Eekhoorn zijn super schattig, dat weet iedereen, maar wat weetje eigenlijk nog meer over de eekhoorn? Na het lezen van dit artikel van eekhoorn weetjes een heleboel!

Er zijn veel verschillende soorten eekhoorn

inische reuzeneekhoorn
Indische reuzeneekhoorn – De grootste Eekhoornsoort

Een van de verrassendste eekhoorn weetjes is hun diversiteit. Er zijn meer dan 200 verschillende soorten eekhoorns die over de hele wereld te vinden zijn. Ze variëren in grootte van de kleine Afrikaanse dwerg eekhoorn van 7 tot 13 cm tot de Indische reuzeneekhoorn die kan groeien tot een halve meter lang. Ook zijn er de vliegende eekhoorns, maar daarover straks meer.

Hier vind je het overzicht van eekhoorn soorten in Europa.

Afrikaanse dwerg eekhoorn
Afrikaanse dwerg eekhoorn – De kleinste Eekhoorn Soort

Ze eten meer dan alleen nootjes

Hoewel vaak geassocieerd met het eten van noten en zaden, is het dieet van een eekhoorn zeer gevarieerd. Ze eten ook vruchten, schors, insecten, en soms zelfs kleine vogels of eieren wanneer voedsel schaars is.

Kunstenaars van het Klimmen

Eekhoorns zijn ware acrobaten in de bomen, waarbij ze hun scherpe klauwen en lichte lichaamsgewicht gebruiken om met gemak door het bladerdak te navigeren. Hun achterpoten, die 180 graden kunnen draaien, stellen hen in staat om met dezelfde behendigheid naar beneden te klimmen als naar boven. De populaire Youtube Mark Rober maakte eens een Ninja Parkour voor Eekhoorns, zie het filmpje hierboven!

Zolang er maar bomen zijn, zijn er eekhoorns

Van dichte bossen tot stedelijke parken, eekhoorns hebben zich aangepast aan een breed scala aan leefgebieden. Hoewel hun exacte omgeving kan variëren afhankelijk van de soort, hebben ze allemaal bomen nodig voor voedsel en beschutting.

Eekhoorns in Nederland

eekhoorn in nederland

Nederland is de thuisbasis van de rode eekhoorn, een van de meest herkenbare en geliefde soorten. Deze eekhoorns hebben een kenmerkende roodbruine vacht, een pluizige staart en karakteristieke oorpluimpjes. Ze zijn voornamelijk te vinden in bossen, parken en tuinen, waar ze noten en zaden verzamelen en hun onnavolgbare klimvaardigheden vertonen.

Verdediging Tegen Vijanden

Eekhoorns hebben een reeks roofdieren, van roofvogels tot slangen en wilde katten. Ze vertrouwen op hun behendigheid, snelheid en camouflage om te ontsnappen aan gevaar, en gebruiken hun pluizige staart als een signaal van alarm.

Sociale Eenzaamheid

Ondanks hun speelse imago, zijn eekhoorns eigenlijk solitaire wezens. Ze komen meestal alleen samen om te paren, en verdedigen hun territorium fel tegen soortgenoten.

Voortplanting en Nakomelingen

SONY DSC

Na een dracht van ongeveer zes weken brengt de eekhoornvrouw een nestje van meestal twee tot vijf jongen ter wereld. Deze ‘kits’ zijn bij de geboorte blind en hulpeloos, en worden zorgvuldig verzorgd door hun moeder totdat ze zelfstandig zijn. Eekhoorn baby’s zijn volledig afhankelijk van hun moeder bij hun geboorte. Ze worden blind, doof en zonder tanden geboren, en hun eerste vacht is slechts dun bont. Pas na ongeveer zeven tot acht weken openen de baby’s hun ogen. Tegen die tijd beginnen ze hun nest te verkennen en leren ze hoe ze moeten klimmen. Wanneer ze tien tot twaalf weken oud zijn, zijn ze klaar om zelfstandig de wereld in te trekken.

Eekhoorns en hun Winterse Voorraad

nootjes verstoppen

Als meesters van voorbereiding begraven eekhoorns voedsel voor de winter. Dit gedrag helpt hen te overleven wanneer voedsel schaars is. Verbazingwekkend genoeg kunnen ze zich herinneren waar duizenden van deze nootjes zich bevinden, maar niet allemaal, zoals je in het volgende eekhoorn weetje zal lezen.

Onbedoelde Bosbouwers

Soms vergeten eekhoorns waar ze hun voorraad hebben achtergelaten. Deze vergeten zaden en noten kunnen ontkiemen en uitgroeien tot nieuwe bomen, waardoor eekhoorns een belangrijke rol spelen bij de verspreiding van bossen.

Vliegende Eekhoorns

Eén van de meest fascinerende eekhoorn weetjes betreft de vliegende eekhoorn. Deze unieke soorten kunnen niet echt vliegen, maar ze hebben een membraan tussen hun voor- en achterpoten waarmee ze door de lucht kunnen glijden, soms wel tot 90 meter ver.

Hun Tanden Groeien Continu

tanden blijven groeien

Eekhoorn tanden groeien hun hele leven door. Dit betekent dat ze constant op dingen moeten knagen om hun tanden op een gezonde lengte te houden. Dit knaaggedrag verklaart waarom ze zo dol zijn op harde noten en zaden.

Levensverwachting van Eekhoorns

Eekhoorns in het wild leven gemiddeld tussen de 5 en 10 jaar, maar in gevangenschap kunnen ze tot 20 jaar oud worden. Dit is grotendeels te wijten aan de afwezigheid van roofdieren en de beschikbaarheid van consistent voedsel.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media