Er zijn ontzettend veel verschillende diersoorten te ontdekken, waarbij de een nog specialer is dan de ander. Een van de dieren waar genoeg bijzonders over te vertellen valt, is de helmbasilisk. Je kent dit dier misschien ook wel als de Jezus Christushagedis. Wat maakt dit beestje zo bijzonder? Je leest het in de top 10 weetjes over de helmbasilisk.
Ze zijn felgekleurd
Een volwassen helmbasilisk heeft een prachtige groene kleur, met heldere gele ogen. Ze hebben bovendien lichtblauwe en gele stippen die op de zijkant van hun lichaam zitten. De dieren hebben bovendien drie kammen: één op hun kop, één op hun rug en één op hun staart. Vrouwtjes hebben er slechts één, namelijk de kam op hun kop. Een jonge helmbasilisk is wat minder felgekleurd en heeft deze opvallende kammen ook niet.
Ze zijn vernoemd naar een mythologisch dier
De helmbasilisk hoort bij het geslacht van de basilisken. De naam van dit geslacht is afgeleid van een mythologisch dier dat in staat is om mensen in steen te veranderen met zijn blik. Hun naam stamt ook af van het Griekse woord basiliskos, wat “kleine koning” betekent. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de kam op hun kop, die met een kroon vergeleken kan worden.
Ze lopen op water
Een dier met als bijnaam de Jezus Christushagedis, moet natuurlijk wel bijzondere krachten hebben. Net als veel andere basilisken kan de helmbasilisk korte afstanden op het water afleggen. Hun achterste tenen zijn voorzien van kleine schubben die naar beneden wijzen. Deze schubben zorgen ervoor dat de totale oppervlakte van de teen groter is, waardoor de dieren in staat zijn om op water te “lopen”.
Het zijn uitstekende zwemmers
Deze dieren kunnen niet alleen op topsnelheid over het water rennen. Ook in het water zijn ze ontzettend snel. Het zijn goede zwemmers die met gemak 30 minuten onder water kunnen blijven zonder naar adem te happen.
Ze kunnen goed klimmen
Het water is geen uitdaging voor de helmbasilisk, maar de dieren kunnen ook gemakkelijk de hoogte in. Het zijn namelijk erg behendige dieren, wat voor een deel komt door hun tenen. Deze zijn namelijk erg lang en hebben bovendien messcherpe nagels. Deze nagels stellen ze in staat om bomen te beklimmen en makkelijk weg te rennen voor gevaarlijke roofdieren.
Ze hebben een erg lange staart
Helmbasilisken zijn over het algemeen vrij gemiddelde hagedissen. Ze hebben wel een gemiddelde lengte van ongeveer 90 centimeter lang. Dat komt doordat hun staart maar liefst 2/3e van hun lengte bepaalt. Wanneer je de dieren van hun snuit tot het einde van hun romp meet, hebben ze een gemiddelde lengte van 25 centimeter. Het is dus duidelijk dat ze een groot deel van hun lengte uit hun staart moeten halen.
. Het zijn omnivoren
Het dieet van helmbasilisken is erg divers. Het zijn namelijk omnivoren, wat betekent dat ze zowel planten als dieren eten. Ze hebben het vooral gemunt op insecten, kleine zoogdieren en kleinere hagedissen. Daarnaast genieten ze op zijn tijd van een lekker stukje fruit of bloemen die in hun natuurlijke omgeving groeien.
Ze leven bij het water
Je komt deze dieren bijna altijd tegen aan de oever van een grote rivier of in de buurt van een meer. De gebieden rondom rivieren en meren zijn namelijk bedekt met veel verschillende plantensoorten en dichtbegroeide bossen. Hier hebben helmbasilisken het helemaal naar hun zin. Soms is het mogelijk om deze dieren op meer dan 15 meter hoogte in de bomen te spotten, maar meestal rusten ze in lagere gebieden die dicht bij het water liggen. Dat maakt het makkelijker om te jagen, maar ook om aan roofdieren te ontsnappen.
Ze kunnen met zijn vijftienen geboren worden
Een volwassen vrouwelijke helmbasilisk kan gemiddeld vijf tot vijftien eieren per keer leggen. Deze legt ze het liefste in diep zand dat lekker warm aanvoelt. Vervolgens duurt het acht tot tien weken voordat de eieren uitkomen. De helmbasilisken die uit de eieren kruipen zijn nog redelijk klein, maar kunnen wel al helemaal zelfstandig leven.
Ze zijn temperamentvol
Mannelijke helmbasilisken zijn erg territoriaal en kunnen agressief worden wanneer ze zich bedreigd voelen. Een enkel mannetje is in staat om het stukje land te beschermen waar hij samen met een groep vrouwtjes woont. De meeste helmbasilisken zijn wat angstiger aangelegd. Dat betekent dus ook dat het geen goede huisdieren zijn. Ze worden niet graag opgepakt en kunnen gestrest raken wanneer je ze vangt.