Een van de gevaarlijkste reptielen, die er op de wereld bestaan zijn de krokodillen. Krokodillen zijn er in diverse maten te vinden, maar de mate van gevaar, die ze vormen is niet af te lezen aan hun grootte. Uiteraard wil je er geen van allen tegenkomen tijdens een rustig en ontspannend wandelingetje. Hoe groot krokodillen echt kunnen worden, wordt duidelijk met het volgende lijstje van de tien grootste krokodillen en we beginnen bij de kleinste.
We gaan in dit lijstje uit van krokodilachtigen daartoe behoren de krokodillen, de alligators, de kaaimannen en de gavialen
10. Pantserkrokodil
Thesupermat & Nireekshit / wikicommons
Gemiddeld: 400 kg, maximaal: 720 kg
De pantserkrokodil kan in theorie tot wel vier meter groot groeien, maar in de praktijk bereiken ze niet meer dan drie meter. Vandaar dat dit reptiel op de laatste plek is geëindigd. In Westelijk-Afrika, een deel van de kuststrook in Senegal, Noordwestelijk Angola en in het grootste deel van de Centraal-Afrikaanse republiek kan je de Pantserkrokodil vinden. Ze worden met uitsterven bedreigd. De pantserkrokodil bevat niet alleen op zijn rug, maar ook op zijn buik hoornplaten, waarmee hij zich onderscheidt van andere krokodillen.
9. Onechte gaviaal
© Achim Raschka / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0
Haplochromis /wikicommons
Gemiddeld: 460 kg, maximaal: 1.100 kg
Een lange snuit, veel tanden en een minimale lengte van vier meter is een beschrijving van de tomistoma, ook wel bekend als de onechte gaviaal. De meeste worden veel langer dan vier meter. Het gebrek aan lengte om de top van dit lijstje te halen, maakt deze krokodil helemaal goed met zijn ruime bek met ruimte voor 76 tot wel 84 tanden. De bovenplaten op zijn kop kenmerken zich door een vorm, die lijkt op een zandloper en hij heeft een groene kleur, waarbij donkere vlekken zijn rug en flanken bedekken.
8. Moeraskrokodil
Kmanoj&Robykurian /wikicommons
Gemiddeld: 495 kg, maximaal: 1.500 kg
Met een gemiddelde lengte van bijna drie en een halve meter staat de moeraskrokodil op de achtste plek. Ze worden in heel India en de omgeving van India zoals Pakistan gevonden en ze leven het liefste in zoet water. Ze zijn herkenbaar aan een bruingrijs pantser, die door stevige beenplaten zijn bedekt. De moeraskrokodil heeft een aantal sterke overeenkomsten met de nijlkrokodil (later in de lijst).
7. Mississippialligator
Postdlf/wikicommons
Andrea Westmoreland/flickr
Gareth Rasberry/wikicommons
Gemiddeld: 530 kg, maximaal: 2.200 kg
Een iets groter reptiel is de mississippialligator. De mississippialligator is gek op moerassen. In de Verenigde Staten, onder andere in het Zuidoosten van Albama, Arkansas, Noord en Zuid-Carolina, Oklahoma, Texas en uiteraard ook in Mississippi kan je deze Alligator tegenkomen. Ook in het Noordoostelijke deel van Mexico lopen ze rond, die zijn daar met opzet geplaatst.
6. Gaviaal
Bo Link/flickr
Matěj Baťha/wikicommons
Gemiddeld: 550 kg, maximaal: 2.150 kg
Tot een van grootste soorten krokodillen behoort de gaviaal, die technisch gezien tot zelfs iets meer dan zes meter kan worden. De gemiddelde volwassen gaviaal bereikt echter maar vier en een halve meter, wat uiteraard nog steeds erg groot is en de gaviaal op een mooie tweede plek laat eindigen. Net als bij veel van zijn andere soortgenoten blijven de vrouwtjes nogal klein. Het voedselsoort waar de gaviaal van houdt, beperkt zich tot alleen vis.
5. Spitssnuitkrokodil
Tomás Castelazo/wikicomomns
Gemiddeld: 740 kg, maximaal: 2.200 kg
Zoals de naam al doet vermoeden kenmerkt deze krokodil zich met een spitse snuit. De lengte van de spitssnuitkrokodil kan oplopen tot wel vijf meter en volgens onbevestigde bronnen zijn er zelfs spitssnuitkrokodillen tussen zes en zeven meter te vinden. Dit geldt echter alleen voor de mannen, aangezien de vrouwen een stuk kleiner blijven. Hij houdt van zoet water, maar vermijdt de zee niet. In Midden-Amerika en in het Caribisch gebied kan je deze krokodil vinden.
4. Zwarte kaaiman
Jacaré Açú/flickr
Whaldener Endo/wikicommons
Gemiddeld: 770 kg, maximaal: 2.400 kg
De zwarte kaaiman kenmerkt zichzelf met een erg donkere huidskleur, die zelfs bijna zwart kan worden. De functie van zijn huidskleur gaat om camouflage, maar ook voor het opvangen van zonlicht. Hij kan een lichaamslengte van drie tot vier meter bereiken, waar zelfs uitspringers van zes meters bij kunnen zitten. Vanwege het ontbreken van harde insluitingen in de huid ‘osteodermen’ is de Zwarte Kaaiman heel erg geschikt om te gebruiken voor krokodillenleer.
3. Orinocokrokodil
Greg Hume/wikicommons
Gemiddeld: 840 kg, maximaal: 2.400 kg
Waar er eerder verschijningen werden vermeld over een orinocokrokodil van wel zes tot zeven meter, zien we tegenwoordig deze krokodil een lengte van vijf meter bereiken. Hierdoor behoort de Orinoco krokodil tot een van de grootste krokodillen, die je zeker niet tegen wilt komen. De orinocokrokodil heeft een kenmerkende, lange snuit, die smaller wordt en een V-vorm heeft. Door zijn platte kop kan hij onopvallend naar zijn prooi loeren tot hij toeslaat.
2. Nijlkrokodil
Charlesjsharp/wikicommons
Bernard DUPONT/flickr
Gemiddeld: 900 kg, maximaal: 2.400 kg
De nijlkrokodil staat erom bekend dat deze lengtes van wel vijf of zes meter kan halen. Wanneer de nijlkrokodil kleiner blijft, komt dit door slechte omstandigheden. Je kan de nijlkrokodil herkennen aan een donkergrijze kleur met donkere dwarse strepen op de staart. Wanneer een nijlkrokodil nog klein is, heeft deze een lichtbruine kleur met heldere patronen van strepen op de staart. Naarmate de jaren vorderen, vervaagt dit meer en meer.
1. Zeekrokodil
AngMoKio/wikicommons
Gemiddeld: 990 kg, maximaal: 4.400 kg
Zeekrokodillen bereiken lengtes tot aan zeven meter met geruchten over exemplaren van zelfs tien meter. Hiermee wint de zeekrokodil het in lengte van alle krokodillen. Hun gewicht kan daarbij tot zelfs duizenden aan kilo’s worden (gemiddeld 990 kg, maximaal 4.400 kg). Je herkent de zeekrokodil aan zijn stevige kaken, die verwerkt zitten in een bijpassende, ruime kop.