Gezellig een dagje met het gezin naar de dierentuin. Wie kent dat niet, of als enthousiast kind die zijn of haar favoriete dier wil bezichtigen; of als ouder om een stukje jeugd te doen herleven. Dieren maken een essentieel deel uit van onze wereld, zijn onmisbaar op vele vlakken, boeiend, spannend, eng, ontzagwekkend, en helaas maar al te vaak met uitsterven bedreigd. Dierentuinen hebben dus niet alleen een onderhoudende en onderwijzende functie, maar ook een beschermende. Daarom is een bezoekje niet alleen leuk om te doen, maar zeer zeker ook educatief. Dit educatieve gedeelte moet de mens bewust maken van wat de natuur te bieden heeft en hoe we daar op een zinvolle en vooral verantwoordelijke manier niet alleen mee kunnen, maar ook moeten omgaan.

Er zijn een behoorlijk aantal dierentuinen in ons bescheiden kikkerlandje en de volgende lijst geeft de 10 meest bezochte, hoewel dit geenszins de kwaliteit van alle andere teniet doet.

10. GaiaZOO

GaiaZOO

De aarde leeft! Niet alleen dat, maar de Gaia-theorie ziet de aarde ook als levend organisme en dat houdt dan weer in dat alles wat er zich op aarde bevindt met elkaar verbonden is. Als er iets mis gaat, dan wordt het organisme ziek, net zoals bij de mens zelf. Op deze basis is in het begin van deze eeuw in Kerkrade GaiaZOO ontstaan.
Naast een aantal diersoorten laat dit park ook zien, hoe het tot deze diersoorten is gekomen via een tocht langs uitgestorven soorten uit het verre verleden.
Een van de grootste evenementen binnen het park is het DinoDome, een binnenspeeltuin van 2500 vierkante meter en dat zorgde onder andere tot een regelmatige uitverkiezing van ‘Leukste dierentuin in de Benelux’.

9. Apenheul

Apenheul

Apies kijken, altijd een geweldig tijdverdrijf voor jong en oud. Dit in Apeldoorn gespecialiseerde park heeft binnen zijn omheining wel 35 soorten apen rondlopen, waarvan een aantal gewoon los tussen het publiek. Men probeert alle aanwezige 300 apen zoveel mogelijk vrijheid te bieden, zodat hun natuurlijke gedrag gemakkelijker tot uiting komt. En dat maakt het nou precies zo leuk, want maar al te vaak zien we dan dingen, die onszelf niet zo vreemd zijn.

8. Dolfinarium

Dolfinarium

Zijn de meeste dierentuinen redelijk algemeen van aard in hun dierensoorten, het Dolfinarium in Harderwijk is specifiek gericht op zeezoogdieren en is daarin het grootste van Europa. Vanaf 1965 kan het publiek hier terecht voor alles wat met dolfijnen, walrussen, zeeleeuwen, zeehonden en walvissen te maken heeft.
Naast het bezichtigen van deze dieren staat natuurlijk de dagelijkse show centraal bij een bezoek, waarbij elke keer weer te ervaren is hoe intelligent veel van dit soort dieren is, en hoe waardevol voor het leven in de zee.

7. Wildlands Adventure Zoo Emmen

wildlands

‘Natuur is niet alleen zien, maar ook doen!’, zou het perfecte motto van deze attractie kunnen zijn. Voortgekomen uit het voormalige Dierenpark Emmen, te weinig vooruitzichten biedend op mogelijke groei, heeft men het roer omgegooid. In de stijl van tegenwoordig is dit dierenpark een interactieve gebeurtenis geworden, dat met recht een avontuur is. De zoo is opgedeeld in drie klimaatzones: Jungola (jungle), Serenga (savanne) en Nortica (pool), die elk op hun eigen wijze beleefd kunnen worden.

6. Dierenpark Amersfoort

Amersfoort

Dit park is vlak na de oorlog in 1948 opgericht en is een typisch familiebedrijf. Klein begonnen met slechts enkele dieren richt men zich vooral op de jonge kinderen, getuige ook de aanwezigheid van een aantal speeltuinen. Maar als je de mens bij wilt brengen hoe interessant, maar ook hoe belangrijk de natuur is, dan kun je niet vroeg genoeg beginnen. Deze Amersfoortse attractie is ingedeeld in een aantal themagebieden, zoals bijvoorbeeld de Savanne en de Japanse Tuin. Heel speciaal zijn echter de Nacht, waar nachtdieren centraal staan, en het Dinopark. En welk kind is er nou niet dol op dinosaurussen! En wat te denken van de Wildernis waarbij je zelf met een bootje tussen de dieren doorvaart.

5. Safaripark Beekse Bergen

Safaripark

Deze attractie bestaat pas sinds 1968 en maakt deel uit van De Beekse Bergen, een uitgebreid recreatiepark nabij Tilburg. Wat dit dierenpark zo bijzonder maakt, is niet alleen het feit dat het qua oppervlak het grootste is in de Benelux, maar vooral dat de te bezichtigen dieren er relatief vrij in rondlopen. Dieren uit Afrika staan hierbij centraal, en dat zijn er behoorlijk wat.
Men is voortdurend bezig de leefomgeving authentieker te maken en men kan het park bezoeken als wandelaar, met de auto, de bus of de boot en sinds kort ook met de kano.

4. Ouwehands Dierenpark

Ouwehands

Opgestart als kippenfarm met wat extra dieren werd dit dierenpark te Rhenen in 1932 geopend voor het publiek. Onder andere door de oorlog en later het gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden kende het park zware tijden, maar door inbreng van zakenman Marcel Boekhoorn gaat het sinds 2000 weer de goede kant op. Ouwehands is vooral bekend geworden door diverse televisieprogramma’s, en heeft nu met het Berenbos een plek waar vele bedreigde, bruine beren een veilige wijkplaats hebben gevonden. Ouwehand heeft in 2017 een primeur, ze hebben vanaf nu reuzenpanda’s!

3. Burgers Zoo

Burgers Zoo

Bescherming van dieren en vooral bedreigde diersoorten staat voorop bij deze Arnhemse dierentuin, begonnen in 1913 als fazanterie. Verwondering staat hoog in het vaandel bij Burgers, verbazing over wat de natuur ons te bieden heeft. Met name de chimpansee gemeenschap trekt niet alleen bezoekers, maar ook onderzoekers. Met het tropisch regenwoud en een woestijnomgeving laat Burgers niet alleen de dieren zien, maar geeft ook wat mee over hun ware leefomgeving.

2. Artis

Artis

De oudste dierentuin in Amsterdam is waarschijnlijk ook de bekendste: Artis in Amsterdam, opgericht in 1938. Dit park probeert via natuur- en milieueducatie een verbinding te leggen tussen natuur, cultuur, erfgoed, kunst en wetenschap. Net als veel andere dierentuinen is Artis bezig met een masterplan. Zo is er inmiddels een Afrikaans savannelandschap, het Wolvenbos, een vlinderpaviljoen en kan de onzichtbare wereld bezichtigd worden in Micropia.

1. Diergaarde Blijdorp

Blijdorp

Begonnen in 1857 in de Rotterdamse binnenstad, verhuisde deze dierentuin in 1932 naar de huidige locatie Blijdorp. In het begin moest men lid zijn, tegenwoordig is het een van de drukst bezochte dierenparken in Nederland.
Sinds 1988 worden de dieren ingedeeld naar werelddeel, waarbij zo veel mogelijk van de originele leefomgeving van het betreffende dier wordt nagebootst. Hierdoor maakt de bezoeker niet alleen kennis met de beesten, maar krijgt ook het een en ander mee van de, vaak zeer boeiende, omgeving, waarin de dieren moeten zien te overleven.
De projecten Taman Indah, voor bijvoorbeeld de Aziatische olifant, Oewanja kinderjungle voor de Sumatraanse tijger en het noordpoolgebied Arctica zijn daar voorbeelden van.

Dierentuinen zijn er in alle soorten en maten, sommige algemeen, sommige gespecialiseerd. Ze hebben echter allemaal één ding gemeen: de mens eraan herinneren hoe mooi, wonderbaarlijk en vooral belangrijk het is op goede voet te blijven staan met de natuur om ons heen.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media