Sommige dieren hebben een vreemde neus waardoor ze er echt bizar uitzien. Sommigen zijn zo klein als bij een kikker, en anderen dan weer zo groot als die van een olifant. Iedere neus heeft zijn nut, of het nu is om te eten, drinken, vechten of het andere geslacht aan te trekken. Hieronder vind je een lijst met 14 dieren met een erg vreemde neus die je waarschijnlijk nog niet kende.

Stermol

stermol

Dit hamsterachtige wezen staat ongetwijfeld bovenaan de lijst. De stermol komt voor in het oosten van Canada en het noordoosten van de Verenigde Staten. Zijn neus bestaat uit 22 tentakels die samen een ster vormen. Deze gebruikt hij voor het vinden van wormen en insecten ’s nachts.

Neusaap

neusaap
neusaap2

Als je dacht dat je in jouw familie al mensen met een grote neus kende, denk dan nog maar eens opnieuw. In de apenfamilie is de neusaap pas uitzonderlijk. Zijn neus kan tot 15 centimeter lang worden, waardoor hij soms tot over zijn mond hangt. Vreemd genoeg wordt hij gebruikt om vrouwtjes aan te trekken. Jammer genoeg staat de neusaap wel op de lijst van bedreigde diersoorten.

Stompneusaap

stompneusaap
Jack Hynes/flickr

De stompneusaap wordt ook wel eens de goudaap genoemd omwille van de kleur van zijn vacht. Hij heeft ook een erg bizarre eigenschap, namelijk dat hij ‘allergisch’ is voor regen, waardoor hij dus erg veel niest als het regent. Dat maakt het voor jagers jammer genoeg erg makkelijk om hem te vinden in regenachtige condities. Hierdoor staat hij dus ook op de lijst van bedreigde diersoorten.

Mandril

Mandril neus

Op het eerste zicht lijkt dit op een aap die erg veel make-up draagt. Zijn donkerrode neus heeft witte en blauwe strepen er rond die voornamelijk dienen om vrouwtjes aan te trekken. Net daarom is de kleur net iets feller dan bij de vrouwelijke mandril.

Varken

varkenneus

Het varken is dan wel weer een zicht dat we allemaal kennen. Iedereen kent een varkensneus. Varkens gebruiken deze voor het vinden van voedsel zoals insecten, wormen en rot voedsel. Door de grote platte neus die bestaat uit kraakbeen hebben ze een uitzonderlijk goede reuk.

Aardvarken

Aardvarken
Louise Joubert/wikimedia commons

Ondanks de naam is dit nachtdier familie van de olifant en niet van het varken. Het gebruikt zijn lange varkensachtige snuit om voedsel op te snuiven en slingert ermee om de geur van termieten en mieren op te vangen.

Hamerhaai

 Grote hamerhaai
Albert kok/wikicommons

Deze ongewone haai heeft een uitpuilende neus dat horizontaal met zijn mond loopt. Hierdoor komt het overeen met een hamer, vandaar de naam. Niet alleen gebruikt de hamerhaai zijn neus voor het ruiken, maar het helpt hem ook de prooi vast te houden.

Olifant

Olifant

Heb je ooit al geprobeerd te drinken via je neus? Inderdaad, dit lukt niet, maar dit grote zoogdier slaagt hier wel in. In een lijst met vreemde neuzen kan de olifant dus niet ontbreken. Hun lange slurf dient om te ademen, achter eten te grijpen, enz.

We hebben een lijstje speciaal gemaakt met weetjes over de slurf van een olifant

Zeeolifant

zeeolifant
Frank Schulenburg/wikimedia commons

De zeeolifant met zijn grote neus kan worden gevonden in alle oceanen. Het zijn echter enkel de mannetjes die over een grote neus beschikken. Deze gebruiken ze om een luid gebrul te maken. Ook helpt het hen om water op te slaan wat ze gebruiken om vochtverlies te voorkomen tijdens het paarseizoen of wanneer ze de stranden verlaten op zoek naar voedsel.

Springspitsmuis

Springspitsmuis

Dit dier is familie van zowel de spitsmuis als van de olifant. Met zijn lange neus jaagt het voortdurend op eten langs de grond. Zijn voedsel bestaat dan ook voornamelijk uit kevers en spinnen.

Zaagvis

zaagvis

De zaagvis heeft een lange, smalle en platte neus die lijkt op een zaag. Het is bedekt met elektrosensitieve poriën die hen helpen met het zoeken naar prooien die zich vaak verstoppen in het zanderige en modderige water.

Naso brevirostris of eenhoornvis

eenhoornvis
Divervincent/wikimedia commons

wellicht een van de meest uniek uitziende vissen op deze planeet. Deze vis heeft een lange, puntige neus die lijkt op een hoorn. Het dient om zichzelf te beschermen tegen roofdieren.

Tapir

Tapir
Anna Schultz/wikimediacommons

De snuit van de tapir is zacht, lang en een extreem flexibel onderdeel van zijn lichaam. Het kan in alle richtingen worden gebogen tijdens zijn zoektocht naar eten. Hij kan er tevens mee bladeren en takken grijpen van laaggroeiend struikgewas.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media