Naaktkatten zijn graag geziene dieren bij kattenliefhebbers. Het zijn vriendelijke, intelligente en trouwe kameraadjes, die het gezelschap van hun baasje erg op prijs stellen. Heeft een naaktkat helemaal geen pels? Toch wel hoor. Op hun huid bevindt er zich een heel dun laagje dons, zoals op een perzik. Ze hebben rimpels, ze moeten wekelijks in bad en ja, ze hebben af en toe zonnecrème nodig. Lees hieronder meer over deze unieke dieren.

Uit noordelijke streken

Je zou verwachten dat een kattenras afkomstig uit een koud land een dikke vacht heeft, maar dat is bij de naaktkat helemaal niet het geval. Het was een kat uit het koude Canadese Ontario die in 1966 een haarloos kitten kreeg door toevallige genetische mutatie. Dit was het begin van het kweken van haarloze katten in Canada en Noord-Amerika. Haarloze katten werden gekruist met haarloze katten uit andere plaatsen en zo ontstond het kattenras sfinx.

Verschillende patronen en kleuren

Hoewel de vacht van naaktkatten erg kort is, komen er meerdere patronen en kleuren in voor. Voor elk patroon en elke kleur die je bij langharige katten ziet, bestaat er wel een sfinxversie. Omdat de huid erg dun is, zie je vaak rimpels bij een naaktkat. Hun velletje voelt erg zacht aan; je kunt er niet aan weerstaan om een naaktkat te aaien…

Voor kattenliefhebbers met allergie?

Vaak beweert men dat naaktkatten ideaal zijn voor kattenliefhebbers die allergisch zijn voor hun favoriete huisdier. Dat is helaas niet helemaal waar. Het proteïne Fe1 d1, verantwoordelijk voor allergische reacties bij mensen, komt net als bij andere katten in het speeksel en de vetklieren van een sfinx voor. Als je een kattenallergie hebt, denk toch maar twee keer na alvorens veel geld te betalen voor een naaktkat…

Warmer dan andere katten


Jakub Hałun/wikicommons

Wie ervan houdt om een kat op de schoot te nemen om haar aangename lichaamswarmte, moet absoluut een sfinx in huis halen. Zijn lichaamstemperatuur ligt immers iets hoger dan deze van andere kattenrassen. Onervaren dierenartsen die een sfinx onderzoeken, denken ten onrechte weleens dat hij koorts heeft…

Toch een wekelijks badje nodig

Wie het zich gemakkelijk wou maken en dacht dat een haarloze sfinx niet in bad hoefde, is eraan voor de moeite. Toegegeven, een naaktkat heeft geen dikke vacht waarin zich een hoop vuil en stof nestelt. Maar… de huid van een naaktkat produceert wel degelijk talg, en dat vormt op de duur een vettig laagje op haar huid. Daarom hoor je een naaktkat wel degelijk elke week in bad te doen. Ook de oren van een sfinx moet je regelmatig schoonmaken.

Gevoelig beestje

De dunne huid van een sfinx is uiteraard erg gevoelig. Een sfinx kan zelfs verbranden in de zon. Er zijn baasjes die met een tube zonnecrème aan de slag gaan elke keer dat poeslief in het zonlicht komt. Dat is wel wat overdreven, maar toch: het gevoelige velletje van een naaktkat verdient de nodige aandacht. Door het ontbreken van een vacht hebben de dieren het ook snel koud. Op koude dagen best binnenshuis houden dus, of een truitje aan!

Populair kattenras


Quinton Moran/flickr

Er bestaan veel kattenrassen en elk ras heeft zijn eigen fans onder de kattenliefhebbers. Langharige katten zijn het meest begeerd in Noord-Amerika, maar ook de sfinx scoort lang niet slecht. Volgens een onderzoek in 2014 staat de sfinx op de achtste plaats qua populariteit. Niet slecht voor een poesje zonder vacht.

Erg aanhankelijk dier

Miko Upgrade/wikicommons

De sfinx is een heel aanhankelijk dier, en die karaktertrek maakt het kattenras erg populair. De naaktkat zou de meest aanhankelijke kat zijn. Waarom? Daarover bestaan verschillende theorieën. Het is mogelijk dat de vriendelijkste katten speciaal werden uitgeselecteerd om ermee te fokken. Misschien is de sfinx zo aanhankelijk omdat alleen de mens hem de broodnodige warmte kan geven. Katten fokkers laten de kittens van naaktkatten lang bij de moeder na de geboorte. Ook dat zou volgens sommigen bijdragen tot hun aanhankelijkheid.

Veelvraten


Atlantiscats/wikicommons

Haal genoeg kattenvoer in huis als je een sfinx als huisdier kiest. Een naaktkat eet namelijk opvallend meer dan een andere kat. Het snelle metabolisme van een naaktkat vraagt voortdurend om voedsel. Dit verklaart ook waarom de lichaamstemperatuur van een sfinx wat hoger is dan bij andere katten.

Naaktkatten als acteurs

Ja, zelfs in bekende films komen naaktkatten voor. Het beroemdst is waarschijnlijk Mr. Bigglesworth uit de Amerikaanse filmserie Austin Powers. De drie Austin Powersfilms zijn parodieën op spionagefilms uit de jaren zestig. Een van de hoofdpersonages, Dr. Evil, heeft een naaktkat met de naam Mr. Bigglesworth. De naaktkat die de rol van Mr. Bigglesworth speelde, moest 45 minuten lang kunnen stilzitten tijdens de opnames. Het beestje werd er speciaal voor getraind en had er blijkbaar geen moeite mee…

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media