Europa herbergt een verscheidenheid aan eekhoornsoorten, die elk hun eigen unieke eigenschappen en levensstijlen hebben. Hieronder staan enkele eekhoorn weetjes over deze eekhoornsoorten.
Eekhoorn (Sciurus vulgaris)
Ook bekend als de rode of de gewone eekhoorn, is deze soort de meest voorkomende eekhoorn in heel Europa. Ze zijn geliefd om hun roodbruine vacht en opvallende oorpluimpjes. Dit is ook de enige eenhoornsoort die inheems is in Nederland. Ze komen nog het meeste voor in Nederland, maar moeten ook terrein afstaan aan exoten.
Grijze eekhoorn (Sciurus carolinensis)
Oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika, is de grijze eekhoorn geïntroduceerd in verschillende delen van Europa, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Italië. Hij is bekend om zijn grijsbruine vacht en grote, pluizige staart. Dit is de belangrijkste exoot die de rode eekhoorn bedreigd in Nederland. Vestiging moet volgens de zoogdiervereniging dan ook voorkomen worden. Naast een concurrent dragen ze ook een ziekte bij zich die dodelijk is voor de rode eekhoorn.
Siberische grondeekhoorn (Tamias sibiricus)
De Siberische grondeekhoorn, oorspronkelijk afkomstig uit Azië, is geïntroduceerd in verschillende delen van Europa. Deze grondeekhoorns zijn herkenbaar aan hun gestreepte vacht. In Nederland leeft deze eekhoornsoort rond Tilburg en Weert.
Kaukasuseekhoorn (Sciurus anomalus)
De Kaukasuseekhoorn is te vinden in de bossen van Oost-Europa en West-Azië. Hij heeft een iets slanker lichaam dan de rode eekhoorn en is overwegend bruin of grijs, met een witte buik.
Roodbuikeekhoorn (Callosciurus erythraeus)
Deze soort, die oorspronkelijk afkomstig is uit Azië, is te vinden in enkele delen van Europa waar hij is geïntroduceerd. Hij heeft een kenmerkende rode buik en een grijze tot bruine rug.
Finlaysonklappereekhoorn(Callosciurus finlaysonii)
De Finlaysonklappereekhoorn, oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, is geïntroduceerd in enkele delen van Europa. Deze soort staat bekend om zijn veelkleurige vacht, die variërend kan zijn van licht tot donkerbruin, met soms gedeelten wit.
Barbarijse grondeekhoorn (Atlantoxerus getulus)
Deze soort is een grondeekhoorn die voornamelijk voorkomt in Noord-Afrika, maar ook te vinden is op het Spaanse eiland Fuerteventura. Ze hebben een grijsbruine vacht en een kenmerkend gestreept patroon op hun rug.
Alpenmarmot (Marmota marmota)
De Alpenmarmot is geen eekhoorn in de traditionele zin, maar behoort tot dezelfde familie. Ze leven in bergachtige gebieden in Centraal- en West-Europa en zijn bekend om hun plompe lichaam en korte staart.
Siesel (Spermophilus citellus) en Gevlekte soeslik (Spermophilus suslicus)
De Siesel en Gevlekte soeslik zijn beide grondeekhoorns die in graslanden en steppen in Oost-Europa leven. Ze hebben een gestroomlijnd lichaam en een kortere staart dan hun boomklimmende verwanten.
Vliegende eekhoorn (Pteromys volans)
Vliegende eekhoorns zijn nachtelijke dieren die in bosgebieden in Noord-Europa leven. Hoewel ze niet echt kunnen vliegen, hebben ze huidflappen tussen hun ledematen die hen in staat stellen om van boom naar boom te glijden.