Katten zijn slimme en actieve dieren, die maar al te graag in de weer zijn. Als baasje kun je natuurlijk vermaak bieden voor je kat. En katten gaan ook zeker zelf op zoek naar iets om te doen, of het nu binnen- of buitenshuis is. In dit artikel lees je hoe katten zich vermaken – daar kun je natuurlijk nog wat tips en inspiratie uit opdoen.

Catnip

Je hebt misschien al eens een filmpje gezien van katten die helemaal euforisch over de grond liggen te rollen na het ruiken van catnip, oftewel kattenkruid of kattenmunt. De geur van dit kruid is overheerlijk voor de kat. Het stimuleert de aandacht en zet aan tot spelen. Haal daarom catnip spray in huis voor je kat, bijvoorbeeld om op een nieuwe krabpaal, op een kleedje of op een speeltje aan te brengen. Voor katten is de geur stimulerend, maar voor mensen is het nauwelijks merkbaar: dat is dus ideaal voor gebruik in huis.

Buitenwereld vol avontuur

Katten beleven buitenshuis het meeste plezier. Daarom is het meestal goed om je kat naar buiten te laten gaan, tenzij de kat dit bijvoorbeeld niet gewend is of dit moeilijk is bij je woning. Hier kan de kat zich lekker uitleven, om vervolgens binnenshuis juist weer in alle veiligheid uit te rusten. Wat een kat buiten allemaal doet? In bomen klimmen, jagen op insecten of muizen, rennen door het gras: dit zijn een paar bekende voorbeelden.

Ook komt je kat hier andere katten tegen. Of kan je kat gewoon languit liggen zonnebaden. Als baasje ben je natuurlijk razend benieuwd waar je kat allemaal uithangt. Dit kun je in de gaten houden met een GPS tracker kat, die je kat draagt om de hals. Het is leuk om terug te zien waar je kat allemaal rondloopt. En de tracker komt ook van pas als je je kat kwijt bent.

Nieuwe plekken ontdekken

Katten zijn hartstikke nieuwsgierig. Ze ontdekken daarom graag nieuwe plekken, ook al is dat nog zo spannend. Niet gek dus dat een kat wel eens in het huis van een vreemde naar binnen gaat, al is het maar om even rond te kijken. Maar ook in je eigen huis kun je opmerken dat een kat bijvoorbeeld maar al te benieuwd is wat er op de bovenverdieping allemaal te verkennen is. Juist als je je kat hier niet loslaat, bijvoorbeeld omdat je je kat niet in de slaapkamer wilt hebben, wil je kat op onderzoek uit gaan.

In de ruimte waar je kat wel mag zijn, kun je die nieuwsgierigheid op verschillende manieren prikkelen. Maak nieuwe ‘ruimtes’ met bijvoorbeeld dozen, tassen of kokers, waar je kat in kan klauteren. Ook bekijken katten een ruimte graag op hoge hoogte. Je kunt eraan denken om een parcours te maken door bijvoorbeeld de woonkamer, met plankjes zodat je kat tot wel aan het plafond kan komen. Op die manier is er altijd weer een ander hoekje om in te kruipen, of het nu is om te spelen of juist om te slapen.

Kattenspeelgoed

Cat,Hunting,To,Toy,Mouse,At,Home,,Burmese,Cat,Face

Ook kattenspeelgoed geeft veel vermaak voor je kat. Haal daarom verschillend speelgoed in huis. Het werkt het beste om niet direct al het speelgoed aan je kat te laten zien, maar om dit af te wisselen. Zo voorkom je namelijk dat het speelgoed saai wordt voor je kat, maar houd je het juist interessant. Van een laserlampje tot een bewegende speelgoedvogel, van een balletje tot een veer: kattenspeelgoed is er in veel soorten en maten te vinden. Ook krabpalen en platforms vallen vaak in de smaak. En wat de ene kat hartstikke boeiend vindt, kan de andere kat juist weer weinig tot niets interesseren. Het kan dus best even een zoektocht zijn tot je het beste speelgoed hebt gevonden. Maar ga hier zeker naar op zoek! Het kan vaak al heel eenvoudig zijn: misschien stort jouw kat zich wel helemaal op een simpel stukje karton, om maar iets te noemen.

Met deze tips hoeft je kat zich geen moment te vervelen. Stop er zelf in ieder geval ook wat liefde en aandacht in om je kat te vermaken. Speel met je kat, maar knuffel ook zeker met het dier. Dat is heerlijk!

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media