De Ierse Wolfshond is een geweldig hondenras. Niet alleen het karakter van deze hond is uniek, maar ook het uiterlijk weerspiegelt de dapperheid en trouwheid van deze hond. Het ras komt oorspronkelijk van Ierland en het is ook zeker te zeggen dat de Ierse trots zijn op dit hondenras. In veel legendes en oude mythes heeft de Ierse Wolfshond een plekje veroverd. Wanneer je kijkt naar het uiterlijk van deze hond, is het ook zeker vast te stellen dat ze een traditionele en nostalgische look meedragen die perfect past bij de Ierse omgeving en cultuur. Er is zoveel interessants te vertellen over dit geweldige hondenras. Daarom hebben we in dit artikel de 10 beste weetjes over dit hondenras gefilterd. Ben jij benieuwd wat de Ierse Wolfshond zo uniek en interessant maakt? Lees dan snel verder.

Het is het grootste hondenras ter wereld

Ierse Wolfshond grootste hondenras

Met de hoeveelheid erkende hondenrassen die er momenteel op onze aarde aanwezig zijn, is dit werkelijk een grote titel om te dragen. De Ierse Wolfshond is officieel gekroond als het grootste hondenras ter wereld. De minimale hoogte die de Ierse Wolfhond heeft is 79 centimeters voor een reu en 71 centimeters voor een teef. Dit is de hoogte die gemeten is tot de schoft. Ondanks dat veel mensen de Great Dane beschouwen als grootste hondenras, beschikt de Ierse Wolfshond als enige over de officiële titel.

Het was een ras wat bijna uitgestorven was

Ondanks de culturele historie die gepaard gaat met dit hondenras, was dit ras op een punt in de geschiedenis bijna compleet verdwenen. Gelukkig is dit voorkomen, want nu kan men genieten van het hebben van een trouwe en mooie hond. In de 17e eeuw werd de Ierse Wolfshond steeds populairder. Dit zorgde voor een grote groei in de internationale vraag naar deze hond. Het was namelijk een geweldige partner in zowel jacht als in gevecht. Door deze grote groei in export, was het ras in Ierland bijna compleet uitgestorven. Om deze tragedie te voorkomen kwam er een verbod op het exporteren van Ierse Wolfshonden. De aantallen zijn in die periode hersteld en tegenwoordig is het ras weer overal ter wereld te vinden.

De Ierse Wolfshond is cultureel erfgoed

cultureel erfgoed

De Ierse Wolfshond werd in het oude koninkrijk van Ierland erkend met trots. In boeken en oude geschriften wordt er met grote regelmaat verwezen naar de honden. Voornamelijk wanneer er werd geschreven over het dagelijkse leven in het kasteel, speelde de Ierse wolfshond een grote rol. De wolfhond werd gezien als hun steun en toeverlaat. Het loyale karakter van deze hond maakte hem de perfecte partner tijdens duellen of jacht, terwijl het in en rondom het huis vooraf liefde en comfort gaf. Dit karakter is tegenwoordig nog exact hetzelfde. Ondanks dat het grote formaat soms intimiderend lijkt, is de Ierse Wolfshond een perfecte gezinshond.

Het is het oudste Ierse hondenras

oudste ierse hondenras

Het is niet voor niets dat de Ierse Wolfshond wordt gezien als een deel van de culturele identiteit van Ierland. Het is namelijk het oudste hondenras waar Ierland over beschikt. In het jaar 391 werd er al verwezen naar dit hondenras. Dit is het eerste schriftelijke bewijs van het bestaan van dit hondenras. In deze bedank brief aan Flavianus, verwees Quintus Aurelius Symmachus naar 7 Ierse Wolfshonden die hij had gekregen. Aan de hand van alle geschriften die gevonden zijn, werd er vastgesteld dat dit hondenras werd gezien als een status van macht en rijkdom. De hond werd voornamelijk gehouden door edelen en koningen.

Een goede waakhond?

waakhond

Het grote uiterlijk van de Ierse Wolfshond zorgt ervoor dat veel bezoekers even stil zijn. Het is namelijk op het eerste gezicht niet duidelijk of deze grote hond beschikt over een lief en zacht karakter, of dat het net zo intimiderend is als zijn uiterlijk. Ondanks dat het uiterlijk perfect werkt om mensen op afstand te houden, is het niet de perfecte waakhond die vreemde afschrikt. Hij blaft vrijwel niet naar vreemden en laat geen agressie zien. Ondanks dat het zijn trouwe baasje zal beschermen en zich dapper zal opstellen in dreigende situaties, beschikt het niet over het karakter wat de dreigende factor zal aanvallen.

Ze werden gebruikt om wolven te jagen

wolvenjacht

Je vraagt je misschien af waarom de naam van de Ierse Wolfshond verwijst naar de wolven. Dit komt doordat het in de geschiedenis werd gebruikt als jachthond om wolven te vangen. Naast wolven, was het ook een trouwe partner tijdens de jacht naar andere dieren, waaronder herten. Het grote lichaam wat snel kon bewegen en sterk is, maakt het een perfecte jachthond. Deze taak bracht ook verschillende mythische verhalen met zich mee waar de Ierse Wolfshond werd beschreven als sterk, loyaal en dapper.

Erfelijke aandoeningen

Zoals dat geldt voor alle hondenrassen heeft ook de Ierse Wolfshond vele erfelijke aandoeningen. De grootste kans is er op elleboogdysplasie, iets wat veel voorkomt bij grote hondenrassen en het grootste hondenras uiteraard de grootste kans op heeft. Zorg dus voor een goed orthopedisch hondenkussen voor je hond. Ook hartfalen, epilepsie en botkanker komen helaas vaak voor bij de Ierse Wolfshond.

De vriendelijke reus

vriendelijke reus

In de geschiedenis werd de Ierse Wolfshond ingezet voor een serie aan verschillende taken. Het hielp mee om dieren te jagen, het trok vijanden van paarden af tijdens gevechten, maar ondanks dat het destijds beschikte over strijdlust, werd hij voornamelijk gezien als een loyaal en vriendelijk metgezel. In tekeningen is de Ierse Wolfshond vaak geportretteerd bij het vuur, waar hij op de grond ligt naast de koning of edele meester. Vooral de hedendaagse Ierse Wolfshonden hebben geen strijdlust in zich. Hun grote formaat zorgt voor een indrukwekkende factor, maar het is vooral zijn zachte en betrouwbare aard waardoor men kiest om deze hond in huis te nemen.

De levensduur van de Ierse Wolfshond

wordt niet oud

Ondanks dat jouw gezin aangevuld wordt met liefde, loyaliteit en blijdschap met een Ierse Wolfshond, is het belangrijk om rekening te houden met de levensduur van dit geweldige hondenras. Net zoals andere rassen, heeft de Ierse Wolfshond te maken met verschillende mogelijke gezondheidsproblemen. Helaas resulteert dit, in het geval van de Ierse Wolfshond, tot een levensduur van maar 6 tot 8 jaar.

De verschillende vachtkleuren

verschillende kleuren

Het ras is niet vast te pinnen aan maar één of twee verschillende vachtkleuren. In een nestje is een grote mix van verschillende tinten mogelijk. De Ierse Wolfshond is onder andere te vinden met een zwarte, witte, grijze, rode of gestoomde vacht. Ondanks dat ze in ieder van de vier seizoenen haren verliezen, verhaart de vacht niet extreem veel.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media