Denk je aan olifanten, dan denk je aan de slurf. Het meest opmerkelijke lichaamsdeel van dit grote dier.
Kijk je puur naar het skelet van een olifant dan zou je niet eens weten dat dit aanhangsel bestaat, de slurf heeft namelijk geen botten. De slurf is een samensmelting van de neus en de bovenlip. Olifanten gebruiken dit veelzijdige hulpmiddel om te ademen, ruiken, aanraken, grijpen en het maken van geluid.
We kunnen wel stellen dat de slurf van de olifant een van de meest verbazingwekkende lichaamsdelen in het dierenrijk is. Tijd om een aantal weetjes over de slurf op een rij te zetten.
Het zijn meerdere lichaamsdelen in één
De slurf is zowel een bovenlip als een neus, met twee neusgaten die door het hele lichaamsdeel lopen.
Aan het uiteinde van de slurf zitten ‘vingers’
Afrikaanse olifanten hebben twee “vingers”, terwijl Aziatische olifanten er één hebben. Deze vingers maakt de olifanten zeer behendig, ze kunnen een enkel grassprietje oppakken of een pen vasthouden.
De slurf bestaat uit 150.000 spieren
De slurf van een olifant bestaat uit 8 grote spieren aan beide zijde. Deze zijn onderverdeeld in 150.000 kleinere spieren. Vergelijk dat is een met de 650 spieren die er in een menselijk lichaam zitten.
Met de slurf kan een olifant tot 300 kilogram optillen
Met al deze spieren zal het niet verassen dat de slurf een enorme kracht bezit. Olifanten gebruiken de slurf om bomen om te trekken en kunnen gemakkelijk objecten van een gewicht tot wel 300 kilogram optillen. Er zijn grote olifanten gezien die wel 500 kilogram konden tillen .
De slurf is 2 meter lang
Heb je weleens een giraffe zien drinken? Voor een olifant zou het zeer oncomfortabel zijn om te moeten hurken als hij zou willen drinken. En wat dacht je van het pakken van die heerlijke blaadjes hoog aan de bomen? Olifanten kunnen niet springen! De slurf heeft een gemiddelde lengte van zo’n 2 meter en is dus de oplossing voor beide problemen.
Het is een snorkel
Olifanten zijn de enige dieren die zonder hulp kunnen snorkelen. Door het uiteinde van hun slurf boven het wateroppervlak te houden, kunnen olifanten rivieren oversteken waarbij ze volledig onder water komen. Wist je trouwens dat olifanten ook heel goed kunnen zwemmen?
Ze kunnen extreem goed ruiken
De bovenste neusholten bevatten miljoenen receptorcellen. De slurf van een olifant is zo gevoelig dat hij beter ruikt dan de neus van een bloedhond. Een olifant kan water op enkele kilometers afstand ruiken.
Vangt vibraties op
Afgezien van geur, is de slurf ook gevoelig voor trillingen. Door de slurf op de grond te plaatsen kan een olifant het gerommel kuddes ver weg detecteren en zelfs onweer in de verte kan een olifant voelen aankomen.
Mensen hebben een lichaamsdeel vergelijkbaar met de slurf
De tong van de mens lijkt op de slurf van een olifant. Zowel de tong als de slurf zijn gespierde hydrostaten – lichaamsdelen die bijna uitsluitend uit spierweefsel bestaan en waterdruk gebruiken om te bewegen. Deze lichaamsdelen hebben spieren die in veel verschillende richtingen zijn georiënteerd, die acrobatische manoeuvreerbaarheid verlenen.
Een olifant drinkt niet met zijn slurf
Een bekend gezicht is een olifant die water uit zijn slurf spuit. Heerlijk verkoelend. De slurf is ook een hele efficiente douche die tot wel 40 liter per minuut kan opslurpen. En in de slurf kan hij 80 liter water vasthouden. O ja, en even voor de duidelijkheid, een olifant drinkt niet met zijn slurf maar gebruikt hem om water in zijn mond te spuiten.
Ze gebruiken de slurf om te begroeten en troosten
De slurf is een super handig hulpmiddel voor olifanten om te eten, drinken, tillen, en nog veel meer. Maar ze gebruiken de slurf ook voor sociale interacties. Moeders wikkelen de slurf vaak rond de buik van een kalf, of over zijn schouder en onder zijn nek. Bij het strelen hoort vaak een zacht gerommel.
Lees ook ons artikel met olifanten weetjes om nog meer te weten te komen over deze prachtige dieren.