ruimtedieren

Wat velen hoogstwaarschijnlijk niet weten is dat dieren al eerder in de ruimte waren dan mensen. De ware pioniers van de ruimte zijn kortom niet de mensen, maar de dieren. Dit omdat men doorgaans vindt dat een dierenleven minder belangrijk is als een mensenleven. Om die redenen zijn er verscheidende dieren de ruimte ingeschoten, om te testen hoe gevaarlijk de ruimte is voor bijvoorbeeld de organen. Om deze dieren te eren zal er derhalve een lijst worden gegeven van de dierlijke helden die (hoogstwaarschijnlijk tegen hun wil) een reis naar de ruimte hebben geriskeerd.

Miss Baker

miss-baker

De zogenoemde doodshoofddaap ‘Miss Baker’ was één van de eersten die de reis naar de ruimte trotseerde. In een raket van gemiddelde grote werd ze de ruimte in getorpedeerd in 1959 met alle gevolgen van dien. Echter vielen de gevolgen ruimschoots mee, aangezien Miss Baker veilig wederkeerde op de aarde. Wel zal ze niet een hele gezellige tijd hebben gehad, aangezien er in de ruimte weinig te beleven is voor een aap. Maar ze had er wel profijt van: er ontstond namelijk een hele cult omtrent Miss Baker en ze werd (onterecht) gezien als het eerste levende wezen die een reis naar de ruimte trotseerde. Toen ze stierf was er zelfs een hele aanhang die naar haar begrafenis kwam om een laatste eer te brengen aan dit bijzondere wezen.

Laika

laika

Naast de aap waren er ook andere diersoorten die een uitje in de ruimte mochten beleven. Twee jaar voor ‘Miss Baker’ werd getorpedeerd was er namelijk de hond Laika uit de sovjet unie die de ruimte in werd geschoten. Laika was in eerste instantie een naamloze straathond zonder een toekomst. Ze kreeg echter existentie als hond doordat ze werd opgepikt door wetenschappers en in een Sputnik 2 werd gezet. Jammer genoeg waren de russen niet zo empathisch om een retour-ticket voor de arme hond in te bouwen. Met als tragische gevolg dat de hond oververhitte en door een pijnlijke dood tot zijn einde kwam. Rondom de wereld was er toentertijd veel commotie omtrent dit schandaal. De hond wordt door sommigen nog steeds jaarlijks herinnerd.

Ham the Chimpansee

ham
ham2

De eerste mensaap, een Chimpansee, die naar de ruimte ging was ‘Ham’ in 1961. Hij kreeg een pak aan en middels een raket werd hij de ruimte in getorpedeerd. Ham is, in tegenstelling tot Laika, veilig teruggekomen op aarde. De NASA stelt dat dankzij hem de officiële weg werd ingezet om een mens naar de ruimte te sturen, en daarom is de Chimpansee een ware held omtrent het ruimtereizen. Als beloning voor zijn goede werk, kreeg hij volgens de NASA een appel en een halve sinaasappel. Een schamele beloning voor een dergelijke pionier, maar hij was er ongetwijfeld tevreden mee. Na al het succes en de hectiek is de chimpansee met pensioen gegaan. Hij leefde in een dierentuin tot en met 1980. Onze held overleed uiteindelijk in 1983 en zijn resten zijn bij een hall of fame voor ruimtevaarders terecht gekomen.

Chimpansee Enos

enos

Naast Ham, was er ook nog een andere Chimpansee die een reis naar de ruimte trotseerde. Deze chimpansee heette Enos en ging zelfs nog eerder de ruimte in dan Ham. Ook dankzij hem, werd de officiële weg gebaand voor menselijke individuen om de ruimte in te gaan. Het lot van Enos was echter iets tragischer dan van Ham. Er waren tijdens zijn vlucht namelijk moeilijkheden, waardoor Enos niet precies kon landen op de plek wat voorspeld was. Daarentegen landde hij in de oceaan, waar hij wel vandaan werd gehaald en het overleefde. Negen maanden later stierf hij echter jammerlijk aan een ziekte. Volgens de NASA had dit niets te maken met zijn reis naar de ruimte. Tegenwoordig worden er echter nog steeds onderzoeken gedaan van de impact van de ruimte op dergelijke helden. Dus het is niet zeker of het te maken heeft met zijn reis. Wel kunnen we hem eveneens als held beschouwen, net als Ham, die voor een ontwikkeling in de ruimtelijke wetenschap heeft gezorgd.

Korolev’s ruimtehonden

kkorolev

Vele andere honden die in de ruimte zijn geweest, waren van de zogenoemde onderzoeker Korolev en oprichter van het ruimtevaartprogramma van de Sovjet Unie. Volgens onderzoeken hebben de russen dertien honden de ruimte ingestuurd. Twee daarvan zijn Belka en Strelka die dit beiden hebben overleefd. Stelka heeft daarna zelfs nog vele puppies gebaard. Een van de pups is naar Caroline Kennedy, dochter van JFK en Jackie gegaan.

Knaagdieren van spacelab 3

knaagdieren

In dit ruimtelab zijn vele dieren getest op hoe ze zouden reageren als ze in de ruimte zouden worden geschoten. Er werd bijvoorbeeld gekeken hoe de dieren met bepaalde stressvolle situaties om zouden gaan en andere zaken. Voor dit onderzoek werden vele verschillende soorten dieren gebruikt. Voorbeelden van die dieren zijn: konijnen, schildpadden, insecten, spinnen en nog vele andere soorten dieren. Later zijn er ook nog onderzoeken gedaan naar enkel insecten en de relatie tussen insecten en de ruimte.

foto’s: NASA

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media