Kikkers vind je overal. In Nederland kun je ze vooral op het platteland `s nachts goed horen aan hun gekwaak vanuit de sloten en plassen. Veel mensen vinden kikkers maar vies, terwijl sommigen er geen genoeg van kunnen krijgen en ze als huisdieren houden in een terrarium. In sommige landen, zoals Frankrijk, zijn ze zelfs een delicatesse en vind je de befaamde kikkerbilletjes op menig restaurantmenu. Wat je ook van kikkers vindt, er zijn sommige soorten waarvan je blij mag zijn dat ze niet in Nederland rondlopen. Of rondspringen in hun geval. Het allergrootste gedeelte van de kikkers zijn namelijk volstrekt onschuldig, maar sommigen… daar kun je maar beter met een grote boog omheen lopen. In dit overzicht, de vier meest giftige kikkersoorten ter wereld. Overigens behoren ze allen tot de familie van pijlgifkikkers.

4. Driekleurige gifkikker (Epipedobates tricolor)

Epipedobates tricolor 1

De huid van het diertje is steenrood, met daarop strepen in diverse kleuren. De gifkikker staat op de Unesco lijst van bedreigde diersoorten, waardoor de kans niet groot is dat je hem in het wild tegenkomt. Zelfs niet in zijn thuisland Ecuador. Het bijzondere aan de gifkikker is dat hij heel klein is, maar zo`n 2 centimeter, maar tegelijk zo giftig is dat hij makkelijk mensen kan doden als die dom genoeg zijn om hem aan te raken. Toch zijn die mensen wel heel geïnteresseerd in deze kleine gifkikker. Uit het gif hebben wetenschappers een pijnstiller kunnen maken die 200 keer sterker is dan morfine.

3. Phyllobates aurotaenia

Phyllobates aurotaenia 1

Deze super giftige kikker is één van de dodelijkste soorten van de pijlgifkikkers. Het dier is pikzwart met gele strepen op de rug. Een duidelijk signaal dus van zijn giftigheid. Het gif zelf wordt uitgescheiden door klieren op zijn rug. Dit gif zelf wordt Batrachotoxine genoemd en is één van de dodelijkste soorten gif ter wereld. Zelfs de kleinste dosis kan al fataal zijn. Het leidt ertoe dat de cellen in de zenuwen en spieren zo worden aangetast dat dit leidt tot dodelijke stuiptrekkingen. Aangezien je hart ook een spier is, wordt ook deze aangetast waardoor je uiteindelijk zult overlijden. Geen fijne jongen dus.

2. Phyllobates bicolor

Phyllobates bicolor 1

Zoals je aan de naam al kunt afleiden is de Bicolor familie van de hiervoor genoemde Aurotaenia. Hij gebruikt ook hetzelfde soort gif, wat leidt tot de zelfde gruwelijke dood. Het verschil zit hem er vooral in dat de Bicolor kleiner is en nog minder gif nodig heeft om te kunnen doden. Slechts zo`n 150 microgram. De Bicolor komt voor in Colombia, waar verschillende doden door dit kikkergif zijn gerapporteerd.

1. Phyllobates terribilis

Phyllobates terribilis 1

Ook wel de Gouden gifkikker genoemd. Deze kikker is één van de dodelijkste dieren ter wereld. Gelukkig is hij knalgeel, of goudkleurig en zie je hem hopelijk al van een verre afstand zitten. Het diertje is klein genoeg om in de palm van je hand te passen, al is dat dan waarschijnlijk wel het laatste wat je ooit in je leven hebt gedaan. De Gouden gifkikker bevat genoeg gif om twintig mensen te doden, of twee volwassen olifanten. Er zijn verhalen bekend dat kippen en honden zijn overleden simpelweg omdat ze in contact kwamen met een zakdoek waar de gifkikker eerder op had gezeten. Als er zulke gruwelverhalen over je de ronde doen, dan verdien je zonder meer de titel van meest giftige kikker op Aarde.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media