Het vogelbekdier is misschien wel een van de vreemdste dieren die je op aarde kan vinden. Het is een zoogdier en lijkt op een bever, maar tegelijkertijd heeft hij ook een grote eendenbek en een aantal typische kenmerken die je normaal alleen bij reptielen vindt. Niet alleen het uiterlijk van dit diertje is raar, want het vogelbekdier heeft nog een aantal andere vreemde kenmerken. Hier vind je twaalf weetjes over het vogelbekdier.

12. Een nepdier

Toen wetenschappers voor het eerst een dier zagen dat een mengeling was van een eend, een bever en een otter, waren ze nogal verbaasd. In eerste instantie hadden ze het vermoeden dat dit dier niet echt kon zijn. Tegenwoordig weten we natuurlijk beter en is er veel onderzoek gedaan naar het DNA van het vogelbekdier.

11. Ze zijn giftig

Niet veel zoogdieren hebben vergif in zich. Over het algemeen zijn het reptielen en insecten die vergif gebruiken om vijanden mee af te schrikken of prooien te vangen. Vogelbekdieren zijn dus ook giftig, maar niet allemaal. Alleen de mannetjes hebben een giftige stekel aan de achterkant van hun poten. Met deze stekel kunnen ze aanvallers prikken en zo doden. Het vergif is sterk genoeg om een hond te doden, dus ze zijn veilig met deze stekel.

10. Een zoogdier dat eieren legt

Een vogelbekdier is een zoogdier, wat betekent dat ze hun kinderen melk geven wanneer ze geboren zijn. Normaal gesproken leggen zoogdieren geen eieren, maar het vogelbekdier doet dat wel. Het beestje is dus echt een mix tussen reptielen en zoogdieren. De eieren worden in een nest gelegd en ongeveer tien dagen warm gehouden voordat er een paar baby’s tevoorschijn komen.

9. Melk als zweet

Normaal gesproken geven moederdieren melk via hun tepels. De kleintjes kunnen zo drinken wanneer ze honger hebben. Bij vogelbekdieren moet alles altijd net iets anders gaan. De vrouwtjes hebben geen tepels, dus de melk moet ergens anders vandaan komen. Wanneer een vogelbekdier jongen heeft, begint ze als het ware melk te zweten. De melk komt uit haar poriën en kan zo opgelikt worden door haar kinderen.

8. Ze hebben een handige eendenbek

De bek van het vogelbekdier lijkt veel op die van een eend, maar hoe eet dit beestje dan? Wanneer ze onderwater jagen, gebruiken ze hun bek om hun prooien te vangen. Eenmaal boven water gebruiken ze hun mond die in hun bek verstopt zit om mee te eten. Vogelbekdieren hebben bij hun geboorte wel tanden, maar verliezen deze na een tijdje. Om te eten hebben ze een aantal ruwe plekjes in hun mond waarmee ze hun maaltijd kunnen oppeuzelen.

7. Elektroreceptie om te jagen

Deze dieren jagen onderwater. Je zou verwachten dat ze dan hun ogen en oren goed openhouden om een prooi te kunnen zien, maar dat is niet helemaal het geval. Een vogelbekdier moet juist zijn oren, ogen en neus dichthouden onderwater omdat er anders water in komt. Om toch goed te kunnen jagen, maken ze gebruik van elektroreceptie. Dit is een techniek die ook haaien en dolfijnen gebruiken. Net als alle andere dieren op aarde geven vogelbekdieren elektrische energie af. Zij zijn ontzettend goed in het voelen van deze energie, en kunnen met hun gevoelige snavel precies weten wat er in hun omgeving is.

6. De meest onhandige voeten

Het is voor vogelbekdieren belangrijk dat ze snel kunnen zwemmen. Om onderwater te kunnen jagen, hebben ze zwemvliezen tussen hun tenen in zoals eenden en andere waterdieren. Deze vliezen zijn heel erg handig in het water, maar op het land zitten ze alleen maar in de weg. Daarom trekken vogelbekdieren hun poten in wanneer ze op het droge zijn, zodat ze op hun knokkels verder kunnen lopen. Dat maakt ze een stuk sneller in het water dan op het land.

5. Ze hebben geen maag

De meeste dieren hebben een maag nodig om het voedsel dat ze eten af te breken. Het vogelbekdier heeft dit niet, want het eten dat ze eten is ontzettend makkelijk af te breken. Hierdoor wordt er ook geen eten opgeslagen in het lichaam en moet een vogelbekdier de hele dag door eten. Sterker nog, ze moeten iedere dag maar liefst 30 procent van hun eigen lichaamsgewicht eten om in leven te blijven. Daar zijn ze iedere dag meer dan twaalf uur mee bezig.

4. Ze lijken op reptielen

Vogelbekdieren leggen eieren en hebben vergif, dus het is niet zo gek dat ook hun botstructuur op die van een reptiel lijkt. De benen van een vogelbekdier staan altijd iets naar buiten gekanteld, net zoals bij een krokodil. Tegelijkertijd kunnen ze hun armen en benen wel allemaal roteren, wat weer iets is dat typisch bij zoogdieren hoort.

3. Hun vacht is ontzettend dik

Er werd lange tijd op vogelbekdieren gejaagd omdat hun vacht ontzettend gewild was. Dat is niet gek, want ze hebben heel veel haren om waterdicht te blijven. Op iedere vierkante millimeter zitten 600 tot 900 haren. Dat zijn meer haren dan een otter of ijsbeer heeft.

2. Een staart vol vet

Wanneer je wilt weten of een vogelbekdier gezond is, kan je het beste even in hun staart knijpen. Hier slaan ze namelijk bijna de helft van hun lichaamsvet op. Dat is belangrijk, want een stevige staart kan helpen met het sturen in het water. Ook gebruiken de vrouwtjes hun staart om een mooi stevig nest te maken voor de eieren die ze leggen.

1. Ze wonen in Australië

Wanneer je altijd al eens een vogelbekdier in het wild hebt willen zien, kan je het beste een vakantie naar Australië boeken. Ze worden namelijk ook niet in dierentuinen buiten Australië gehouden aangezien dit beestje het niet zo goed doet in gevangenschap. In het oosten van Australië vind je er gelukkig meer dan genoeg in het wild, dus is altijd een manier om dit vreemde dier een keer in het echt mee te kunnen maken.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media