De meeste zoogdieren zien we vooral op het land. We verwachten dan ook vaak niet dat ze goed kunnen zwemmen, en er ook nog eens heel goed in zijn! Sterker nog, er zijn maar 2 zoogdieren die niet kunnen zwemmen: Giraffen, maar die zijn zo lang dat ze niet snel in de problemen komen, en mensapen, maar die kunnen het wel leren, denk maar aan mensen!
O ja, Nijlpaarden zwemmen ook niet echt, die lopen over de bodem!

Tijd om te kijken naar een aantal dieren die gek zijn op zwemmen van wie je het niet zou verwachten.

Tijgers

tijger zwemmen

Dankzij de huiskat denken veel mensen dat grote katten ook niet van water houden, maar niets is minder waar, tijgers zijn uitstekende zwemmers en vermijden het water niet. De grote, gestreepte katten hebben zich aangepast aan vele verschillende leefgebeiden, van de sneeuw in Rusland tot de tropische bossen van Indonesië. Tijgers zijn ook te vinden in de Sunderbans, de grootste mangrovebossen in de wereld, waar ze regelmatig van eiland naar eiland zwemmen.  

Luiaards

luiaard zwemmen

Hoewel luiaards veel van hun tijd doorbrengen met luieren hoog in de bomen van het regenwoud, ploffen ze af en toe in het water om te zwemmen. Ze gebruiken hun lange, uitgestrekte armen om zichzelf voort te stuwen. Luiaards bewegen langzaam en onhandig over de grond, maar kunnen relatief snel en comfortabel door water bewegen. 

Olifanten

olifant zwemmen

Olifanten zijn de grootste landzoogdieren op aarde, maar dat betekent niet dat ze zich goed kunnen redden in het water! Olifanten worden vaak zwemmend gezien in de Okavango (Zuid-Afrika) en andere grote rivieren. Ze gaan volledig onderwater en alleen het puntje van hun slurf is te zien als een soort van periscoop.
 

Varkens

varken zwemmen

Je hebt vast wel eens filmpjes of instagram foto’s gezien van de wilde varkens op dat eiland in de Bahama’s. Ze zijn een ware toeristische attractie. De varkens zwemmen door zee om de binnenkomende boten te begroeten, vooral omdat ze de boten zijn gaan associëren met eten. Niemand weet hoe deze varkens op het eiland Big Major Cay zijn gestrand, maar veel locals geloven dat hun voorouders door zeelieden zijn meegenomen als voedselbron! 

Eland

eland zwemmen

Wij zijn niet de enige soort die vervelende insecten verafschuwen. Zwemmen maakt deel uit van de dagelijkse routine van de eland om zich te ontdoen van deze ergernis. Ook gebruikt de eland water om aan gevaar te ontsnappen. Zwangere vrouwtjes zwemmen zelfs naar eilanden om te bevallen om roofdieren te vermijden. De eland eet ook waterplanten zoals blaaswortel en gele waterlelies.

Egels

egel zwemmen

Ook egeltjes kunnen zich prima redden in het water. Het is geen noodzaak, maar ze worden vaak genoeg waargenomen in het water. En ook mensen met een egel als huisdier (vooral in Amerika populair) kunnen je vertellen dat deze diertjes goede zwemmers zijn.

Cavia’s

Ook veel cavia’s houden van water, het zijn natuurlijke zwemmers. Dat is ook wel logisch – cavia’s zijn verwant aan de capibara (het grootste knaagdier), die rondhangt aan rivieroevers.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media