Meestal bevat hondenvoer vlees of vis als bron van eiwitten. Er zijn sinds kort ook varianten beschikbaar waarvoor insecten gebruikt worden als bron van eiwitten. Hoewel dit in eerste instantie vreemd kan lijken, heeft het bij nader inzien verschillende belangrijke voordelen voor het welzijn van onze viervoeters.

Hebben honden echt vlees nodig?

Honden worden beschouwd als semi-carnivoren. Hun spijsvertering is primair ontworpen om dierlijke eiwitten en vetten te verwerken. Plantaardig voedsel zou slechts een relatief klein deel van hun dieet moeten uitmaken, omdat anders verschillende problemen zoals spijsverteringsproblemen en intoleranties kunnen ontstaan.

De veronderstelling is dus dat honden vleesbevattend voedsel moeten krijgen om op de juiste manier gevoed te worden. In werkelijkheid vormen insecten echter een uitstekend alternatief voor conventioneel vlees zoals rundvlees en kip.

Het insecteneiwit afkomstig van de larven van de zwarte soldatenvlieg, gebruikt door de hondenvoerfabrikant Bellfor, heeft een hoge biologische waarde en bevat alle essentiële aminozuren voor honden. De verteerbaarheid van op insecten gebaseerd voedsel is vergelijkbaar met dat van regulier voeding gebaseerd op kip, dus er zijn geen nadelen qua eiwitgebruik.

Insecten als eiwitbron voor allergische honden

Veel honden lijden aan voedselallergieën en intoleranties en de daarmee samenhangende spijsverteringsproblemen hebben vaak aanzienlijke invloed op hun kwaliteit van leven. In veel gevallen zijn dierlijke eiwitbronnen zoals rundvlees in hun dieet hiervoor verantwoordelijk. Om deze problemen aan te pakken is een permanente overstap naar een gemakkelijker verteerbaar hondenvoer noodzakelijk.

Insecten kunnen in dergelijke gevallen een uitstekende oplossing zijn. Ze hebben tot nu toe vrijwel geen rol gespeeld in de voeding voor honden en hebben daarom bijna geen allergiepotentieel. Door over te schakelen naar hondenvoer met insecteneiwit kunnen allergische reacties op een betrouwbare manier worden vermeden zonder de noodzaak van een uitgebreid eliminatiedieet of het gebruik van twijfelachtige gehydrolyseerde hondenvoeding.

Insecteneiwit voor honden met nierproblemen

De nieren filteren gifstoffen en metabole bijproducten uit het bloed, zodat ze via urine kunnen worden uitgescheiden. Bij honden met nierinsufficiëntie is de efficiëntie van de nieren verminderd, wat leidt tot ophoping van schadelijke stoffen in het lichaam. Zonder behandeling verergert nierinsufficiëntie, wat mogelijk kan leiden tot fataal nierfalen.

Om dit te voorkomen hebben deze honden een gespecialiseerd nierdieet nodig. Het voedsel dat in dit dieet wordt gebruikt moet een verminderd eiwitgehalte hebben en gemakkelijk verteerbaar zijn. Hondenvoer met insecteneiwit is hiervoor zeer geschikt vanwege de uitstekende verteerbaarheid. Het helpt de belasting van de nieren te verlichten en gaat verdere schade aan dit vitale filterorgaan tegen.

Insecten voor honden met aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel

Ontstekingsziekten van spijsverteringsorganen, zoals IBD (Inflammatory Bowel Disease), pancreatitis en gastritis, komen veel voor bij honden. Ze kunnen zich manifesteren door symptomen zoals ernstige diarree en braken. Voeding speelt een cruciale rol bij de behandeling van getroffen honden. Vanwege de goede verteerbaarheid kan insecteneiwit aanzienlijk bijdragen aan het verlichten van de symptomen die gepaard gaan met ziekten zoals IBD en het welzijn van de viervoeters verbeteren.

Natuurlijk Bellfor hondenvoer op basis van insecten

Als het gaat om hondenvoer op basis van insecten, wordt de fabrikant Bellfor beschouwd als een pionier. Het Duitse familiebedrijf introduceerde zijn eerste insectenproducten al in 2016, en sindsdien is het assortiment gestaag uitgebreid. Tegenwoordig kunnen bewuste hondenbezitters kiezen uit ongeveer 30 producten bij Bellfor, waaronder die met insecteneiwit of insectenvet. Naast graanvrij droog- en natvoer zijn er ook smakelijke hondensnacks, evenals natuurlijke supplementen en verzorgingsproducten voor honden.

Zoals u kunt zien is hondenvoer op basis van insecten zeer geschikt voor een natuurlijke hondenvoeding, ondanks eventuele bedenkingen. Vooral honden met allergieën of intoleranties en die met aandoeningen zoals nierinsufficiëntie of IBD kunnen profiteren van de goede verteerbaarheid van insecteneiwit. Aangezien deze ongebruikelijke eiwitbron gemakkelijk kan concurreren met conventioneel vlees en vis qua kwaliteit, is er geen reden waarom zelfs volledig gezonde honden niet kunnen overstappen op voedsel op basis van insecten.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media