Hartverscheurend is het, als na jaren trouwe dienst en vooral vriendschap je dierbare huisdier komt te overlijden. Hoewel dat eigenlijk voor elk dier geldt, hakt het er wat meer in als het gaat om je hond. Kat en hond zijn verreweg de meest populaire huisdieren, maar zeker over langere tijd bekeken lijkt de relatie met een hond vaak wat dieper te gaan dan met andere beesten, die ons leven jaren lang verrijken. Om het treurige gebeuren van hun heengaan niet te vaak te hoeven meemaken, is het misschien wel handig een hond te nemen, die wat langer leeft.

De hond stamt af van de wolf en is, wat men noemt, een gedomesticeerde hondachtige in zijn soort. Je vindt dat ook terug in de Latijnse naam: Canis lupus familiaris. Men zegt wel eens dat 1 jaar in een hondenleven overeenkomt met 7 jaren in een mensenleven en dat zou inhouden, dat de hond op zijn hoogst rond de 15 jaar kan worden.
Laten we eens kijken welke honden het langst leven, waarbij opvalt dat het vooral de kleinere soorten zijn, die het langer uithouden.

Chihuahua: 15-17 jaar

chihuahua
Peter van der Sluijs -/wikicommons

Love ‘m or hate ‘m! De kleinste van alle honden. Vaak wordt de fout gemaakt dat je deze honden niet hoeft trainen. Absolute onzin, vooral goede socialisatie is een must. Dan heb je een leuke speelse en intelligente kameraad. Hoewel ze ook lang haar kunnen hebben, kunnen de kortharige chihuahua’s niet zo goed tegen koud weer en je ziet ze dan ook wel eens met een speciaal hondentruitje lopen.

Dwergpoedel: 14-18 jaar

toypoedel
Jungi0714 /wikicommons

Poedels heb je in meer maten. Dwergpoedels zien er hetzelfde uit en hebben ook hetzelfde karakter als een gewone poedel, alleen uit zich dat in een veel kleinere versie. Hierdoor is dit slimme en grappige hondje ideaal voor kinderen. Ze vergen wel wat onderhoud wat knippen betreft, maar geven weinig geuren en stoffen af, wat ze een betere keus maakt voor mensen met een allergie.

Dwergkeeshond: 14-16 jaar

dwergkeeshond

Dit intelligente kleine hondje zit goed in zijn vacht. Dat houdt hem lekker warm, maar het vereist ook het nodige borstelwerk. Afkomstig van sledehonden komen ze voor in diverse kleuren en hun karakter wordt omschreven als eigenwijs, bazig en speels.

Australische veedrijvershond: 12-16 jaar

australische-veedrijvershond
Zingpix/wikicommons

Dit is een typische werkhond, die het liefste bezig is met bijvoorbeeld behendigheids- of gehoorzaamheidstraining. Als eigenaar zul je er dus zelf ook de nodige energie in moeten steken. Ze zijn beschermend, gehoorzaam en loyaal en als huisdier heb je er een geweldige vriend in.

Teckel of dashond: 12-16 jaar

dashond
Raven Underwood /flickr

Dit hondje met zijn spitse snuit en korte pootjes kennen we vooral met gladde vacht, maar er zijn ook soorten met langer haar. Ze zijn oorspronkelijk gefokt voor de jacht op dassen(dachshund), maar hun speelse karakter en leuke uitstraling maakt het een heel plezierig beestje om in huis te hebben.

Jack Russell Terriër: 13-15 jaar

jack-russell-terrier
Johannesvg/wikicommons

Afkomstig uit Engeland zijn ze gefokt om op vossen te jagen en dan weet je ook meteen, dat het hier gaat om een zeer energiek hondensoort. Omdat ze vooral buiten spelend goed gedijen en speels zijn in de omgang, zijn ze niet zo geschikt voor het stadse leven, tenzij je natuurlijk een groot park om de hoek hebt liggen.

Maltezer: 13-15 jaar

maltezer
ManuelFD /wikicommons

Als je het over een lief hondje hebt, dan praat je over de Maltezer met zijn grappige snuitje en glanzende witte vacht. Ze vragen veel aandacht en onderhoud, maar zijn uitstekend in gezelschap en zullen beslist de nodige oh’s en ah’s tevoorschijn toveren. Vergis je echter niet, het zijn pittige en onbevreesde hondjes.

Yorkshire terriër: 12-15 jaar

yorkshire-terrier
Eric Chan/flickr

De persoonlijkheid van dit kleine opdondertje lijkt soms vele malen groter dan zijn formaat. Misschien is dat wel de reden dat ze zich opgewerkt hebben van jager op ratten tot het favoriete hondje van de adel in Engeland. Langharig als ze zijn vergen ze heel wat borstelwerk, maar ze vinden die aandacht dan ook heerlijk om te krijgen.

Shih tzu: 12-14 jaar

shih-tzu
DavidoJames /wikicommons

Als spitse neuzen voor energiek staan en de wat stompere voor charme en schattig, dan is de shih tzu een absolute koploper in het laatste. Het zijn hondjes, die al in de verre oudheid geliefde huisdieren waren, vergen wel de nodige onderhoud van hun lange, weelderige vacht en worden ook wel ‘leeuwenhonden’ genoemd, of hondjes met een chrysantvormige kop, vanwege de aard van de haargroei daar.

Lhasa Apso: 11-14 jaar

lhasa-apso
Alzberger/wikicommons

Oorspronkelijk afkomstig uit Tibet lijkt dit huisdier meer haar dan hond te zijn. Ze werden gebruikt, ondanks hun formaat, als waakhonden en zijn in karakter erg onafhankelijk, loyaal naar de eigenaar toe, maar niet altijd even vriendelijk voor buitenstaanders. Bijna onnodig te zeggen dat er veel energie gaat zitten in het borstelen van deze soms felle hondjes.

Natuurlijk zijn er meer hondenrassen die gemiddeld vrij oud kunnen worden, en nogmaals het zijn vooral de kleine hondenrassen. Wij hebben de 10 meest bekende en veelvoorkomende rassen voor je op een rij gezet, hondenfun heeft zelfs een lijst met 25 honden.

De eerlijkheid gebiedt op te merken, dat je een hond eigenlijk niet zou moeten kiezen op het mogelijke aantal levensjaren, maar vooral of het karakter van de hond goed bij jouw persoonlijkheid past. Tenslotte is het de bedoeling dat je een behoorlijke tijd met elkaar optrekt, en als degene die de keuze maakt, dien jij die keuze dan ook met respect naar de hond te maken. Op die manier heb je het meeste plezier van je huisdier en je huisdier van jou.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media