Heel veel mensen zijn bang voor spinnen. In Nederland zijn de spinnen gelukkig niet zo heel groot, en makkelijk te hanteren. Er bestaan wereldwijd echter enorme joekels, waar zelfs de grootste spinnenliefhebber ontzag voor heeft. De grootste spin ter wereld kan maar liefst 30 cm lang worden! Probeer zo’n spin maar eens je huis uit te jagen! In dit artikel zullen we de top 10 van grootste spinnen ter wereld bespreken. Lees en huiver…

10. Cerbalus aravensis – 14 centimeter


Mickey Samuni-Blank/wikicommons

Als je reist naar Israël en Jordanië, kun je zomaar de Cerbalus aravaensis tegenkomen. Deze spin werd voor het eerst ontdekt door Gorshom Levy in 2007. De spin heeft een lengte van maar liefst 14 cm. Dit is inclusief de poten, het lichaam van de spin is ongeveer 2.5 centimter. Hiermee het de grootste spin van het Midden Oosten is. De vrouwtjes hebben een groter lijf dan de mannetjes. Deze spin houdt ervan om in de zandduinen te leven. Het is een nachtdier dat vooral actief is tijdens de warme zomermaanden.

9. Phoneutria – 15 centimeter

De Phoneutria behoort tot de familie van de kamspinnen. Deze spinnensoort is zeer agressief en giftig. De spin kan tussen de 13 en 15 cm groot worden. Het lichaam is tussen de 1.7 en 4.8 cm. De spin komt uitsluitend voor in Midden- en Zuid-Amerika. Soms komt het echter voor dat de spin wordt aangetroffen in Europa, bij ladingen fruit. Daarom krijgt deze spin, samen met de Heteropoda venatoria, vaak de bijnaam bananenspin.

8. Pelinobius muticus – 20 centimeter

Deze 20 cm lange spin komt uit de vogelspin familie (waarvan we er nog veel gaan zien in deze lijst). De spin heeft een roestbruine kleur, met lichtere beharing. Het lichaam van de vrouwtjes is net als bij andere soorten wat groter. Het vrouwtje heeft een lichaam van 8 cm, terwijl het mannetje maar zo’n 5 cm groot lichaam heeft. Deze spin komt vooral voor in Kenia en Tanzania. Hij leeft in holen in bosachtige gebieden, en laat zich vrijwel niet zien. Het voedsel van de spin bestaat voornamelijk uit insecten, hagedissen en jonge zoogdieren. De spin is zeer agressief. bij de minste verstoring zal hij bijten.

7. Megaphobema robustum – 20 centimeter

Een andere, zeer defensieve spin is de Megaphobema robustum. Deze spinnensoort, die ook tot de vogelspinnen behoort, leeft in Colombia en Brazilië. Deze spin, die tussen de 15 en 20 cm lang kan worden, werd voor het eerst ontdekt door Ausserer in 1875. Hij leeft vooral nabij moerassen en voedt zichzelf met muizen, kleine hagedissen en krekels.

6. Poecilotheria Rajaei – 20 centimeter


Ranil Nanayakkara / British Tarantula Society – British Tarantula Society

Op het eiland Sri Lanka bevindt zich de Poecilotheria Rajaei. Deze 20 cm lange spin werd voor het eerst in 2012 beschreven in een wetenschappelijk tijdschrift. Zijn naam is afkomstig uit het Grieks. “Poikilos” betekent gespikkeld, en “therion” betekent wild beest. De spin leeft vooral in oude bomen. Door de ontbossing hebben veel spinnen echter hun natuurlijke habitat moeten verlaten, en zijn in oude verlaten panden gaan wonen. Het gif van de spin is niet dodelijk voor mensen, maar kan wel kleine muizen, vogels, hagedissen en slangen vermoorden.

5. Grammostola pulchripes – 22 centimeter

Ook de Grammostola pulchripes behoort tot de familie van de vogelspinnen. Er is voor het eerst geldig over gepubliceerd door Eugène Simon in 1891. De spin kan tussen de 20 en 22 cm lang worden. Deze spinnensoort wordt tot een van de rustigste beschouwd, die zelden zal bijten. Deze spin wordt dan ook vaak als huisdier gehouden. Een vrouwtjesspin kan maar liefst 20 jaar oud worden. Het mannetje leeft korter, tussen de 5 en 6 jaar. De spin moet regelmatig van exoskelet verwisselen. Gedurende deze tijd is de spin zeer kwetsbaar. Hoe hoger de temperatuur, des te sneller hij van exoskelet zal moeten wisselen. Het gif van deze spin is niet gevaarlijk voor mensen. In het wild leven ze vooral in de graslanden van Argentinië en Paraguay.

4. Braziliaanse zalmroze vogelspin – 25 centimeter

De Braziliaanse zalmroze vogelspin is een zwarte vogelspin die wel 20 tot 25 cm lang kan worden. De volwassen vrouwtjes kunnen wel 100 gram wegen. Deze vogelspin leeft in de steppen van Oost-Brazilië. De spin eet alles wat hij te pakken krijgt. Kleine kevers, knaag- en zoogdieren en zelfs gifslangen. De spinnensoort is snel en kan vrij agressief reageren. Ze werpen daarnaast brandharen af, wanneer ze zich in het nauw gedreven voelen. Deze zijn irriterend voor de huid, ogen en luchtwegen. Als ze bijten met hun 2,5 cm lange gifkaken, kunnen ze flinke verwondingen aanbrengen.

3. Theraphosa apophysis – 27 centimeter

Deze spin leeft in Venezuela, waar het bekend staat als de roze voet of teen Goliath. Dit heeft te maken met de kleuren van het dier. Het hele lichaam van de spin is bruin tot donkerbruin, met uitzondering van het eind van de poten. Deze zijn roze gekleurd. De lichaamslengte van deze spin kan wel 10 cm bereiken, de totale lengte inclusief poten kan maarliefst 27 centimeter zijn. De Theraphosa apophysis is een zeer agressieve spinnensoort. Bij de minste verstoring zal hij aanvallen.

2. Goliathvogelspin – 28 centimeter


Snakecollector/flickr

De Goliathvogelspin komt uit de familie van de vogelspinnen. Hij kan wel 28 cm lang worden en meer dan 170 gram wegen. Het is hiermee de grootste spin als we het hebben over gewicht, maar niet als we kijken naar lengte. Zijn lichaam is donkerbruin met een vage tekening op de poten. De spin leeft in Zuid-Amerika, waar hij leeft in moerassige gebieden. Het liefst eet hij kleine zoogdieren, kikkers, vleermuizen en hagedissen. Meestal is het vrouwtje niet kannibalistisch, maar het komt voor dat ze na de paring het mannetje doodt en hem later op eet. De vrouwtjes kunnen zo’n 15 tot 25 jaar oud worden, de mannetjes zo’n 3 tot 6 jaar. Deze spin is vrijwel onschadelijk voor de mens. Wel is de spin defensief en zal bij de minste verstoring een dreigende houding aannemen. Als de mens door deze spin wordt gebeten, is het gif relatief ongevaarlijk en te vergelijken met een wespensteek.

1. Heteropoda maxima – 30 centimeter


Petra & Wilfried/flickr

Deze Heteropoda maxima (ook wel de Giant huntsman spider) is de grootste spinnensoort ter wereld. Zijn lengte kan wel 30 cm bedragen. De spin komt voor op Laos, waar hij bij grotten woont. De voorste paar poten en het kopborststuk zijn roodbruin van kleur, terwijl de rest van zijn lijf beige is. Deze spin werd ontdekt in een grot in Laos in 2001. Er werden tussen 1997 en 2007 veel nieuwe planten- en diersoorten ontdekt in deze regio. Een woordvoerder van WNF vond het verbazingwekkend dat zo’n grote diersoort pas relatief laat werd ontdekt. Wie weet wat voor grote spinnensoort er nu nog onontdekt op de wereld leeft!

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media