meganeuramodell

De grootste insecten die ooit op onze aarde hebben geleefd zijn de Meganisoptera , een prehistorische gevleugelde soort (zie foto boven). Ze hadden een vleugelspan van zo’n 75 centimeter en gote onderkaken waardoor het indrukwekkende roofdieren waren. Gelukkig voor ons zijn ze al miljoenen jaren geleden uitgestorven. En hoewel insecten niet meer groeien tot dat formaat kent onze planeet nog insecten die de meeste mensen nog steeds de stuipen op het lijf zouden jagen. Hier zijn de tien grootste levende insecten ter wereld.

1. Titanus giganteus

titanus-giganteus

Het Amazonewoud is de biotoop van heel wat reuzenkevers maar geen enkele komt in de buurt met de lengte van deze titanus giganteus. Deze is immers de grootste gekende keversoort in het regenwoud en is een van de grootste insectensoorten ter wereld. Er zijn kevers gevonden die wel tot 16 centimeter groot worden. Dit gigantische insect heeft onderkaakbenen die met weinig moeite een potlood in twee kunnen kraken en volgens sommige geruchten zelfs mensenvlees kunnen verscheuren. Geloof het of niet maar deze reuzekever is het doelwit van heel wat avontuurlijke toeristen die maar al te graag foto’s van hen nemen. Zoals bij veel kevers kunnen ze een luid sissend geluid maken als ze bedreigd worden.

2. Wandelende takken

wandelende-tak
wandelende-tak-2
Drägüs & Fritz Geller-Grimm /wikicommons

De langste insecten ter wereld zijn de wandelende takken die zich hebben geëvolueerd tot een bizarre soort waardoor ze zich kunnen camoufleren door zich als takken of twijgjes voor te doen. Wandelende takken zijn meestal nachtdieren en blijven overdag levenloos verborgen onder de planten. De grote variant van de wandelende tak uit Zuidoost-Azië is de grootste in zijn soort en groeit tot een lengte van 60 centimeter. Sommige soorten stoten een bepaalde stof uit als bescherming tegen roofdieren. Anderen daarentegen doen zich als dood voor.

3. Deinacrida

deinacrida
Mike Locke/flickr

Oorspronkelijk afkomstig uit Nieuw-Zeeland, deze enorme insecten zijn familie van de krekels. De grootste kunnen wel tot 70 gram wegen, wat ze tot een van de zwaarste insecten ter wereld maakt. Ze zijn echter wel te zwaar en te lang om te kunnen vliegen. Hun lengte kan oplopen tot tien centimeter en dan rekenen we hun poten en sprieten nog niet mee. Hun Engelse naam (Giant weta) is afkomstig van de Maori taal en betekent letter ‘God van de Lelijke dingen.’ Een erfenis die ze meedragen nadat een monnik zich een bult schrok. Ze komen echter wel alleen op eilanden voor.

4. Goliathkever

goliathkever

Ons baserende op zijn gewicht en omvang is de Goliath kever de beste kandidaat om de titel van ‘grootste insect ter wereld’ op zijn naam te kunnen schrijven. Ze zijn terug te vinden in Afrika en mannetjes kunnen wel tot tien centimeter groot worden en tot 100 gram zwaar. Vaak bewegen ze ’s morgens wanneer het koel is niet al te veel en pas wanneer het warmer wordt, worden ze actiever. Wanneer ze zich bedreigd voelen, vliegen ze weg. Hoewel er aanvankelijk werd aangenomen dat het planteneters waren, hebben ze bewijs gevonden dat ze een lust hebben voor proteïnen.

5. Atlasvlinder

atlasvlinder

Deze reusachtige insecten worden beschouwd als de grootste vlinders ter wereld. Ze zijn zo groot dat hun cocon in Taiwan wordt gebruikt als handtas. Het totale oppervlak van hun vleugels kan een oppervlakte hebben van meer dan 100 vierkante centimeter en hun vleugelspan reikt tot 30 centimeter. De rupsen van de Atlasvlinder kunnen tot 3 centimeter dik worden. Er wordt beweerd dat hun naam afkomstig is van de Griekse mythologie.

6. Pepsis

pepsis

Deze enorme wespen zijn zo groot en woest dat ze in staat zijn om te jagen op tarantula’s (in het Engels worden ze dan ook Tarantula hawk genoemd). Vooral bij de vrouwtjes zouden tarantula’s maar al te vaak op het menu staan omdat ze ook een veel grotere kroost moeten voortbrengen. Hun poten beschikken over haakjes die ze gebruiken om zich vast te pinnen aan hun slachtoffers. Hun angel kan tot een centimeter groot worden en wordt beschouwd als een van de pijnlijkste dingen die je kunt tegenkomen. Gelukkig zijn ze niet agressief.

7. Macropanesthia rhinoceros

macropanesthia-rhinoceros

Deze kakkerlak is de zwaarste ter wereld. Vreemd genoeg is het wel een soort die je maar al te graag in je buurt hebt. In tegenstelling tot andere kakkerlakken hebben deze geen vleugels, worden ze niet beschouwd als een plaag en spelen ze een grote rol in het ecosysteem door dode bladeren af te breken. Deze Australische soort kan wel tot tien jaar oud worden.

8. Alexandra’s vogelvlinder

alexandra-vogelvlinder
Mark Pellegrini/wikicommons

Deze vlinder is de grootste ter wereld en doet zijn naam alle eer aan met een vleugelspan van meer dan dertig centimeter. Ze zijn enkel te vinden Papoea Nieuw-Guinea en zijn met uitsterven bedreigd. Hierdoor zijn ze erg gewild bij verzamelaars en op de zwarte markt.

9. Reuzenwaterwantsen

reuzenwaterwantsen

Deze indrukwekkende insecten staan bekend als tenenbijters en kunnen qua lengte concurreren met de grootste kevers (meer dan 10 centimeter lang). Ze staan bekend als goede roofdieren en worden gevonden in kleine riviertjes en vijvers. Ze kunnen door hun klauwen een pijnlijke beet opleveren. Deze gebruiken ze om gif te spuiten bij hun prooien om ze nadien te verorberen. In Thailand zijn ze een delicatesse.

10. Megasoma actaeon

megasoma-actaeon

Dit is een andere soort van reuzekever die je in het Amazonewoud kunt terug vinden. Het beschikt over een indrukwekkend pantser en heeft sterke poten die voorzien zijn van grote klauwen die hen in de bomen erg van dienst zijn. Door hun omvang heeft deze kever vrijwel geen natuurlijke roofdieren.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media