De woestijn is een bijzondere plek met een hard klimaat. Het is niet makkelijk om hier te overleven, maar sommige dieren hebben zich helemaal aangepast aan dit droge gebied. Ben je benieuwd wat voor beestjes je in de woestijn tegen kunt komen en hoe ze de hitte en droogte overleven? Je ontdekt het in deze top 20 woestijndieren.

Bergduivel

bergduivel 2

Deze hagedis ziet er angstaanjagend uit dankzij zijn stekelige lichaam. Hij leeft in de outback van Australië, waar het enorm lastig kan zijn om water te vinden. Daar heeft de bergduivel een slimme truc voor gevonden. De huid van deze hagedis kan namelijk water absorberen. Via piepkleine kanaaltjes loopt dit vocht richting de mondhoeken van het beestje. Zodra hij een poel tegenkomt, kan hij zichzelf dus in het water laten zakken en een watervoorraad opslaan.

Afrikaanse stierkikker

Afrikaanse stierkikker

De Afrikaanse stierkikker is de op een na grootste kikker ter wereld. Hij leeft op de savanne in Afrika. Er werd lange tijd gedacht dat de Afrikaanse stierkikker stierf zodra het droge seizoen was aangebroken, maar niets is minder waar. Wanneer het regenseizoen voorbij is, graaft de kikker een holletje in de grond. Vervolgens vormt hij een membraan dat langzaam maar zeker hard wordt. In deze beschermende cocon kan hij maar liefst zeven jaar wachten tot er regen valt.

Hoornratelslang

Hoornratelslang

In het zuidwesten van de Verenigde Staten zijn grote woestijnachtige gebieden te vinden. Hier leeft de hoornratelslang, die een heel aparte manier heeft om zichzelf voort te bewegen. Hij lijkt namelijk opzij te bewegen, terwijl hij wel vooruit komt. De slang tilt als het ware bepaalde delen van zijn lichaam op, die hij vervolgens vooruitduwt. Zo komt zo min mogelijk huid in contact met de hete woestijngrond.

Chuckwalla

Chuckwalla

Wanneer je de chuckwalla door de woestijn ziet lopen, denk je dat je met een gewone hagedis te maken hebt. Dat is niet helemaal het geval, want dit diertje heeft een slim trucje achter de hand. Zodra hij een roofdier ziet, rent hij snel naar een rots in de buurt. Hij kruipt hier in een smal gaatje, waarna hij zichzelf helemaal opblaast. Zo is het onmogelijk om de chuckwalla onder de rots vandaan te trekken.

Fennek

Fennek

De fennek wordt ook wel een woestijnvos genoemd en valt meteen op dankzij zijn grote oren. Deze gebruikt hij deels om goed te kunnen horen. De grote oorschelpen zorgen er namelijk voor dat hij de kleinste insecten in de verte op kan sporen. Tegelijkertijd zijn de oren goed doorbloed, met allemaal kleine bloedvaatjes. Dat zorgt ervoor dat de fennek hitte kwijt kan via zijn oren. Terwijl zijn dikke vacht hem warm houdt tijdens koude nachten, kan hij lekker afkoelen dankzij zijn oren.

Eerder schreven we over de Fennek in ons lijstje van bijzondere vossensoorten en dieren met grote oren.

Kaapse grondeekhoorn

Kaapse grondeekhoorn

Zoals de naam misschien al doet vermoeden, komt de Kaapse grondeekhoorn voor in het zuiden van Afrika. Hier kan het ontzettend heet worden, wat een echte uitdaging is voor deze kleine beestjes. Gelukkig hebben ze een slimme truc achter de hand, want de eekhoorns hebben een grote pluimstaart. Deze gebruiken ze op zonnige dagen gewoon als parasol, waardoor ze het hoofd koel houden.

Kameel

kameel

De kameel is misschien wel een van de bekendste woestijndieren ter wereld. Hij heeft natuurlijk een grote bult op zijn rug, waar hij overtollig vet opslaat. Zo heeft hij altijd een voorraadje voedsel en water wanneer er weinig eten te vinden is in de woestijn. Daarnaast heeft hij dikke haren in zijn oren en grote wimpers. Deze zorgen ervoor dat er geen zand in zijn oren en ogen komt.

Gilamonster

gilamonster

De kameel is niet het enige dier dat vet opslaat in de woestijn. Het gilamonster heeft deze truc namelijk ook onder de knie. Het is een grote hagedis die bovendien giftig is. Het grootste deel van zijn leven brengt hij onder de grond door, waardoor hij soms maandenlang zonder eten moet kunnen. Dat is geen probleem, want het gilamonster kan vet opslaan in zijn staart.

Navelzwijn (Pekari)

navelzwijn

Het navelzwijn is uitgerust met een extra krachtige mond, die een dikke huid heeft. Ook zijn verteringssysteem is net wat krachtiger. Dat heeft een belangrijke reden, want deze dieren leven voornamelijk van vijgcactussen. Zo kan hij deze geprikkelde planten moeiteloos eten, waardoor hij bijna nooit zonder eten zit in de woestijn.

Zandhoender

zandhoender

Vooral in de woestijnen van Azië en Noord-Afrika is de zandhoender te vinden. Deze dieren hebben natuurlijk een mooi verenkleed, maar sommige veren zijn net wat bijzonderder. Zo hebben ze handige veren op hun buik die goed zijn in het absorberen van water. Hierdoor hebben zandhoenders altijd een goede watervoorraad bij de hand.

Dorcasgazelle

Dorcasgazelle

Het is altijd fijn wanneer er water in de buurt is, maar de dorcasgazelle kan ook prima overleven zonder water. Hij is namelijk in staat om genoeg water uit zijn normale dieet te halen. De dorcasgazelle plast dan ook niet, maar scheidt hele kleine urinepellets uit. Zo gaat hij efficiënt om met het water in zijn lichaam, waardoor hij niet of nauwelijks hoeft te drinken.

Stenocara gracilipes

Stenocara gracilipes

De Stenocara gracilipes is een keversoort die in het zuiden van Afrika te vinden is. Ze leven voornamelijk in de Namibwoestijn, die ontzettend droog is. Gelukkig ligt de woestijn relatief dicht bij de zee, waardoor er iedere ochtend een beetje mist ontstaat. De stenocara gracilipes heeft geleerd om stil te staan in de mist, waardoor hij de condens kan vangen. Zo heeft hij toch iedere ochtend een paar waterdruppeltjes om te drinken.

Grote renkoekoek

Grote renkoekoek

Je kent hem misschien vooral als roadrunner van de Looney Tunes, maar de grote renkoekoek is ook in het echt te bewonderen. Deze dieren hoeven in hun hele leven eigenlijk nooit te drinken. Toch moet hun lichaam van overtollige mineralen af zien te komen. Daarom hebben ze een speciale klier naast hun ogen, waar kleine stukjes zout uit komt.

Stekelmuis

stekelmuis

De stekelmuis heeft een enorm kwetsbare huid. Je zou zeggen dat dat een nadeel is, maar deze beestjes hebben er een voordeel van gemaakt. Zo kunnen ze wonden dichten door hun huid samen te trekken. Hun huid is bovendien in staat om veel sneller te herstellen, wat fijn is na een aanval van een roofdier.

Blinde skink

Blinde skink

Je zou zeggen dat je met een grote worm te maken hebt, maar de blinde skink is een hagedis zonder poten. Ze kunnen niet tegen de hitte in de woestijn, waardoor ze het grootste deel van de tijd onder de grond leven. Hier graven ze tunnels en zijn ze altijd op zoek naar kleine insecten om te eten.

Schorpioen

schorpioen

Het is voor mensen geen pretje om een schorpioen in het wild tegen te komen, (vooral niet een van deze giftige schorpioenen) maar deze dieren zijn wel ontzettend speciaal. Ze kunnen er namelijk voor kiezen om hun metabolisme flink te vertragen. Zo komen ze in een soort winterslaap, maar ze zijn nog wel actief. Op deze manier kan de schorpioen energie besparen, maar nog wel een hapje vangen.

Kangoeroe

kangoeroe 2

De zomers in Australië zijn ontzettend heet, dus de kangoeroe moet een manier zien te vinden om het hoofd koel te houden. Dat doen deze dieren door hun voorpoten te likken. Hier zitten namelijk ontzettend veel bloedvaten, die afkoelen door het vochtige speeksel.

Stokstaartje

stokstaartje

Het stokstaartje heeft typische zwarte kringen rondom zijn ogen. Deze kringen werken eigenlijk als een natuurlijke zonnebril. De zwarte kleur absorbeert het zonlicht, waardoor het licht niet in de ogen van het stokstaartje weerkaatst. Zo kunnen ze veel beter zien wanneer de zon schijnt, waardoor ze altijd in de gaten kunnen houden of er een roofdier in de buurt is.

Addax

addax

De addax is een antilope die alleen in de Saharawoestijn voorkomt. De dieren zijn helemaal aangepast aan het warme klimaat, want ze hoeven nauwelijks te drinken. Hun vacht verandert bovendien van kleur. In de zomer hebben ze een lichte vacht die het zonlicht weerkaatst, terwijl ze in de zomer een donkere vacht hebben die extra warmte absorbeert.

De addax staat ook in onze lijstje van dieren met bijzondere hoorns.

Gewone koningsslang

gewone koningsslang

Er wonen verschillende soorten slangen in de woestijn, waaronder de ratelslang en de gewone koningsslang. Deze dieren zijn eigenlijk concurrenten van elkaar. Wat kun je het beste doen? Je eigen concurrentie opeten natuurlijk. De gewone koningsslang is immuun voor het gif van de ratelslang, waardoor hij zijn collega zonder problemen op kan eten.

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media