Wanneer je het hebt over een van de beroemdste dieren op de Noordpool, dan heb je het natuurlijk over de ijsbeer. Deze dieren hebben een knuffellig uiterlijk, maar ze zijn ook getrainde jagers die niet bang zijn om hun tanden en klauwen te gebruiken. Wil jij meer weten over deze bijzondere dieren? Lees dan verder, want hier vind je maar liefst tien leuke feitjes over ijsberen.

10. IJsberen zijn geclassificeerd als kwetsbaar

ijsbeer uitsterven bedreigd
Het IUCN houdt altijd een lijst bij met dieren die met uitsterven worden bedreigd of die zich in een kwetsbare positie begeven. De ijsbeer is officieel kwetsbaar, wat vooral komt door de veranderende Atlantische Oceaan. Een groot deel van deze oceaan was bedekt met ijs en daardoor het perfecte thuis voor ijsberen, maar helaas verdwijnen deze ijskappen steeds sneller. Daarnaast wordt er steeds vaker op ijsberen gejaagd, aangezien ze vaker te vinden zijn in de buurt van mensen.

9. Olielekken bedreigen hun leefomgeving

Het leefgebied van de ijsbeer wordt steeds kleiner, maar ook steeds vuiler. Dat komt doordat er nog steeds olielekken plaatsvinden in de omgeving van ijsberen. De olie kan de beren aantasten, maar zorgt er ook voor dat hun prooien besmeurd zijn in olie. Hierdoor wordt het een stuk lastiger voor de beren om een lekker hapje eten te vinden. Zelfs wanneer er een olielek plaatsvindt op honderden kilometers afstand, kan dit alsnog de leefomgeving van ijsberen aantasten.

8. Ze zijn echte jagers

ijsbeer echte jagers
AWeith/wikipedia

Als een echt roofdier moet een ijsbeer jagen om zijn dagelijkse kostje bij elkaar te schrapen. Sterker nog: ze zijn maar liefst de helft van hun leven bezig met het jagen op prooien. Vooral zeehonden zijn geliefde snacks voor ijsberen, aangezien deze dieren een flinke vetlaag hebben. Er is alleen wel een probleem, want ijsberen zijn eigenlijk helemaal niet zo goed in jagen. Ze slagen er maar 10% tot 20% van de tijd in om daadwerkelijk een dier te vangen. Hoe succesvol ze zijn, is voor een groot deel afhankelijk van de tijd van het jaar.

7. Moeder ijsberen eten maandenlang niet

moeder ijsbeer

Als moeder moet je je vaak opofferen, en dat geldt helemaal voor ijsberen. Wanneer een ijsbeer jongen krijgt, graaft ze een grote ijsgrot waarin ze nog maar net haar kont kan keren. Hier bevalt ze en wacht ze maandenlang tot haar kleintjes groot genoeg zijn om de buitenwereld aan te kunnen. Dat betekent dus dat moederbeer meerdere maanden niet kan eten of drinken. Dat is geen enkel probleem, want tijdens haar zwangerschap eet ze zoveel als ze kan om deze periode te overbruggen.

6. Hun vacht is eigenlijk niet wit

ijsbeer niet wit
IJsberen staan bekend als de schattige witte beren die rondom de Noordpool leven. Toch zijn deze beren eigenlijk helemaal niet wit. Hun vacht bevat helemaal geen pigment en is zelfs doorzichtig. De kern van iedere haar is helemaal hol, waardoor deze haren ontzettend goed zijn in het reflecteren van licht. Dankzij deze reflectie lijken de haren voor ons wit te zijn. Sommige ijsberen lijken helemaal niet wit, maar hebben meer een gele kleur. Dat komt doordat de vacht vies is geworden. Wanneer de ijsbeer zijn oude vacht verliest en nieuwe vacht aanmaakt, zal de beer er weer gewoon wit uitzien.

5. Ze leven vlakbij de Noordpool

wonen op de noordpool
Christopher Michel/wikipedia

Je zult ijsberen van nature alleen maar vinden in het gebied rond de Noordpool. Deze dieren zijn helemaal gemaakt voor een ijskoud klimaat. Zo zijn ijsberen in staat om maanden lang niets te eten. Dat moet ook wel, want in de Noordpool ligt het eten niet voor het oprapen. Hierdoor hebben deze roofdieren ook geen eigen territorium. Ze moeten constant blijven lopen, omdat ze op zoek zijn naar hun volgende maaltijd. Ondanks al deze kwaliteiten vind je ze niet in de buurt van de Zuidpool.

4. Hun poten hebben een speciaal design

special poten
Arturo de Frias Marques/wikipdia

De hele dag rondlopen op ijs en sneeuw is natuurlijk niet niks. Daarom zijn de poten van een ijsbeer speciaal ontworpen voor deze ijskoude omstandigheden. Zo zijn hun poten maar liefst dertig centimeter lang, waardoor ze hun gewicht gelijkmatig kunnen verdelen. Daarnaast zitten er op hun zolen meerdere kleine bultjes die extra grip geven. Hierdoor is de kans veel kleiner dat de dieren zullen uitglijden op glad ijs. Doen ze dat toch? Dan vinden ze hun balans gewoon weer door hun ijzersterke klauwen te gebruiken.

3. Ze zijn goede zwemmers

goede zwemmers
De meeste ijsberen brengen een groot deel van hun tijd door in het water. Ze hebben er ook perfecte poten voor. Dankzij het grote oppervlak van de poten, lijkt het net alsof ze zwemmen met peddels. Hierdoor zijn ze extra snel en kunnen ze makkelijk hun richting bepalen in het water. De vacht van ijsberen kan bovendien goed tegen water. Dat is belangrijk, want zo raken de dieren niet onderkoeld in de ijskoude oceaan. Een dikke laag natuurlijk vet helpt hier ook bij.

2. Het zijn zeezoogdieren

zeezoogdieren
Ondanks dat ijsberen prima kunnen overleven op het land, worden ze toch officieel zeezoogdieren genoemd. Dat komt doordat ze veel van hun tijd doorbrengen in de oceaan. Bovendien halen ze veel van hun prooien uit het water, waardoor de zee een belangrijk rol in hun leven speelt. Tel hierbij op dat hun lichamen perfect zijn ontworpen voor lange zwemtochtjes, en het is duidelijk dat ijsberen echt wel een plekje tussen de zeezoogdieren hebben verdiend.

1. Ze kunnen goed met elkaar communiceren

communicatie
Alan D. Wilson / naturespicsonline.com

Communicatie is belangrijk voor iedere diersoort, dus ook voor ijsberen. Deze dieren communiceren vooral met elkaar door middel van lichaamstaal. Willen ze met elkaar spelen? Dan knikken ze hun hoofd op een neer. Een boze ijsbeer laat liever zijn tanden zien. Wanneer ijsberen gaan vechten, houden ze hun hoofd omlaag en kijken ze elkaar niet aan. Misschien raken ze nog even elkaars bek of nek aan, waarna ze op hun achterpoten gaan staan. Moeders geven hun kleintjes liefde en aandacht door hun neus tegen de neus van de baby aan te drukken.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media