Denk aan een paars dier; een zeldzame kleur in de natuur, vaak geassocieerd met koninklijkheid. Ondanks de zeldzaamheid, bestaan er paarsgekleurde dieren, vaak om redenen zoals seksuele aandacht, het waarschuwen van roofdieren, of bescherming tegen zonlicht. Hieronder volgt een overzicht van 10 fascinerende paarse dieren.

10. Grote weerschijnvlinder

Purple,Emperor,(apatura,Iris).,Photo,Was,Taken,In,Roztochia,(ukraine,

De Grote weerschijnvlinder toont zijn paarse kleur alleen vanuit bepaalde hoeken. Mannetjes hebben iriserende paarse vleugels, terwijl vrouwtjes zwarte vleugels hebben. Ze zweven hoog boven bomen en zijn vooral zichtbaar in juli en augustus.

9. Purperglansspreeuw

A,Close up,Shot,Of,A,Purple,Starling.,Lamprotornis,Purpureus

De Purperglansspreeuw voornamelijk gevonden in Afrikaanse savannes, heeft een opvallend geel-oranje oog en een luidruchtige aard. Zowel mannetjes als vrouwtjes delen de paarse kleur, en ze voeden zich met zowel planten als insecten.

8. Paarse loopkever

Common,Violet,Ground,Beetle,(carabus,Vilaceus)

Deze kevers, actief in tuinen en weiden, jagen ’s nachts op slakken en andere kleine ongewervelden. Er zijn twee soorten: Carabus violaceus, die vaker voorkomt, en Carabus problematicus, die van bosland en heide houdt.

7. Pseudochromis fridmani

Pseudochromis,Fridmani, ,Red,Sea

De Pseudochromis fridmani, een vis uit de Rode Zee, staat bekend om zijn intense paarse kleur en sociale gedrag. Ze vertonen seksueel dimorfisme en zijn populair in aquaria, hoewel ze niet goed samengaan met timide vissen.

6. Pisaster ochraceus

Close,Up,Of,A,Cluster,Of,Purple,Ochre,Sea,Stars

Voornamelijk gevonden langs de Stille Oceaan, voeden deze zeesterren zich met schelpdieren en kunnen ze in ondiep water overleven. Ze zijn meestal paars, maar kunnen ook andere kleuren hebben.

5. Nasikabatrachus sahyadrensis

Deze kikker, levend ondergronds in de West-Ghats van Zuid-India, komt alleen naar boven om te paren. Ze zijn bedreigd en hebben een uniek uiterlijk met een dieppaarse kleur.

4. Strongylocentrotus purpuratus (zee-egel)

A,Purple,Sea,Urchin,Rests,Atop,A,Reef,Hoping,To

Levend op de oceaanbodem van de Stille Oceaan, gebruiken deze zee-egels hun paarse stekels voor beweging en verdediging. Ze voeden zich voornamelijk met kelp.

3. Nemateleotris decora

Decorated,Dartfish,(,Nemateleotris,Decora).,Uncommon,On,Sandy,Rubble,Along

Deze zoutwatervis, wit met paarse tinten, is een solitair dier dat leeft op de bodem van aquaria. Ze voeden zich met kleine schaaldieren en zijn inheems in de Indo-West-Pacific.

2. Paarse zeezeiler

Purple,Sail,Snail,Or,Janthina,Janthina,On,The,Beach

Deze ‘buitenaardse’ slak blijft drijven met een bubbelvlot en voedt zich met kwallen. Ze zijn tropisch en kunnen ook in Europa worden gevonden.

1. Heteractis magnifica (Zeeanemoon)

A,Purple,Magnificent,Anemone,(heteractis,Magnifica),Grows,On,A,Coral

Gevonden in de tropische Indo-Pacifische oceaan, kunnen deze zeeanemonen tot 80 jaar in gevangenschap leven. Ze leven in poliepvorm en hebben een pedaalschijf om zich te verankeren.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media