Schildpadden zijn bijzondere dieren. De twee kenmerken die iedereen direct zal noemen: ze zijn langzaam, en dragen een hard schild mee. (Ze zijn overigens niet allemaal traag, de nummer één in de lijst gaat 35 km/uur, wel in het water, maar toch…) Er zijn wel meer dan 300 verschillende soorten schildpadden en ze komen eigenlijk wel over de hele wereld voor. Ze leven in de tropische en subtropische gebieden. Sommige schildpadden zijn echt enorm groot. Hieronder lees je over de 6 allergrootste soorten.

5. Alligatorschildpad – 104 kg – 150 cm

Alligatorschildpad

LA Dawson/wikicommons

Deze schildpadden komen uit de familie van de bijtschildpadden. In 1835 werd voor het eerst over deze dieren geschreven. Ze leven in de Verenigde Staten (Florida) en houden van grotere wateren die ook diverse ondiepe gedeelten hebben. Een echt waterdier dat eigenlijk maar heel weinig op het land komt. Voornamelijk om eitjes te leggen. Het gigantische schild van deze reptiel kan wel zo’n 80 centimeter groot worden. Als je dan ook nog de kop en de staart meerekent, kan dit dier wel zo’n anderhalve meter lang zijn. Die staart is echt opvallend. Hij is heel dun en bijna net zo lang als het schild. De alligator voedt zich het liefst met vis. Om aan dit voedsel te komen, gaat de schildpad op de bodem liggen, spert zijn bek wagenwijd open en beweegt met zijn tong. Voelt de tong iets, dan klapt de bek dicht en kan de schildpad de prooi verorberen. Vijanden heeft dit dier eigenlijk niet, zeker niet wanneer hij volwassen is.

4. Aldabra-reuzenschildpad – 360 kg – 150 cm

Seychellenreuzenschildpad 2
Seychellenreuzenschildpad

Deze schildpadden worden ook Seychellenreuzenschildpad genoemd. Ze horen bij de familie van landschildpadden. Het schild van deze dieren is vooral in het midden en aan de achterkant erg lang, dan komt het zelfs tot op de grond. Aan de voorkant is het wat korter. Het schild is bij sommige schildpadden wel langer dan ruim een meter. Deze reptielen voeden zich vooral met planten en fruit. De dieren leven het liefst in droge streken, bijvoorbeeld in een open plek van het bos, de heide of het moeras. Ze kunnen bijzonder oud worden. Wel zo’n 200 jaar soms!

3. Galapagosreuzenschildpad – 400 kg – 187 cm

Galapagosreuzenschildpad
Galapagosreuzenschildpad2

De Galapagosreuzenschildpad is waarschijnlijk de bekendste schildpaddensoorten die er is. Ze leefden alleen op de Galapagoseilanden en konden wel meer dan 100 jaar oud worden. Dit dier heeft een groene tot grijze kleur en best hele lange poten en een lange nek. Overdag is dit soort schildpadden het liefst op het land, maar als het nacht wordt, vertrekken ze naar een modderpoel. Misschien wel vooral om lekker warm te blijven. Ze zijn vegetarisch en eten dus vooral planten, bloemen, bessen en vruchten. In 2012 overleed de laatste Galapagosreuzenschildpad ‘eenzame George’ op 102 jarige leeftijd.

2. Groene zeeschildpad – 500 kg – 140 cm

Groene zeeschildpad
Groene zeeschildpad2
BillC&Brocken Inaglory/wikicommons

Dit dier wordt ook wel soepschildpad genoemd en is enorm groot. Het is zelfs de allergrootste van de zeeschildpadden. Deze dieren leven overal rond de evenaar en het schild kan wel bijna een meter lang worden. Ze leven voornamelijk van zeegras en algen. Deze schildpadden kunnen goed zwemmen en leggen dan ook hele afstanden af. Helaas zijn er niet veel groene zeeschildpadden meer in leven.

1. Lederschildpad – 650 kg – 210 cm

Lederschildpad
Lederschildpad2
Steve Garvie /flikcr

En dit is dan echt de topper. Het allergrootste schildpaddensoort dat er bestaat. Heel apart is dat ze wel in zee leven, maar niet bij de zeeschildpadden horen. Ze horen namelijk bij de familie van de lederschildpadden. Hun schild kan wel zo’n 2,4 meter lang worden. Ze voeden zich vrijwel alleen met kwallen. De dieren kunnen goed zwemmen en zijn bijzonder schuw. Je zult ze dus niet zo snel tegenkomen. Verder heeft de schildpad weinig vijanden. Wel is bijvoorbeeld de witte haai echt gevaarlijk voor hen.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media