Schorpioenen zijn een van de meest intrigerende en mysterieuze wezens in het dierenrijk. Met hun unieke kenmerken en overlevingsstrategieën, wekken ze zowel ontzag als nieuwsgierigheid op. Hieronder volgt een lijst met tien fascinerende weetjes over schorpioenen, die licht werpen op hun verbazingwekkende levenswijze en gedrag.

1. Schorpioenen baren levende jongen

Nebo,Is,A,Genus,Of,Scorpions,In,The,Family,Diplocentridae

In tegenstelling tot insecten, die meestal eieren leggen, baren schorpioenen levende baby’s via vivipariteit. Sommige schorpioenen ontwikkelen zich binnen een membraan, waar ze voedsel, drinken en andere vormen van voeding krijgen van het eigeel en direct van hun moeders. Andere soorten schorpioenen groeien zonder membraan en ontvangen voeding direct van hun moeders. De draagtijd kan variëren van twee maanden tot achttien maanden, afhankelijk van de soort. Na de geboorte rijden de pasgeboren schorpioenen op de rug van hun moeder tot ze voor de eerste keer vervellen.

2. Schorpioenen bestaan al sinds vóór de dinosaurussen

Schorpioenen zijn al ongeveer 300 miljoen jaar oud, daterend uit het Carboon tijdperk. Hun voorouders leefden waarschijnlijk in de zeeën en hadden mogelijk kieuwen. Tegen de Silurische periode, ongeveer 420 miljoen jaar geleden, hadden sommige van deze wezens zich aangepast om op het land te leven. Vroege schorpioenen hadden mogelijk samengestelde ogen, zoals insecten, in tegenstelling tot de ogen van hedendaagse arachniden.

3. Schorpioenengif kan nuttig zijn.

Scorpion,,Buthus,Occitanus,,Yellow,Scorpion,,Sting

Hoewel schorpioenengif dodelijk kan zijn, heeft uitgebreid onderzoek veel nuttige aspecten van schorpioenengif aangetoond. Gif van de deathstalker-schorpioen bevat chlorotoxine, dat nieuwe benaderingen voor de diagnose en behandeling van bepaalde kankers heeft gestimuleerd. Gif van de typische Aziatische schorpioen bevat antimicrobiële peptiden die nuttig kunnen zijn tegen bacteriën, schimmels, malariaparasieten en zelfs artritis.

4. Schorpioenen dansen voor de paring

Schorpioenen voeren een paringsdans uit, bekend als “de promenade à deux” of “een wandeling voor twee”. Deze dans begint wanneer het mannetje en het vrouwtje elkaar aanraken. Het mannetje leidt het vrouwtje heen en weer totdat hij een geschikte plaats vindt om zijn sperma te deponeren. De dans kan enkele minuten tot enkele uren duren, afhankelijk van de soort. In het wild verlaat het mannetje het vrouwtje na de paring, maar in gevangenschap eet het vrouwtje vaak het mannetje op.

5. Schorpioenen gloeien in het donker

Schorpioenen gloeien onder ultraviolet licht. Hun huid, of cuticula, absorbeert UV-licht en reflecteert het als zichtbaar licht, waardoor de schorpioen gloeit. Dit maakt onderzoek naar schorpioenen veel gemakkelijker voor wetenschappers. Ondanks dat er ongeveer 600 soorten schorpioenen bekend waren enkele decennia geleden, hebben wetenschappers in 2022 informatie over bijna 2.000 soorten schorpioenen vastgelegd, dankzij het gebruik van UV-licht om de locatie van de schorpioen te bepalen.

6. Schorpioenen zijn niet erg gevaarlijk voor mensen

Hoewel schorpioenen kunnen steken en een steek van een schorpioen niet prettig is, zijn ze over het algemeen niet zo gevaarlijk voor mensen als vaak wordt gedacht. Van de meer dan 2.000 bekende soorten schorpioenen, hebben slechts 25 soorten gif dat sterk genoeg is om een volwassen mens te doden. Kinderen lopen een hoger risico op overlijden door schorpioenengif vanwege hun kleinere lichaamsgrootte. In de Verenigde Staten is de Arizona bark scorpion de enige soort die een ernstige bedreiging vormt voor volwassenen. Zijn gif is sterk genoeg om een klein kind te doden, maar er is een tegengif beschikbaar waar deze schorpioen voorkomt, dus sterfgevallen zijn zeldzaam.

7. Schorpioenen zijn eetbaar

Young,Woman,Going,To,Taste,O,Scorpion,,Thailand

In veel landen, zoals China en Vietnam, worden schorpioenen beschouwd als delicatessen. Afhankelijk van de geografische locatie worden ze op verschillende manieren geconsumeerd. In landelijke gebieden van China jagen kinderen en volwassenen op schorpioenen, terwijl ze in stedelijke gebieden als snacks worden verkocht. Schorpioenen zijn ’s nachts gemakkelijker te vinden omdat ze dan jagen en oplichten onder ultraviolet licht. Ervaren jagers dragen handschoenen om steken te voorkomen en pakken ze bij hun staart. Interessant is dat zelfs de angel van de schorpioen eetbaar is; kort na de dood van de schorpioen wordt het gif chemisch inactief en vormt het geen gevaar meer.

8. Schorpioenen kunnen een lange levensduur hebben

De gemiddelde levensduur van een arachnide is ongeveer twee tot drie jaar, maar schorpioenen kunnen deze gemiddelde levensduur aanzienlijk overtreffen. Veel schorpioenen kunnen een levensduur bereiken die, afhankelijk van de soort, twintig jaar of meer kan zijn, vooral in het wild. Dit is aanzienlijk langer dan de levensduur van de meeste spinnen en andere arachniden.

9. Schorpioenen zijn kannibalen

Schorpioenen eten voornamelijk spinnen, duizendpoten, vliegen en andere insecten, maar het is niet ongebruikelijk dat schorpioenen ook andere schorpioenen eten. Dit kannibalistische gedrag wordt vooral waargenomen bij volwassen vrouwelijke schorpioenen. In gevangenschap eten sommige schorpioenen hun partner op. In het wild kan een moeder schorpioen, als ze niet genoeg voedsel kan vinden voor zichzelf en haar jongen, haar eigen nakomelingen opeten. Dit is echter alleen een laatste redmiddel; in de meeste gevallen zijn moeder schorpioenen zorgzame ouders.

10. Schorpioenen kunnen lange tijd zonder voedsel

Schorpioenen hebben het verbazingwekkende vermogen om lange tijd zonder voedsel te overleven. Ze kunnen hun metabolisme aanzienlijk verlagen in tijden van voedselschaarste, wat hen in staat stelt om maanden, en in sommige gevallen zelfs meer dan een jaar, zonder eten te overleven.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media