Alle schorpioenen zijn giftig, maar de ene schorpioen is net wat gevaarlijker dan de ander. Deze beestjes komen al meer dan 400 miljoen jaar voor op aarde en zijn dus echte doorzetters. Met de angel op de achterkant van hun lichaam kunnen ze zich beschermen tegen aanvallers, maar ook zelf op jacht gaan naar een lekkere maaltijd. Mensen worden af en toe per ongeluk gestoken. Meestal is dit geen probleem, maar bij sommige schorpioenen moet je vrezen voor je leven. Dit zijn de zeven meest gevaarlijke schorpioenen op aarde.
7. Parabuthus transvaalicus
Alexander Tietz/wikimedia
Deze schorpioen valt op dankzij zijn dikke zwarte staart die vol met stekels zit. Wanneer dat een vijand niet genoeg afschrikt, kan de Parabuthus transvaalicus gebruik maken van maar liefst twee verschillende soorten vergif. De ene soort is makkelijker aan te maken door het beestje, maar tegelijkertijd ook minder giftig. Deze gebruikt hij vooral voor kleine tegenstanders die verlamd moeten worden. Wanneer de schorpioen echt in levensgevaar is, gebruikt hij zijn sterkere vergif. Deze giftige stof is ontzettend onaangenaam voor mensen. Een steek zorgt voor ontzettend veel pijn en ongemak. De kans dat je doodgaat is erg klein, want slechts 1 procent van de slachtoffers sterft door het vergif.
6. Saharaschorpioen
De Saharaschorpioen is een echte doorzetter. Hij weet zonder problemen te overleven in de droge woestijn, zonder ook maar een beetje last te hebben van de heftige zandstormen in dit gebied. Zijn Latijnse naam heeft als betekenis “mensenmoordenaar”, dus het is duidelijk dat je niet met een lieverdje te maken hebt. Zijn gele staart is voorzien van een scherpe angel die hij diep in zijn vijanden kan steken. Wanneer je eenmaal gestoken bent, wordt je zenuwstelsel aangevallen. Symptomen zoals verlamming zijn dus heel gebruikelijk na een steek van deze schorpioen.
5. Centruroides sculpturatus
Musides/wikimedia
Schorpioenen komen het meeste voor in warme landen in de zuidelijke continenten. Toch zijn er ook in gebieden zoals Noord-Amerika een aantal vervelende exemplaren te vinden. Deze schorpioen is zelfs een van de dodelijkste uit deze regio. Vroeger overleed tot wel 25 procent van de slachtoffers aan de steek van de Centruroides sculpturatus, maar tegenwoordig is er een tegengif ontwikkeld. Na een steek kun je wel last krijgen van pijnlijke steken door je hele lichaam, misselijkheid en diarree. Het vergif van deze schorpioen is dus niet niks, zelfs wanneer je er niet aan doodgaat.
4. Arabische dikstaartschorpioen
Hij is familie van de Saharaschorpioen, maar leeft in een iets ander gebied. De naam zegt het natuurlijk al: je kunt deze schorpioen vooral vinden in verschillende landen in het Midden-Oosten, zoals Iran, Irak en Turkije. Hij jaagt op allerlei verschillende insecten en dieren, maar staat vooral bekend om zijn agressieve persoonlijkheid. Tel daar zijn vergif bij op dat dodelijk kan zijn, en je hebt een schorpioen die je zeker niet tegen wilt komen.
3. Tityus serrulatus
Fábio Maffei/flickr
Deze gele schorpioen komt oorspronkelijk uit Brazilië, en is daarmee meteen de meest gevaarlijke schorpioen van Zuid-Amerika. De Tityus serrulatus gaat spaarzaam met zijn vergif om, waardoor hij gelukkig een stuk minder slachtoffers maakt dan hij zou kunnen. Jaarlijks worden er toch duizenden mensen gestoken. Na een steek kun je last krijgen van kleine problemen zoals een snelle hartslag, misselijk en extreme gevoeligheid voor aanrakingen, maar er zijn ook serieuzere klachten. Moeite met ademen en extreem veel overgeven zijn een aantal van de vervelendste klachten. Doordat het vergif het hart kan aantasten, is er het risico op hartfalen voor jonge kinderen en ouderen. Hierdoor vallen er jaarlijks enkele dodelijke slachtoffers.
2. Vijfstreepschorpioen
Ester Inbar/wikimedia
Het is maar een klein beestje, met een gemiddelde lengte tussen de vijf en zes centimeter. Toch zegt dat niks over hoe gevaarlijk de vijfstreepschorpioen is. Waar andere schorpioenen vooral giftig zijn voor mensen die ziek of zwakker zijn, is de vijfstreepschorpioen ook een bedreiging voor gezonde volwassenen. Het vergif is gevuld met verschillende stoffen die zowel het zenuwstelsel als het hart aanvallen. Dat zorgt ervoor dat de overlevingskansen niet groot zijn wanneer je eenmaal door deze schorpioen gestoken bent. Toch zijn er mensen die van natuurlijke een hogere tolerantie hebben voor deze stoffen, dus het kan zijn dat je geluk hebt.
1. Hottentotta tamulus
Shantanu Kuveskar /wikicommons
Zijn rode kleur zou je al genoeg moeten waarschuwen, want de Hottentotta tamulus is de gevaarlijkste schorpioen die op aarde rondloopt. Hij leeft vooral in het oosten van India, Pakistan en Nepal, dus deze schorpioen zit op een veilige afstand. Wanneer je door dit beestje gestoken bent, zal je veel pijn, misselijkheid en stuiptrekkingen voelen. Binnen 24 uur kunnen ook je longen zich met vocht vullen, wat een van de belangrijkste doodoorzaken is na een steek van de hottentotta tamulus. Maar liefst 8 tot veertig procent van de slachtoffers overleeft een steek daarom ook niet.