In de moerassen van Florida zijn alligators berucht om hun krachtige beet en het vermogen om onopgemerkt te blijven tussen algenrijk water. Maar er schuilt nog een ander gevaar. De grootste zoetwaterschildpad van Noord-Amerika, de alligatorschildpad, bezit een beetkracht die zijn naam eer aandoet en weet net zo goed verborgen te blijven. Dit indrukwekkende dier, dat inheems is in de Verenigde Staten, behoort tot een van de zwaarste schildpadden ter wereld.

Ruige schaal, net als een alligator

Alligator,Snapping,Turtle,In,The,Small,Pool

De alligatorschildpad wordt gekenmerkt door drie ruwe richels op zijn schaal, die hem een bijna prehistorisch uiterlijk geven, vergelijkbaar met de rug van een alligator. Met zijn krachtige kaken en grote kop onderscheidt deze schildpad zich van andere bijtschildpadden, vooral omdat zijn ogen aan de zijkant van zijn kop staan. Dit geeft hem, samen met zijn krachtige kaken en staart, nog meer overeenkomsten met een alligator.

Drie soorten in één ontdekt

Tot voor kort werd de alligatorschildpad beschouwd als een enkele soort. Maar na moleculaire analyse in 2014 ontdekten onderzoekers dat het eigenlijk om drie verschillende soorten ging. Dit leidde tot de identificatie van de Suwannee bijtschildpad en de Apalachicola bijtschildpad als aparte soorten, hoewel de laatste nog onderwerp van onderzoek is.

Geslacht wordt bepaald door de temperatuur

Neonate,(newborn),Common,Snapping,Turtle,,Cheldyra,Serpentina,,With,Egg,Tooth

Een fascinerend weetje over deze schildpadden is dat hun geslacht wordt bepaald door de temperatuur waarbij hun eieren worden uitgebroed. Vrouwelijke schildpadden ontstaan bij temperaturen tussen 29 en 30 graden Celsius, terwijl mannelijke schildpadden zich vormen bij ongeveer 25 tot 27 graden. Dit unieke overlevingsmechanisme maakt het mogelijk dat de populatie haar geslachtsratio aanpast aan de omgevingsomstandigheden, wat bijdraagt aan hun overlevingsstrategie.

Lokken met de tong

De alligatorschildpad, die voornamelijk een stille jager is, gebruikt zijn tong als lokmiddel om prooien te vangen. Zijn tong, die wriemelt als een worm, trekt vissen aan, die vervolgens meedogenloos worden gebeten en verorberd.

Ruiken met hun keel

Omdat alligatorschildpadden in troebel water leven waar zicht beperkt is, gebruiken ze chemosensorische organen in hun keel om geuren op te vangen. Dit doen ze door water in hun keel te zuigen. Deze strategie stelt hen in staat om verborgen prooien onder het modderige sediment te lokaliseren.

Ademhalen nodig

Alligatorschildpadden kunnen hun adem niet zo lang inhouden als sommige zeeschildpadden. Ze moeten minstens elke 40 tot 50 minuten naar de oppervlakte komen voor lucht, vooral in warmer water.

Grumpy by nature

De alligatorschildpad staat bekend om zijn agressieve aard, niet alleen naar andere schildpadsoorten maar ook naar zijn eigen soortgenoten. Deze houding strekt zich meestal niet uit naar grotere dieren zoals mensen, tenzij ze worden vastgehouden. In dat geval kan het dier besluiten te bijten. Er zijn gevallen bekend waarbij een alligatorschildpad een vinger of twee heeft afgebeten.

Onderwaterliefde

Ondanks hun nors voorkomen, vinden alligatorschildpadden toch een manier om te paren, iets wat gebeurt in de modderige wateren waar ze wonen. Dit proces kan tussen de 5 en 25 minuten duren. Vrouwtjes kunnen tot drie jaar vruchtbaar blijven na de paring en leggen hun eieren in nesten op het droge land. Een nest kan tot 30 eieren bevatten, die kwetsbaar zijn voor roofdieren zoals stinkdieren en wasberen.

Langzame groeiers

Het duurt meer dan twintig jaar voordat een jonge alligatorschildpad geslachtsrijp is. Deze langzame ontwikkeling maakt de soort kwetsbaar voor populatieafnames. Ze worden vaak gejaagd door mensen voor hun vlees, maar lijden ook onder habitatvernietiging. Met trage reproductiecycli en een lange rijpingsperiode staan ze nu geclassificeerd als kwetsbaar door de IUCN.

Lange staart

De staart van de alligatorschildpad speelt een cruciale rol in zijn voorkomen en gedrag. Deze is opvallend lang en krachtig, bedekt met schubben die lijken op die van een alligator, wat bijdraagt aan zijn intimiderende uiterlijk. De staart helpt niet alleen bij het manoeuvreren in het water, maar dient ook als een essentieel hulpmiddel bij het handhaven van balans wanneer de schildpad zich op het land bevindt.

Een invasieve soort

Alligatorschildpadden hebben zich als invasieve soort gevestigd in Zuid-Afrika en zijn ook uitgezet of ontsnapt in wateren in Tsjechië, Duitsland en Hongarije. Sommige EU-landen hebben wetgeving tegen het houden van alligatorschildpadden als huisdier, vanwege hun potentieel negatieve impact op lokale wilde dieren en kwetsbare ecosystemen.

Geen dodelijke aanvallen op mensen

Hoewel alligatorschildpadden bekend staan om hun vermogen om vingers van nietsvermoedende mensen af te bijten, zijn er geen bevestigde gevallen van dodelijke aanvallen door deze dieren op mensen. Het is een mythe dat ze mensen aanvallen, tenzij uitgelokt. Desondanks kunnen ze groot worden en hebben ze een bijtkracht van 500 pond, dus is het niet verstandig ze op te pakken.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media