Van mythe naar de werkelijkheid
remus-en-romulus

De legende gaat als volgt. Romulus en Remus, de twee stichters van Rome, werden verlaten als kind. Ze werden niet opgevangen door een eenzame vrouw of een jong verliefd stel. De twee jongens werden gezoogd door een wolf, totdat ze werden ontdekt door een zwervende herder. Uiteindelijk heeft het wolvenmelk hen niet alleen het leven geschonken, maar ook veel succes. Romulus en Remus stichtten Rome boven op de heuvel Palatijn. De plek waar ze door de wolf werden verzorgd. Dit verhaal is een mythe, maar toch moet niet vergeten worden dat de geschiedenis vol zit met verhalen over kinderen die zijn groot gebracht door dieren.
De realiteit voor de wilde kinderen is alleen zelden zo geromantiseerd als het verhaal over Romulus en Remus. De meeste wilde kinderen hebben een cognitieve achterstand en een extreme gedragsmatige handicap.

Oekraïense hondenmeisje

oxana-malaya

Achtergelaten in een kennel door haar gewelddadige en nalatige ouders, groeide Oxana Malaya vanaf haar derde jaar op met honden. Toen ze in haar achtste levensjaar werd gevonden was ze niet in staat om te praten. Integendeel, ze kon alleen maar blaffen en lopen op haar handen en voeten. Vandaag de dag kan Malaya praten, maar heeft ze nog altijd een heftige cognitieve achterstand. Ze vindt haar rust in de zorg voor de koeien die in de buurt van haar psychiatrische instelling leven.

Cambodjaanse jungle meisje

jungle-meisje

Terwijl een grote roedel buffels langs de rand van de jungle liepen, verdween Rochom P’ngieng op een zeer mysterieuze wijze in Cambodja. Ze was 8 jaar oud. Achttien jaar later, in 2007, vindt een dorpeling een naakte vrouw die zijn rijst probeert te stelen. Algauw werd Rochom P’ngieng geïdentificeerd als het jarenlang terug verloren meisje. Ze was makkelijk te identificeren door een kenmerkende en opvallende litteken op haar rug, die tot op de dag vandaag zichtbaar is gebleven.
Op een of andere manier wist de toen 30-jarige vrouw in haar eentje te overleven in de dichte jungle. Ze was niet in staat om de lokale taal te leren of zich aan te passen aan de lokale cultuur. Daarom vluchtte ze in 2010 terug naar het wild. Er zijn gemengde berichten over haar verblijfplaats sinds die tijd.

Oegandese aap jongen

Nadat John Ssebunya ziet dat zijn vader zijn moeder vermoord, vlucht de zwaar getraumatiseerde 4-jarige dreutel naar de jungle. Hij werd daar naar verluidt onder de hoede genomen door een groep apen. Sinds zijn terugkeer in het normale leven , heeft hij leren praten en zelfs zingen. Sterker nog: hij tourt met een koor door Afrika.

Victor van Aveyron

victor-of-aveyron

Victor is misschien wel het meest bekende wolfskind. Victor’s verhaal werd alom bekend in de film “L’Enfant Sauvage.” Hoewel zijn oorsprong een mysterie is, wordt er algemeen aangenomen dat Victor zijn hele jeugd naakt en alleen in het bos woonde. Op 8 januari 1800 werd hij ontdekt en gevangengenomen door drie jagers. Hij was naakt, liep op handen en voeten, klom vliegensvlug in bomen, sprak niet en maakte ongecontroleerde gebaren. In 1801 werd hij toevertrouwd aan de jonge dokter Jean Itard. Deze noemde hem Victor en heeft uiteindelijk vijf jaar met het kind gewerkt. Het lukte hem echter niet om hem te leren spreken. In het jaar 1800 werd hij, mede door “les Philosofes” naar Parijs gehaald. Met name Rousseau, Schopenhauer en Locke zagen in Victor een goed studieobject vanwege hun dispuut over de vrije wil, het aangeborene in de mens versus de tabula rasa. (bron: wikipedia.

foto uit de film, niet van de jongen zelf.

Madina

madina

Het tragische verhaal Madina is vergelijkbaar met het verhaal van Oxana Malaya’s. Ze werd verlaten en achtergelaten bij de honden. Op haar derde jaar werd ze gevonden en kon ze niet meer dan twee woorden spreken en voornamelijk grommen als een hond. Gelukkig werd Madina mentaal en lichamelijk gezond verklaard. Hoewel haar ontwikkeling was belemmerd, was ze nog jong genoeg om uiteindelijk een relatief normaal leven te leiden.

Lobo wolfmeisje van Devil’s River

lobo

In 1845 werd er een mysterieus meisje gezien, lopend op handen en voeten in het gezelschap van wolven. Ze viel samen met de wolven een kudde geiten aan in de buurt van San Felipe, Mexico. Het verhaal werd een jaar later bevestigd toen het meisje weer was gezien. Die keer verslond ze een vers gedode geit. Lokale dorpelingen zochten haar en namen haar mee. Vermoedelijk huilde ze onophoudelijk de hele nacht en vluchtte uiteindelijk weg met een hele roedel wolven. Sindsdien is ze niet meer gevonden.

Russische vogel jongen

russische-vogel-jongen

Opgesloten in een kamer, omringd door vogelkooien, werd een Russische jongen opgevoed als een vogel door toedoen van zijn moeder. Toen hij werd ontdekt, kon hij niet spreken en in plaats daarvan piepte hij alleen maar als een vogel. Hoewel hij niet fysiek geschaad was, kon hij zich niet inlaten met normale menselijke communicatie. Hij werd verplaatst naar een centrum voor psychologische zorg.

Amala en Kamala

amala-en-kamale

Deze deze twee meisjes waren 8 jaar en 18 maanden oud, toen ze in 1920 werden ontdekt in het hol van wolven in Midnapore in India. Hun leeftijden waren zo ver van elkaar dat experts aannamen dat het geen zussen waren. Er werd aangenomen dat de wolven de kinderen beide hadden meegenomen van andere plekken. Het is overigens wel de vraag of de meisjes echt met wolven hebben geleefd. Vele wetenschappers echter zeggen dat de meisjes autistisch waren en recent onderzoek heeft uitgewezen dat het verhaal van de predikant inderdaad nep was.

Peter de wilde jongen

peter-de-wilde

Een naakte, harige jongen liep in 1724 op handen en voeten in het bos in de buurt van Hamelin, Duitsland. Nadat hij gevangen was genomen, gedroeg hij zich als een wild dier, koos hij ervoor om zowel vogels als groenten rauw te eten en kon hij niet praten. Peter leerde uiteindelijk nooit praten, maar hij hield vermoedelijk van muziek.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media