De winter komt er weer aan. Wij mensen zijn wellicht ook niet dol op dit seizoen, maar we kunnen wel lekker naar binnen en daar de kachel flink opstoken. Voor veel dieren is de winter echter een iets grotere uitdaging. Gelukkig kun jij met een paar aanpassingen in je tuin de dieren helpen overwinteren. Dit is wat de echte dierenvriend kan doen om de dieren om en rond jouw tuin een prettige winter te bezorgen:

Voer

voer voor vogels

Ten eerste kun je natuurlijk zorgen dat er wat lekker voer hangt voor de vogeltjes. Deze moeten in de winter een goede vetlaag kunnen opbouwen om zichzelf warm te kunnen houden. Hang dus wat vetbolletjes op in de tuin. Je kunt ook wat gedroogde meelwormen kopen. Deze zitten vol eiwitten en zijn dus erg gezond voor vogeltjes in de kou. Koop ook wat egelvoer voor de egels in je tuin en plaats het op een beschut plekje op de grond.

Takken

Veel kleine zoogdieren zoals egels zullen deze winter in een winterslaap gaan. Jij kunt ze hierbij helpen door in de hoeken van je tuin met wat takken beschutte plekjes te creëren. De dieren kunnen zich hier warm en beschut in nestelen en de winter prettig doorkomen. Blijf dus ook de volledige winter netjes van die takken af.

Nestkasten

vogelhuisje

Hang een paar nestkastjes op aan de buitenmuren of aan een mooie boom in de tuin. Vogeltjes kunnen hier prettig overwinteren. Je helpt ze hiermee dus enorm en bovendien is het ontzettend leuk om eens in de zoveel tijd een vogel snuitje uit het nestkastje naar buiten te zien steken. Echte fanatiekelingen hangen een cameraatje op aan de binnenkant van de nestkast en kunnen zo meekijken in het leven van de (familie) vogel.

Hou het rustig

Maak van jouw tuin een veilige en rustige plek om te overwinteren. Bladblazers zijn een echte no go. Je kunt hiermee dieren wekken uit hun winterslaap of dieren wegjagen. Haal de herfstbladeren in de tuin dus weg met een hark. Als je een composthoop hebt in de tuin is het een goed idee om deze gedurende de winter met rust te laten. Veel dieren kiezen er namelijk voor om in de warmte van een composthoop te overwinteren. Kortom: er zijn genoeg manieren om de dieren in jouw tuin een handje te helpen en ervoor te zorgen dat zij net zo’n aangename winter hebben als jij.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media