De blobvis is een diepzeevis die rondzwemt in de zeeën rond Australië. De wat-voor-vis? Zul je misschien denken. De blobvis, misschien wel het lelijkste wezen ooit.
Als je de vis zo op het eerste gezicht bekijkt dan denk je misschien niet gelijk aan een vis. Een grote berg met gelei misschien, maar geen vis. Vinnen, hmm, twee uitsteekseltjes aan beide kanten? Ogen, diep weggezonken in de gelei blubber. Een neus? Sinds wanneer hebben vissen een neus? Qua uitstraling doet de blobvis nog het meeste denken aan een Franse Buldog die met zijn verkeerde been, eh poot, uit zijn mand is gestapt.
Toch is het niet echt aardig om de blobvis zo onheus te bejegenen. Het arme dier kan er niets aan doen. bovendien heeft de blobvis een groot geheim. Wilt u weten welke? Lees dan deze twaalf opvallende weetjes over de blubberige blobvis.
1. De blobvis is verkozen tot het lelijkste dier ter wereld
Als je de foto eenmaal meer dan drie seconden hebt bestudeerd snap je misschien waarom de blobvis bij een heuse verkiezing werd uitgeroepen tot het lelijkste dier ter wereld. Ter vergelijking, de neusaap werd tweede. Ook niet echt een knapperd, maar vergeleken met de blobvis…. Na ja, dan moet je wel van heel slechte huize komen wil je die op lelijkheid verslaan.
2. Een blobvis heeft geen zwemblaas
Go with the flow. Een typisch Engelse uitspraak die wij in Nederland tegenwoordig ook prima kennen. Wil je een goede leermeester in het relaxt zijn, dan moet je eigenlijk een drie uur durende film zien te vinden over het gedrag van de blobvis. De blobvis heeft namelijk geen zwemblaas. Iets wat vrijwel alle andere vissen wel hebben en wat ze gebruiken om hun koers te bepalen. Omdat de blobvis geen zwemblaas heeft, heeft hij geen andere keus dan met de stroming mee te gaan. Letterlijk go with the flow dus.
3. De blobvis is de luiaard van de zeebodem
Wat doet een blobvis gedurende de dag. Nou, hij gaat dus met de stroming mee en doet af en toe zijn mond open. Oh wacht, daar een zee-egel een meter verderop. Hmm, te ver weg, laat maar zitten. Als er iets is wat een blobvis typeert, dan is het wel zijn luiheid. Toch heeft dat uiteraard wel een reden. Een blobvis eet weliswaar niet zo veel, maar verbruikt ook heel weinig energie. Zo heft het een het andere op.
4. Mr. Blobby
In 2003 werd de blobvis in één klap beroemd vanwege deze foto van Mr. Blobby, zoals hij later ook wel werd genoemd. Echt vrolijk ziet hij er niet uit, maar ja, zou jij blij zijn als je met een schepnet van de bodem van de zee werd opgeveegd. Bovendien heeft hij ook nog een vervelende parasiet uit zijn mond hangen. Dat moet vervelend zijn.
5. Het blobvis café
Ook lelijk zijn kan zo zijn voorbeelden hebben. Vooral als je zo overdreven lelijk bent als de blobvis. Ergens deze zomer wordt in Londen zelfs het officiële blobvis café geopend. Als hoofdattractie zal er een aquarium te bezichtigen zijn met daarin drie blobvissen. De ster van de show is blobvis Lorcan. Die timmert trouwens ook flink aan de weg in de showbusiness. Zo heeft hij meer dan 16000 volgers op Twitter. Doe hem dat maar eens na.
6. Geen behoefte aan gezelschap
Mensen zijn sociale wezens. Als ze te lang alleen zijn, gaan ze gezelschap missen. Ook de meeste vissoorten zoeken elkaar op en zwemmen bij elkaar in scholen. Uiteraard doet de blobvis dat heel anders. Hij zwemt altijd alleen. Misschien is het omdat ze elkaars lelijkheid niet kunnen uitstaan? Hoe dan ook, echt sociaal is de blobvis dus niet.
7. De blobvis houdt van privacy
Zee-biologen zijn net mensen. Bij het bestuderen van vissen kicken ze op twee dingen. Het eerste is het ontdekken van nieuwe vissoorten en het tweede is bekijken hoe ze zich voortplanten. Het ontdekken van de blobvis is duidelijk gelukt, maar eh, met het bekijken van het voortplanten blijft het bij gokken. Tot nu toe is er namelijk nog niemand in geslaagd om de blobvis te betrappen. Het blijft dus een raadsel hoe ze zich voortplanten.
8. Liefde verandert alles
Oké, het is dus onbekend hoe blobvissen zich voortplanten. Maar wat er daarna gebeurt… dat is wel bekend. Na de bevruchting legt het vrouwtje duizenden eitjes op de zeebodem. Daarna worden deze eitjes bewaakt door het mannetje en/of het vrouwtje. Soms gaan ze er zelfs bovenop liggen om ze soort van uit te broeden. En hoewel ze dus echte eenlingen zijn, blijven de twee bij elkaar totdat de eitjes zijn uitgekomen. Echte liefde verandert alles.
9. Wat staat er op het menu vandaag?
Het volgende punt op het mysterieuze lijstje van de blobvis is dat nog nooit iemand ze in het wild heeft zien eten. Aangezien je zonder eten doodgaat, zelfs als blobvis, zou dat toch mogelijk moeten zijn. Maar blijkbaar hecht de blobvis ernstig aan privacy tijdens zijn lunch. Naar verluid eet de blobvis vooral schaaldieren, zee-egels en krabben.
10. Ehm, doe mij maar iets anders ober
Vandaag hebben we blobvis op het menu staan. Nou, waarschijnlijk zul je lang moeten wachten voordat je ergens blobvis als hoofdgerecht kunt bestellen. Het vlees van de blobvis is namelijk smaakloos en heeft een smerige structuur. Alsof je in een berg met vette gelei zit te happen. Blobvissen worden regelmatig als bijvangst gevangen door vissers. Helaas voor niets dus, want te eten zijn ze niet.
11. Een blobvis knuffel
Voor iedereen die ondanks het bizarre uiterlijk van de blobvis toch door hem gecharmeerd is geraakt is er goed nieuws. Je kunt namelijk je eigen blobvis knuffel bestellen. Inclusief de rare neus en de domme blik. Als je er even goed naar kijkt voordat je gaat slapen gaat je gevoel voor eigenwaarde vast een heel stuk omhoog. Welterusten!
12. Beauty and the Beast
In het verhaal van Belle en het Beest verandert het beest door de liefde van Belle weer in een knappe prins. Bij de Blobvis gaat dit een stuk makkelijker. Gooi hem gewoon weer terug de zee in. Op het moment dat hij weer op duizend meter diepte zit, krijgt de druk van het water weer vat op hem. Dan gebeurt er iets magisch. De druk van het water verandert de vorm van de blobvis. Spontaan transformeert hij tot… een prachtige vis. Dit komt omdat de blobvis bijna geen spieren heeft en dus van de waterdruk afhankelijk is om letterlijk in vorm te blijven. Echte schoonheid zit van binnen zeggen ze, maar blij de blobvis is dat dus duidelijk niet het geval.