Er zijn meer dan 6.000 verschillende hagedissen op aarde. De meeste hagedissen blijven klein, over het algemeen niet langer dan centimeter. Er zijn echter uitzonderingen, vooral de varanen en de teju’s kunnen een stuk langer worden, zelfs tot 3 meter! Dit zijn de langste hagedissen:

13. Gilamonster – 1 meter

Deze ‘monsters’ komen voor in de woestijnen van Mexico en de Amerikaanse staten Utah en Nevada. Ze behoren tot de familie van familie van korsthagedissen en kunnen maximaal 1 meter lang worden. Hier doen ze overigens wel lang over, pas op 20 jarige leeftijd bereiken de gilamonsters deze lengte. Ze zijn erg giftig, maar gelukkig voor mensen ook erg traag.

12. Kaaimanteju – 1.2 meter


De kaaimanteju is te vinden in Noord- en Zuid-Amerika. Ze leven vrijwel uitsluitend in gebieden die een groot deel van het jaar onder water staan, zoals ondergelopen bossen en graslanden. De kaaimanteju kan een totale lichaamslengte bereiken tot ongeveer 120 centimeter inclusief staart.

11. Rode Teju – 1.4 meter

De Argentijnse Rode Teju komt zoals de naam wel doet vermoeden voor in Argentinië. Volwassen vrouwtjes worden ongeveer 90 centimeter, en de mannetjes 140 centimeter. De rode teju groeit snel, meestal bereikt hij een volwassenheid in twee tot drie jaar. Het is niet ongewoon voor goed gevoede jongen om groeispurten van meer dan een centimeter per week te ervaren.

12. Reuzenteju – 1.5 meterCrisco 1492/wikicommons

De reuzenteju wordt ongeveer 1.2 meter lang, maar er zijn hagedissen bekend van 1.5 meter. De reuzenteju komt voor in Zuid-Amerika en wordt meer dan 10 jaar oud.

9. Zwart witte teju – 1.5 meter


Tomfriedel/wikicommons

Het scheelt allemaal niet veel, maar over het algemeen worden de zwart witte teju’s het grootste van alle tejusoorten. Bijzonder is dat de teju’s een ongewoon hoge intelligentie hebben. Het is waargenomen dat teju’s regelmatig menselijke genegenheid zoeken, vergelijkbaar met een hond of kat. Niet gek dus dat ze populair zijn als huisdier.

8. Witkeelvaraan – 1.8 meter


Bernard DUPONT/flickr

Als je fan bent van Freek Vonk dan heb je vast al gehoord van de Witkeelvaraan, zijn maatje Johan is er namelijk eentje! De witkeelvaraan heeft een lange kop met een gewelfde snuit en sterke graafpoten. Ze worden over het algemeen 1 meter lang, maar ze kunnen wel 1.8 meter worden. Bijzonder aan deze hagedissen is dat ze niet kauwen op hun eten, zoals de rest, maar alles in één keer naar binnenwerken.

7. Groene leguaan – 2 meter


Cayambe wikicommons

De Groene leguaan is de grootste in de familie van leguanen, ze kunnen wel 2 meter lang worden. Het grootste deel van de lengte is overigens de staart, wel twee derde van de totale lichaamslengte. . De groene leguaan leeft in zuidelijk Noord-Amerika, geheel Midden-Amerika en grote delen van noordelijk en centraal Zuid-Amerika. De leguaan komt voor in bossen en houdt zich op in takken, bij voorkeur langs de waterkant. Ze zijn ook populair in dierentuinen en als huisdier.

6. Bengaalse varaan – 2 meter


Carlos Delgado /wikicommons

De lange en slanke Bengaalse varaan wordt zo’n 2 meter lang. Ze komen voor rond de Golf van Bengalen. Ze eten vooral insecten, knaagdieren en slangen. Leuk om te weten is dat varanen hun tong gebruiken als reukorgaan, dankzij het orgaan van Jacobson: hij steekt de tong uit, waarop geurdeeltjes blijven ‘plakken’, en vervolgens stopt het de uiteinden van de tong in een holte en strijkt deze langs het orgaan van Jacobson, waar de opgenomen deeltjes worden herkend door gespecialiseerde receptoren. De reactie van het dier is afhankelijk van het type geur dat wordt opgevangen, prooien, soortgenoten en vijanden kunnen met behulp van dit orgaan worden onderscheiden

5. Nijlvaraan – 2.4 meter


Charlesjsharp/Sharp photography

De Nijlvaraan is de grootste varaan die voorkomt in Afrika, ze komen bijna in het gehele continent voor. De maximale lengte voor deze hagedis is 2.4 meter, maar over het algemeen blijven ze kleiner.

4. Reuzenvaraan – 2.5 meter

De Reuzenvaraan is de grootste varaan die voorkomt in Australië. De Reuzenvaraan kan maximaal 2,5 meter lang worden, maar over het algemeen blijven ze wat kleiner.

3. Papoeaanse varaan – 2.5 meterVassil & Drow_male /wikicommons

Driemaal raden waar de Papoeaanse varaan voorkomt, dat kan natuurlijk alleen Papoea-Nieuw-Guinea zijn. In het wild dan, want de Papoeaanse varaan is over de hele wereld een populair huisdier omdat ze vrij gemakkelijk te domesticeren zijn. Ze verblijven het liefste in hoge bomen. Er zijn stammen in Papoea die beweren varanen gezien te hebben van wel 6 meter, maar de het langste exemplaar dat wetenschappelijk is beschreven is 2.5 meter.

2. Indische varaan – 3 meter


Carlos Delgado/wikicommons

De Indische varaan is ook wel bekend onder de naam watervaraan. Het is de meest voorkomende varaansoort in Azië. Ze leven bij rivieren, moerassen of mangrovegebieden. Gemiddeld worden ze zo’n 1.5 meter, maar ze kunnen maximaal 3 meter worden.

1. Komdovaraan – 3.1 meter


Het zal ondertussen niet meer verassen dat ook de grootste hagedissen soort een varaan is, namelijk de Komodovaraan. ze kunnen meer dan 3 meter lang worden. Deze varanen zijn zo groot omdat er op de plek waar ze voorkomen (het eiland Komodo) geen andere grote roofdieren voorkomen. Hierdoor hebben deze hagedissen ook een afwijkende levenswijze ten opzichte van andere hagedissen. Wil je meer weten over de komodovaraan lees dan dit artikel.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media