zeil” dienstdoet. Dit zeil, dat in feite een poliep is, kan met lucht gevuld worden als het dier aan de oppervlakte moet blijven, en kan bij gevaar leeglopen waardoor het dier onderduikt. Ook kan dit zeil in een bepaalde hoek gedraaid worden, zodat het organisme invloed kan uitoefenen op de richting waarin het zich beweegt.

Hoe komt hij aan de naam?

Portugees oorlogsschip is niet de meest gebruikelijke naam voor een dier. Deze naam dankt het dier aan ontdekkingsreizigers uit de 16e eeuw. Ze noemden de kwal een ‘Portugees oorlogsschip’, omdat zij bang waren voor het dier zoals zij bang waren voor de Portugese schepen. Bovendien drijft de kwal op het water, net als een schip.

Waar komt hij voor

Het Portugees Oorlogsschip houdt van warme zeeën, het meeste komt hij dan ook voor in de Atlantische oceaan en de Indische oceaan, en dan vooral rond de evenaar. Maar ze gaan waar de wind hun brengt, en soms komen ze dan ook voor in de Middellandse zee, en zelfs sporadisch in de Noordzee.

Ze leven in groepen

Er zijn groepen gevonden in de open oceanen van wel 1.000 Portugese oorlogsschepen bij elkaar. aar wil je dus niet zwemmen! Als deze kolonies langskomen bij stranden wordt hier ook voor gewaarschuwd en kun je meestal een aantal dagen niet de zee in.

Tentakels zijn heel lang

Het zijn de tentakels die het beest zo angstaanjagend maken. Het “lijf” is slechts zo’n 10 tot 30 centimeter groot (dit drijft op het water), de tentakels zijn echter 10 meter lang, en kunnen zelfs 30 meter lang worden! Met deze giftige tentakels ‘vist’ het Portugees oorlogsschip continue maar eten. Dan moet je denken aan plankton en kleine visjes. Maar soms raakt hij dus ook een mens …

Is de steek dodelijk?

Als het Portugees oorlogsschip je steekt, laat dit een flinke striem achter op je huid. Door het gif van de kwal kun je koorts, een shock en ademhalingsproblemen krijgen. Ook verlammingsverschijnselen komen voor, niet handig natuurlijk als je in de zee zwemt. Verdrinking is dan ook een gevaar. Ook is het een probleem dat het dier dus vaak wordt verward met een kwal, hierdoor kan de verkeerde behandeling worden toegepast, aangezien het gif van poliepen van een andere samenstelling is dan dat van een schijfkwal. Mocht je een aangespoelde Portugees oorlogsschip vinden, raak deze dan ook niet aan, de tentakels kunnen nog steeds steken!

Hoe plant hij zich voor?

Een Portugees oorlogsschip is aseksueel, ze zijn niet mannelijk en niet vrouwelijk. EWlk Portugees oorlogsschip kent twee stadia: dat van een drijvende groep poliepen en dat van een kleine, rondzwemmende meduse, die lijkt op een kwal. Dit is het geslachtsrijpe stadium, waarin het dier zowel eitjes als sperma maakt. Het ontwikkelt zich als een kleine bult op één van de voortplantingspoliepen die aan de blaas hangen, tot het losbreekt om een drijvende larve te worden. Dit begint als één poliep, maakt er meer en wordt zo een volledige kolonie.

Heeft hij vijanden?

Lederschildpad

De grote lederschildpad is een van de grootste vijanden van het Portugees oorlogsschip. De huid van dit schildpad is zo dik dat hij geen last heeft van de beet. Het gaat echter niet goed met de lederschildpadden in het wild, een reden waarom het met het oorlogschip juist wel beter gaat. Er zijn ook zeenaaktslakken die zich specialiseren in het eten van het Portugees oorlogsschip.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media