Misschien heb je ooit wel gehoord van lijgers. Deze dieren zijn een kruising tussen tijgers en leeuwen. Ze hebben vooral de vorm van een leeuw, met een subtiel strepenpatroon dat ze van de tijger hebben gekregen. Wil je meer te weten komen over deze bijzondere dieren? Lees dan verder in deze top 10 weetjes over lijgers.

10. Lijgers zijn zeldzame dieren

lijgers zijn zeldzaam

Ondanks dat veel mensen bekend zijn met deze bijzonder kruising tussen leeuwen en tijgers, zijn er in de praktijk maar erg weinig lijgers te vinden. In totaal zijn er ongeveer honderd lijgers op aarde, verspreid over verschillende dierentuinen en natuurreservaten. Amerika is het land met de meeste lijgers: dertig in totaal. China staat op de tweede plek met twintig van dit soort dieren. Alle andere lijgers zijn verspreid over de rest van de wereld.

9. De kans op natuurlijke lijgers is erg klein

onnatuurlijk

Ondanks dat leeuwen en tijgers allebei katachtigen zijn en veel op elkaar lijken, is het in de natuur niet gebruikelijk dat ze elkaar tegenkomen. De twee dieren leven namelijk in totaal verschillende gebieden. Waar leeuwen in Afrika voorkomen, vind je tijgers vooral in India. Daardoor ontstaan er normaal gesproken ook geen lijgers.

8. Leeuwen en tijgers paren normaal gesproken niet met elkaar

lijger

Zelfs wanneer leeuwen en tijgers in hetzelfde gebied zouden leven, is de kans minimaal dat er lijgers zouden ontstaan. De dieren paren namelijk alleen met elkaar wanneer ze helemaal alleen zijn en geen partner van hun eigen soort kunnen vinden. Er zijn mythes dat er lijgers in het wild bestaan, maar deze worden voornamelijk gepropageerd door lijgerfokkers om zo hun fok praktijken goed te keuren.

7. Ze zijn vruchtbaar

lijgers zijn vruchtbaar

Wanneer twee verschillende diersoorten met elkaar paren, zijn hun kinderen vaak niet vruchtbaar. Dat geldt niet voor lijgers. Deze dieren zijn gewoon vruchtbaar zoals ieder ander dier en kunnen dus ook welpjes krijgen. Hierdoor komt het voor dat er bijzondere combinaties ontstaan, zoals een lijger en een leeuw die samen welpjes krijgen. Al deze verschillende combinaties hebben weer hun eigen naam, zoals een litigon (in het Nederland kennen we voor zover wij weten alleen de lijger).

6. Tijgermoeders hebben hulp nodig tijdens de bevalling

lijger moeder

Tijgers zijn over het algemeen groter dan leeuwen, maar toch is het voor een tijgermoeder erg lastig om een welpje van een leeuw te krijgen. Lijgers zijn bij hun geboorte al erg groot, waardoor een bevalling niet zonder risico is. Wanneer er een lijger wordt geboren, grijpt een dierentuin meestal in door een keizersnee uit te voeren.

5. Ze groeien enorm snel

Lijgers beginnen dus al goed doordat ze bij hun geboorte relatief groot zijn. Deze snelle groei houdt niet snel op. De dieren groeien namelijk enorm snel totdat ze zes jaar oud zijn. Op dat moment zijn ze bijna helemaal volgroeid, maar de groei neemt dan af. Zo duurt het nog een paar jaar voordat ze helemaal op hun maximale grootte zijn. Bij leeuwen en tijgers gaat dit proces een stuk langzamer.

4. Ze lijken meer op leeuwen

lijger leeuw tijger

Wanneer je naar een lijger kijkt, zal je vooral een leeuw zien. De bouw van de dieren komt sterk overeen met die van leeuwen, zoals de vorm van hun hoofd. Het is vooral de kleur van de vacht die verraadt dat je met een lijger te maken hebt. Hun persoonlijkheid lijkt wel meer op die van tijgers. Ze zijn sociaal en doen niets liever dan zwemmen.

3. Het zijn hele grote katachtigen

lijgers zijn groot

Leeuwen en tijgers worden ook wel grote katten genoemd, maar de lijger is nog wel de grootste van alle katachtigen. Ze worden groter dan hun vader en moeder, met een maximale lengte tot wel drie en een halve meter. Ze kunnen bovendien meer dan vijfhonderd kilo wegen. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is klein, dus ook vrouwelijke lijgers hebben een flinke omvang.

2. De grootste lijger heet Hercules

Lijgers hebben de neiging om snel overgewicht te krijgen, maar zelfs op een gezond gewicht kunnen ze enorm worden. Dat bewijst Hercules: de grootste lijger op aarde met een gezond gewicht. Hij weegt ongeveer 418 kilo en is 3,3 meter lang. Zijn schouderhoogte is ook indrukwekkend: 1,25 meter. Dat betekent dat de bovenkant van zijn kop bij de meeste mensen op ooghoogte is.

1. Groot, maar niet langzaam

groot maar snel

Ondanks dat lijgers een enorme grootte hebben, zijn ze totaal niet langzaam. Ze genieten ervan om lekker te luieren in de zon, maar wanneer ze rennen bereiken ze gemakkelijk een snelheid van tachtig kilometer per uur. Dit is ook een van de redenen waarom de dieren zo snel overgewicht krijgen. Doordat ze vooral in dierentuinen worden gehouden, hebben ze niet voldoende ruimte om lekker rond te rennen. Ze kiezen er in dat geval liever voor om lekker in het water te liggen, wat al snel zorgt voor wat extra kilo’s.

bron: top10hq.com

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media