De meest giftige slangen. Zou Freek Vonk ze op durven pakken? Welke slang is het meest giftig? Daar is niet heel gemakkelijk een antwoord op te geven, omdat er gebruik kan worden gemaakt van verschillende criteria. Meestal worden de Zwarte Mamba (met haar ‘Kus des doods’), een aantal soorten van de Cobra (onder wie de Koningscobra) en de Oosterse Diamandsrug Ratelslang benoemd tot giftigste slangen. En ze zijn inderdaad extreem gevaarlijk. Ze kunnen allemaal met één enkele beet een mens doden. Toch zijn er nog giftigere slangen als er gekeken wordt naar de hoeveelheid gif (in milligram per kilogram) die nodig is om een muis te doden (ook wel LD50 score genoemd). De slangen die op basis hiervan het meest giftig zijn, staan in deze top 10 weergegeven.

10. Filipijnse Cobra (LD 50 score: 0.2 mg/kg)

filipijnse cobra
Mario Lutz/wikicommons

Deze slang leeft in meerdere landen in Azië, waaronder op een aantal Filipijnse eilanden, namelijk Luzon, Catanduanes, Mindoro en Masbate. De slang wordt ook wel Naja Philippinensis, Filipijnse brilslang of Filipijnse Cobra genoemd. Het is een slang uit de familie van de koraalslangachtigen. De Noord Filipijnse Cobra is een relatief kleine cobra, van gemiddeld 1,70 meter lang. Op de Filipijnen woont ook de Koningscobra, maar deze is minder giftig. Dat de Koningscobra giftiger is, wordt vaak ten onrechte gedacht, omdat deze groter en bekender is dan de Noord Filipijnse Cobra.

9. Zaagschubadder (LD 50 score: 0.15 mg/kg)

Zaagschubadder
Shantanu Kuveskar /wikicommons

De Zaagschubadder leeft veelal in zanderige gebieden in het Midden-Oosten en centraal Azië. Daar kan de slang zich naast kronkelend (zoals de meeste slangen doen) ook zijwaarts kronkelend (side-winding) over steile zanderige plaatsen bewegen. De slang wordt ook wel Zandrateladder of Efa genoemd. De naam Zaagschubadder is gegeven, omdat de slang beschikt over schubben in de vorm van een zaag. Met deze schubben kan het dier een raspend (ratelend) geluid produceren (vandaar de naam Zandrateladder). Overdag verstopt de Zaagschubadder zich door zich in te graven. In het schemerdonker en in de nacht gaat het dier op jacht.

8. Australische tijgerslang (LD 50 score: 0.12 mg/kg)

Australische tijgerslang
Benjamint444/wikicommons

Deze slang komt voor in het zuidoosten van Australië, in de staat Victoria, waaronder in de stad Melbourne. Mocht je er in deze stad eentje tegenkomen, blijf dan vooral rustig. De slang zal slechts zijn extreem gevaarlijke fatale bijt toepassen als hij zich opgejaagd voelt. Als je toch gebeten wordt, breng dan snel een drukverband aan (of druk er continue een doek tegenaan) en immobiliseer de gebeten ledemaat. Schakel daarna onmiddellijk medische hulp in. Was de wond niet, want dan kan het gifsoort niet meer geïdentificeerd worden. Deze aanpak geldt voor een beet van elke slangsoort. De Australische tijgerslang herken je aan zijn lichte en donkere ringen. Een volwassen slang kan tot 1.5 meter lang zijn.

7. Enhydrina schistosa (LD 50 score: 0.11 mg/kg)

Enhydrina schistosa

De Enhydrina schistosa, een zeeslang, leeft in de wateren van Azië en Australië, bij estuaria ’s en lagunes, waar het dier regelmatig in visnetten geraakt. Onervaren Vissers worden vervolgens geïnjecteerd met het gif van deze zeer agressieve slang. Van alle zeeslangen is dit de slangsoort die het meest voorkomt en die zorgt voor de meeste dodelijke slangenbeten (in aantal).

6. Kust Taipan (LD50 score: 0.10 mg/kg)

taipan

De kust Taipan slang wordt ook wel de gewone Taipan genoemd. Hij leeft voornamelijk in de kustgebieden van noord en west Australië. Ook op het eiland Nieuw Guinea komt het dier voor. Ze leven daar zowel in tropische regenwouden als de veel drogere bossen. Het dier is overdag actief, dan is het op jacht naar kleine zoogdieren en vogels. De Kust Taipan slang heeft grote overeenkomsten met de Zwarte Mamba slang: hij heeft een lange, smalle kop en is zeer lang (tot 2.9 meter). In principe hoef je niet bang te zijn voor deze slang. Hij zal vluchten als hij je ziet. Pas als de slang zich in het nauw gedreven voelt, zal hij agressief worden en je aan gaan vallen.

5. Veelstreepkrait (Taiwanese Kraitslang) (LD 50 score: 0.09 mg/kg)

Veelstreepkrait

Alle Kraitslangen zijn giftig, maar deze Taiwanese variant het meest. Het dier komt voornamelijk voor in het zuiden en zuidoosten van Azië (waaronder in Taiwan). De slang is een bodembewoner, dat wil zeggen dat hij niet kan klimmen. Overdag verstopt het dier zich onder objecten (bijvoorbeeld stenen). ’s Nachts wordt de Taiwanese Kraitslang (Bungarus multicinctus)actief. Dan jaagt het op reptielen, waaronder andere slangen. In het duister worden de dieren vaak niet gezien. Dan bijt het dier als je te dichtbij komt. De meeste mensen die door de Taiwanese Kraitslang worden gebeten, overleven het niet. Doordat Kraits bonte kleuren hebben, zijn ze aantrekkelijk voor reptielenliefhebbers. De dieren zijn echter ongeschikt voor gevangenschap. Ze weigeren dan voedsel en plantten zich in deze situatie niet voort.

4. Geelbuik Zeeslang (LD 50 score: 0.07 mg/kg)

Geelbuik Zeeslang 1

De Geelbuik Zeeslang wordt ook wel Samengedrukte Zeeslang genoemd. Het dier komt voor in de tropische zoutwateren over de hele wereld, maar voornamelijk aan de Australische kusten, in de Indische Oceaan en bij het eiland Hawaï. Het dier jaagt op vissen, die na een beet direct sterven. Je vindt ze nooit aan land, wel liggen ze soms in groepen in de branding aan de kust te rusten. Ook moet de slang om de 20 minuten naar boven om naar adem te happen (het heeft geen kieuwen). Het dier heeft een opvallend mooi uiterlijk: het heeft een fel gele streep op zijn buik en een staart in de vorm van een peddel. De Geelbuik slang is gemiddeld 90 centimeter lang. Onder begeleiding kun je tijdens een duikexcursie het dier bewonderen. Blijf dan wel op gepaste afstand, schuin achter het dier. Als je de Geelbuik Zeeslang de weg gaat versperren, dan kan het overgaan tot de aanval, met een (dodelijke) beet tot gevolg. Wel is er een goed werkend tegengif ontwikkeld, maar het is de vraag of deze op tijd kan worden ingediend.

3. Dubois Zeeslang (LD50 score: 0.044 mg/kg)

Deze slangsoort (Aipysurus duboisii) leeft in de Koraalzee, de Arafura Zee, de Timor Zee en de Indische Oceaan. Het is de meest giftige slang van alle zeeslangen. Het dier zal slechts bijten als het wordt uitgelokt. Hoewel de Dubois Zeeslang goed kan bijten, heeft het opvallende korte hoektanden (slechts 1.8 millimeter).

2. Oosterse Bruine Slang (Pseudonaja textilis) (LD50 score: 0.037 mg/kg)

Oosterse Bruine Slang

In Indonesië, Papoea Nieuw Guinea en Australië woont de Oosterse Bruine Slang. Hoewel het dier op de vlucht slaat als het met een mens wordt geconfronteerd en slechts bijt als het wordt aangevallen, zijn er al velen door dit dier gedood. Meestal is de Oosterse Bruine Slang ongeveer 2 meter lang, maar het kan groeien tot maar liefst 2.4 meter.

1. Inland Taipan Slang (LD 50 score: 0.01 mg/kg)

Inland Taipa

De Binnenlandse Taipan Slang (Oxyuranus microlepidotus) staat met stip op nummer 1. Als je door deze slang wordt gebeten, dan is de kans erg groot dat het gif jou zal doden (ook als het maar een minimale hoeveelheid is). Het dier kan bij wijze van spreken 100 mensen in slechts 30 tot 45 minuten doden. De slang leeft in de semi-droge gebieden van Australië. De slang, van 1.8 tot 2.5 meter lang, is een zeer verlegen dier. De Binnenlandse Taipan Slang zal echter, als het zich bedreigd voelt, aanvallen. En dan weet het precies hoe het moet toeslaan.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media