Van tijgers tot kleine pluizige huisdieren. Katten zijn er in ieder formaat en niet iedere kat is ook zonder gevaar. Dit zijn de tien grootste katachtigen die op onze planeet ronddwalen.

10. Caracal

Caracal

Deze katachtige komt het vaakst voor in Afrika en Zuidwest-Azië. Deze soort wordt tot 91 centimeter lang is herkenbaar aan de pluimpjes aan de oren waardoor hij ook wel eens de woestijnlynx wordt genoemd. Nochtans is hij familie van de lynx. De caracal is ’s nachts actief en jaagt vooral op hazen, kleinere apen en knaagdieren.

9. Nevelpanter

Nevelpanter 1

Deze panter heeft de bossen van Zuidoost-Azië als territorium. Zijn lichaamsbouw en dikke staart zorgt ervoor dat hij enorm behendig is. Met een gewicht van 23 kilogram en relatief grote hoektanden en is dus een gevaarlijk roofdier. Zijn prooi vangt hij door uren in een boom zijn moment af te wachten.

8. Euraziatische lynx

Euraziatische lynx 2

Dit roofdier met het formaat van een herdershond komt nog voor in bepaalde regio’s in Europa. Vooral in Noord- en Centraal Europa kan je dit dier nog spotten in het wild. De lynx is een erg territoriaal dier waarvan zijn territorium tot 1000 vierkante kilometer groot kan zijn. Ze jagen vooral in de schemer op hazen en reeën. Hij is makkelijk te herkennen aan zijn gepluimde oren en korte staart.

7. Jachtluipaard

Jachtluipaard 2 1

Deze katachtige staat bekend als het snelste landdier ter wereld. Zijn snelheid is te bewonderen in Afrika en Iran waar hij door middel van een korte sprint zijn prooi pakt. Zijn lichte lichaamsbouw in combinatie met lange poten zorgen ervoor dat hij zo snel is. Zijn lichtgele met zwarte vlekken bedekte lijf kan tot anderhalve meter lang worden.

6. Luipaard

Luipaard 3

De luipaard wordt ook wel eens panter genoemd. Welke naam men gebruikt hangt vooral af van de regio deze voorkomt. In Afrika wordt naar dit dier verwezen als luipaard terwijl men in Azië vaak panter zal gebruiken. Een luipaard heeft een uitstekend zicht waardoor hij zowel overdag als ’s nachts kan jagen maar ook zijn reukzin en gehoor zijn indrukwekkend. Toch jaagt hij vooral in de schemer en ’s nachts omdat hij dan minder opvalt voor zijn prooien. Dieren waarop hij jaagt zijn onder andere antilopen, herten, varkens, geiten en bavianen.

5. Sneeuwluipaard

Sneeuwluipaard 1

Het sneeuwluipaard is niet de grootste katachtige maar wel de meest zeldzame. Hij onderscheidt zich van de andere luipaarden door zijn lichtere huid die vaak eerder lichtgrijs dan geel is. Het sneeuwluipaard komt vooral voor in het Himalayagebergte maar slechts weinigen hebben het dier ooit kunnen spotten. Dit komt deels omdat er nog slechts 4000 exemplaren van bestaan en hij dus deel uitmaakt van de lijst met bedreigde diersoorten. Zijn gewicht kan oplopen tot 75 kilogram.

4. Poema

Poema 2

In het grootste gedeelte van Amerika is de poema uitgeroeid maar hij komt wel nog voor in Midden- en Zuid-Amerika. In tegendeel tot de meeste andere katachtigen is hij niet agressief en gaat hij een confrontatie met de mens liever uit de weg. Mocht hij toch willen aanvallen, dan kan je hem proberen te verjagen door je groot en gevaarlijk op te stellen en veel lawaai te maken. Vaak kiest hij dan het hazenpad. De poema jaagt wel in de schemer en heel zelden overdag. Meestal ligt hij overdag uit te rusten op de tak van een boom. Hij komt het vaakst voor in regenwouden, bergbossen en grasvlaktes.

3. Jaguar

Jaguar 2

Dit dier komt vaak voor in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika en is hierdoor een grote concurrent van de poema. Qua uiterlijk lijkt hij erg goed op een luipaard maar zijn lichaamsbouw is een stuk zwaarder. Een volwassen jaguar kan tot 180 centimeter meten en 100 kilogram wegen. Hiermee is hij de grootste kat van het Amerikaanse continent.

2. Leeuw

leeuw 3

De leeuw is een van de Big Five dieren en leeft dus vooral in Afrika. De grootte van het dier en de manen van het mannetje maken het dier erg indrukwekkend waardoor hij de koning van de jungle wordt genoemd. De leeuw is de enige kattensoort die erg sociaal is. Jagen gebeurt vaak in groep. Wanneer een prooi is bemachtigt, wordt de hiërarchie duidelijk. Mannetjes eten eerst waarna de wijfjes en de welpen volgen.

1. Siberische tijger

siberische tijger 3

De Siberische tijger is de grootste kat die op deze planeet leeft. Met een lengte van meer dan drie meter en een gewicht van 280 kilogram kan dat al tellen. Helaas komt het dier amper nog voor in het wild en staat het op de lijst met bedreigde diersoorten. In 2011 zouden er amper nog 500 exemplaren in het wild overleven. Hun territorium is beperkt tot enkele regio’s in het oosten van Rusland.

Wist je dat lijgers nog groter worden dan alle katten in deze lijst? Een lijger is een kruising tussen een leeuw en een tijger. Maar aangezien deze dieren in het wild niet voorkomen (tijgers en leeuwen wonen niet eens op dezelfde lokatie!) hebben we ze niet in de lijst opgenomen.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media