10 Grootste Dieren Die Op Aarde Rondlopen

Over het grootste dier ter wereld valt haast niet te twisten. Dit moet de walvis zijn, een volledige top 10 van zwaarste dieren op aarde wordt door walvissen gevuld. In deze lijst laten we echter de walvissen buiten beschouwing en kijken we naar de grootste landdieren.

Lichtgewicht
De mens heeft een gemiddeld gewicht van 80 kilo, hiermee is de mens een echte lichtgewicht in het rijk der dieren. Zelfs de zwaarste mens die ooit geleefd heeft is met 630 kilo nog lichter dan een gemiddelde koe. De zwaarste dieren leven in zee, een lijst met soorten walvissen zou de top 10 al aardig vullen. Op het land zijn de zwaarste dieren zoogdieren.

10. Gaur – 950 kg

gaur

De gaur is een Aziatische rund. Vooral in de bossen van Zuidoost-Azië en in India is het dier aan te treffen. De kleinere gaur wordt vooral gebruikt als lastdier en voor het vlees, maar zijn grotere broer is wild rund. Het heeft een grote kop met korte poten. Tussen de schouderbladen heeft het dier een bult, die bij de stieren erg groot kan worden. Ook heeft de gaur een halskwab. De volwassen dieren zijn zwart, de jongeren wat meer roodachtig of donkerbruin. De hoorns kunnen meer dan een meter lang worden. De gaur kan tot 3,5 meter lang worden en 2 meter hoog. De gaur wordt gemiddeld 650 tot 1.000 kilogram. Er zijn uitschieters bij de stieren, die worden soms wel 1.500 kilogram!

9. Giraffe – 1000 kilogram

giraffe
giraffe-2
Roland H/flickr

De elegante giraffe leeft voornamelijk in zuidelijk Afrika. Het dier kan wel 5 meter hoog worden en ter illustratie: de longen van de giraffe zijn 8 maal zo groot als die van mensen. De giraffe hebben niet alleen uitstekende sierlijke wimpers, maar ook fantastische zintuigen. Ze zien ver, scherp en hebben een goed gehoor. De mannetjes wegen gemiddeld 1.200 kilogram en de vrouwtjes 800 kilogram. Er zijn echter maxima bekend van 1.930 bij de mannetjes en 1.180 bij de vrouwtjes.

8. Zwarte neushoorn – 1.100 kilogram

zwarte-neushoorn
zwarte-neushoorn-2
Brocken Inaglory & Yathin S Krishnappa/wikicommons

De puntlipsneushoorn, ofwel de zwarte neushoorn, komt voor op de savanne van Oost- en Midden-Afrika. Vanwege zijn hoorns is hij zeer geliefd bij jagers en stropers. Het humeurige dier heeft een dikke huid die, anders dan de naam doet vermoeden, grijs van kleur is. Hij rolt zich in modder om zich te beschermen tegen zon en insecten. Het dier heeft een schofthoogte van 180 centimeter en kan wel meer dan 3,5 meter worden. De Zwarte neushoorn heeft een gemiddeld gewicht van 1400 kilo. Er zijn maxima bekend van 2.800 kilogram.

7. Javaanse neushoorn – 1.750 kilogram

javaanse-neushoorn
javaanse-neushoorn-2

Op het Indonesische eiland Java is dit solitaire dier te vinden, dat afstammeling is van de familie van neushoorns. Met een gewicht van rond de 1.750 kilo is dit dier dat 170 centimeter breed is, zwaar te noemen. Het dier kan een leeftijd van 40 jaar bereiken. Het gaat zeer slecht met de Javaanse neushoorn, er is slechts één populatie bekend: in het Nationaal Park Ujung Kulon op West-Java leven ongeveer vijftig individuen.

6. Nijlpaard – 1.800 kilogram

nijlpaard2
nijlpaard
Kabacchi & Jon Connell /flickr

Op veel plekken in Afrika wordt dit dier beschouwd als gevaarlijkste dier dat je kunt tegenkomen. Dat is ook niet zo verwonderlijk met zulke immense tanden en een gewicht van zo’n 2.000 kilo. Het nijlpaard leeft rondom wateren en is onontbeerlijk in ecosystemen. Door bemesting zorgen ze voor het gehele bio-systeem van meren en plassen. Het nijlpaard heeft korte poten en een grote kop. Het dier heeft geen vacht en kan een lengte van ruim drie meter bereiken. In het wild worden ze ongeveer 40 jaar. In gevangenschap ligt dit iets hoger.

5. Indische neushoorn – 1.900 kilogram

indische-neushoor
SONY DSC
© Hans Hillewaert/wikicommons

Het spant erom. De Indische neushoorn kent ongeveer hetzelfde gewicht als het nijlpaard. Deze Indische neushoorn heeft een grote kop en zeer ontwikkelde nekplooien. Het heeft een hoorn van 60 centimeter en een grijsbruine huid. Het dier komt voor in India en Nepal. De Indische neushoorn kan 2 meter hoog worden.

4. Witte neushoorn – 2.000 kilogram

witte-neushoorn
witte-neushoorn-2
Coralie & Krishna Kumar /wikicommons

Vooral in Centraal-Afrika is de witte, ofwel breedlip-neushoorn, te vinden. Het dier heeft wijde lippen om te grazen en een lange, rechthoekige kop. De oren zijn ovaal en groot, terwijl het kleine oogjes heeft. De witte neushoorn heeft ook geen goed ontwikkeld zicht, maar het gehoor en de reukzin werken formidabel. Het dier kan 4 meter lang worden en er zijn maxima bekend van 4500 kilogram wegende witte neushoorns.

3. Bosolifant – 2.700 kilogram

bosolifant
Thomas Breuer/wikicommons

Één van de drie nog levende soorten olifanten is de bosolifant. Deze is alleen aan te treffen in de regenwouden van Afrika. De olifant is relatief klein en donker en de slagtanden zijn omlaag gericht. Hij kan vier meter lang worden, waarbij de mannetjes groter worden dan de vrouwtjes. Gemiddeld weegt de bosolifant 2.700 kilogram. Er zijn echter mannetjes die veel zwaarder zijn, wel 6.000 kilogram. Het gaat slecht met de bosolifant. Ze krijgen weinig baby’s en herstellen dus moeilijk van stropers. De populatie is van 2002 tot 2013 met 65% afgenomen.

2. Aziatische olifant – 4.150 kilogram

aziatische-olifant
aziatische-olifant2
Steve Evans /flickr

Yathin S Krishnappa/wikicommons

Met een schouderhoogte van 3,5 meter en een gewicht tussen de 3.000 en 5.000 kilogram is dit een gigantisch dier. Dit geslurfde dier wordt gemiddeld 60 jaar oud. De slurf heeft één vinger aan de bovenkant, in tegenstelling tot zijn Afrikaanse concurrent, die twee vingers aan de slurf heeft. Het dier komt voor in Zuidoost-Azië, Nepal en Sri Lanka. Het dier staat in veel culturen symbool voor bescherming, scholing en kennis. Zoals zo veel van de grote dieren in deze lijst wordt ook de Aziatische olifant met uitsterven bedreigt. Leefomgeving wordt beperkt door ontbossing en er wordt op het dier gejaagd vanwege zijn ivoor.

1. Savanne-olifant – 4.900 kilogram

savanne-olifant
savanne-olifant-2
Muhammad Mahdi Karim /wikicommons

Hoewel het dier kan leven in kustgebieden, berggebieden, woestijnen en regenwouden, komt de Savanne-olifant enkel nog in West- en zuidelijk Afrika voor. Het grootste en zwaarste landdier wordt 3,5 meter hoog en bijna 7,5 meter lang. Er is een mannetje bekend welke een gewicht had van 10.400 kilogram. Gemiddeld worden ze ongeveer 5.000 kilogram. De oren zorgen voor de afkoeling van het hele lichaam, doordat ze goed zijn doorbloed. De poten zijn lang en hebben kussentjes onder de zolen. Zo kunnen ze geruisloos stappen. Deze olifant heeft altijd 3 poten op de grond bij het lopen. Wanneer een Savanne-olifant een poot niet meer kan gebruiken, is het vaak ten dode opgeschreven. De slurf is gevoelig en erg flexibel. Het grote dier ziet slecht, maar heeft een uitermate goed ontwikkeld reukvermogen en gehoor. Dit is het grootste landdier ter wereld.