Altijd al een kat willen hebben, maar gooit een allergie roet in het eten? Er zijn helaas geen hypoallergene katten, maar er zijn gelukkig wel een aantal kattenrassen die erg weinig verharen. Dat is niet alleen fijn voor mensen met allergieën, maar ook voor iedereen die liever geen bank bedekt met haren heeft. Dit is de top 10 katten die weinig verharen.

Sphynx

Sphynx kat

De sphynx is een kattenras dat van nature haarloos is. Het spreekt dus voor zich dat je met deze katten geen last hebt van rondvliegende haarpluimen. Dat maakt het een logische eerste keuze voor mensen met een kattenallergie. Deze katten hebben alleen een beetje perzikhaar op hun neus en sommige soorten hebben een erg dunne laag haren over hun lichaam. Het nemen van een sphynx is alleen niet zonder nadelen. Doordat ze geen haren hebben, worden de natuurlijke oliën van hun huid niet geabsorbeerd. Hierdoor laten de katten snel kleine vetvlekjes achter.

Lykoi (weerwolfkat)

Lykoi

Deze kat heeft een dunne vacht en is op sommige plekken helemaal kaal. De vacht van het ras wordt ook wel vergeleken met die van een weerwolf. Het is wel belangrijk om in de gaten te houden dat deze katten een paar keer per jaar in de rui zijn. Tijdens deze periode verliezen ze wat meer haar, maar op normale dagen heb je weinig last van kattenhaar in huis. Je kunt voor deze periode kijken naar de beste stofzuiger voor dierenharen. Het zijn erg leuke katten met een liefhebbend karakter, wat ze geschikt maakt voor jonge gezinnen.

Cornish Rex

Cornish Rex

De Cornish Rex is wel bedekt in haar. De vacht heeft alleen een bijzondere gekrulde textuur. Dat maakt de Cornish Rex anders dan andere kattensoorten. Doordat het haar relatief kort is en dicht op de huid ligt, verliezen deze katten aanzienlijk minder haar dan andere rassen. Het zijn bovendien erg speelse katten. Dat maakt het een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een speelmaatje in huis. Het ras komt oorspronkelijk uit het Engelse graafschap Cornwall, waar de kat zijn naam aan te danken heeft.

Devon Rex

Devon Rex

Net als de Cornish Rex heeft ook de Devon Rex een vacht met kleine krullen. Het ras komt ook uit Engeland, maar dan uit Devonshire. De textuur van de vacht zorgt ervoor dat de katten relatief weinig haar verliezen. Mogelijk zijn deze katten niet zo geschikt voor mensen met een ernstige allergie. Het zijn namelijk ontzettend liefkozende dieren. Ze vormen een sterke band met hun baasjes en willen het liefste de hele dag knuffelen. Hierdoor komen de paar haren die de kat toch verliest meteen op je kleren of bank terecht.

Burmees

burmees

De burmees is een kattenras dat uit het oosten komt en heeft een ontzettend korte vacht. Tegelijkertijd verliest deze kattensoort relatief weinig haren, waardoor je bijna geen haaroverlast ervaart met deze dieren. Het ras wordt als een aanhankelijke soort gezien. Ze bouwen graag een band op met hun baasjes en zijn het liefste altijd in de buurt. Tegelijkertijd zijn ze niet erg veeleisend. De burmees staat ook bekend om zijn intelligentie. Zo kunt je deze katten zelfs leren apporteren.

Birmaan

Birmaan

Je zou het niet zeggen wanneer je de weelderige vacht van deze kat ziet, maar de birmaan is een kattenras dat vrij weinig haren verliest. Het is dus ook mogelijk om een langharige kat in huis te halen wanneer je niet te veel haren op je interieur wilt. De vacht raakt ook niet snel in de klit, dus het verzorgen van de kat neemt weinig tijd in beslag. Het zijn nieuwsgierige dieren die zich snel hechten aan hun baasjes. Je kunt ze bovendien makkelijk trainen, waardoor ze goed mee kunnen draaien in een gezin met kinderen.

Blauwe rus

Blauwe rus

De prachtige vacht is een van de belangrijkste redenen waarom mensen een blauwe rus in huis willen nemen. De vacht heeft een mooie kleur en voelt heerlijk zacht aan. Tegelijkertijd hoef je je geen zorgen te maken over haarverlies, want dit ras is slechts één tot twee keer per jaar in de rui. Ze verliezen dan een paar weken lang wat meer haren, maar dit is minimaal in vergelijking met andere kattenrassen. Het zijn ook lieve dieren met een zacht karakter.

Exotic

Exotic kat

De exotic is een kattenras dat in eerste instantie op een Pers lijkt. Ze hebben een platte neus en ronde kop, maar hun vacht is aanzienlijk korter. De vacht is wel erg dik, maar toch verliezen deze katten weinig haar. Dat maakt de exotic een goed alternatief voor mensen die graag een Pers zouden willen hebben. Je moet er wel rekening mee houden dat de dikke vacht regelmatig verzorgd moet worden. Zo voorkom je dat er klitten ontstaan. Het relaxte kattenras past zich makkelijk aan aan zijn omgeving. De dieren doen het dus goed in een appartement, maar ook op een grote boerderij.

Siamees

Siamees

Grote puntige oren en een zwarte tekening in de vacht maken de siamees herkenbaar uit honderden kattenrassen. De dieren hebben ook een erg korte vacht die je alleen af en toe moet doorkammen. Doe je dat regelmatig? Dan verliest een siamees nauwelijks nog haar. Het zijn erg sociale dieren die graag in de buurt van hun baasjes zijn. Ze zijn daarnaast erg spraakzaam, dus miauwen de hele dag door. Houd je van katten die lekker eigenwijs zijn en hun eigen plan trekken? Ook dan is een siamees wat je zoekt.

Oosterse korthaar

Oosterse korthaar

Het laatste kattenras op dit lijstje is de Oosterse korthaar. Dit ras is sterk gerelateerd aan de Siamees, dus het is niet gek dat deze katten dezelfde voordelen bieden. Ze verliezen weinig tot geen haar wanneer je hun vacht goed verzorgt. Het zijn ook echte aandachtzoekers die graag geaaid willen worden en urenlang willen spelen. Dat maakt dit ras geen ideale keuze wanneer je weinig thuis bent of geen tijd hebt om je kat voldoende aandacht te geven. De Oosterse korthaar komt wel in meer dan 300 kleuren, dus er is genoeg om uit te kiezen.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media