Als we het hebben over de vos dan hebben we het over het algemeen over de ‘gewone vos’ oftewel de Vulpes vulpes ook wel ‘rode vos’ genoemd. Niet zo gek, want dit is ook de vos die in Nederland in het wild voortkomt (en bijna overal ter wereld). Maar er zijn vele soorten vossen, rond de 20. Wij lichten er 8 uit in de lijstje.
Rode Vos
Eigenlijk kennen we in Nederland de rode vos gewoon als ‘vos’. Van alle roordieren heeft de vos het grootste verspreidingsgebied over de wereld. Ze komen vrijwel overal voor, alleen in te hete woestijnen, koude toendra’s en op eilanden als IJsland zijn ze niet te vinden. De vos is een van de grootste roofdieren die nog vrij in de Benelux voorkomen.
Fennek (Woestijnvos)
Fennek vossen komen voor in de Sahara van Noord-Afrika, vandaar dat ze ook wel bekend staan als woestijnvos. Ze zijn zeer herkenbaar aan hun grote oren, de Fennek heeft dan ook een uitzonderlijk gehoor en gebruiken dit om hun prooi van verre te horen, tot op een afstand van 1.5 kilometer. Maar de grote oren helpen ook bij het reguleren van de lichaamstemperatuur, net als de lichte crèmekleurige vacht die deze vossen hebben. Hun nieren zijn ook zeer aangepast om deze uniek uitziende vossen te helpen overleven in sommige van de heetste woestijnomgevingen.
Poolvos
De poolvos is ook wel bekend als de sneeuwvos en de witte vos. De dikke vacht zorgt ervoor dat ze kunnen leven in de barre omstandigheden rond de poolcirkel, waar de temperatuur daalt tot tientallen graden onder nul. De poolvos heeft korte poten en een korte snuit, die beide helpen de warmte vast te houden.
De prachtige witte of blauwgrijze vacht zorgt ervoor dat de poolvos perfect opgaat in de natuurlijke omgeving. Als het warmer wordt, verandert de poolvos van kleur, de vacht wordt bruiner of grijzer om zo ook zonder de sneeuw een uitstekende camouflage te behouden.
Grijze vos
De grijze vos is te vinden in grote delen van Noord-Amerika en Zuid-Canada. Je kunt dit type vos herkennen aan zijn zwart-witte gespikkelde vacht en zwart getipte staart. Van alle vossen is dit de beste klimmer en ze zijn dan ook regelmatig in bomen te vinden.
Zilvervos
De prachtige zilvervos is technisch dezelfde soort als de rode vos, alleen de genetische pigmentaties verschillen. De vos is er in allerlei verschillende kleuren, van donkergrijs tot rood, en van lichtbruin tot wit. Helaas wordt de zilvervos vanwege zijn prachtige vacht gefokt en gedood voor bont. In het wild maakt discrimineren vossen niet, de zilvervos paart het net zo lief met een rode vos.
Savannevos
foto: Jamile Cesar/wikipedia
De Savannevos staat ook wel bekend als de krabbenetende vos en dat heeft alles te maken met zijn dieet van zout- en zoetwaterkrabben, maar ook vissen, reptielen, vogels, zoogdieren, insectenlarven en vruchten. Ze komen voor in grote gebieden van Zuid-Amerika, voornamelijk Brazilië en Colombia.
Andesvos
foto: Christian Mehlführer/wikipedia
De Andesvos lijkt veel op de rode vos, maar dan een stuk groter, ze kunnen wel 120 centimeter lang worden en zo’n 13 kilogram wegen. Ook de staart kan zeer lang worden, wel 40 centimeter. Het zal niet verbazen dat de andesvos vooral leeft in de Andes gebergten in Zuid-Amerika.
Grootoorvos
Net als de Fennek heeft de grootoorvos ook van die schattige grote oren. Deze gebruiken ze om ondergrondse geluiden op te vangen en zo termieten en andere prooidiertje op te sporen. Het is de enige vossensoort die voornamelijk leeft van insecten. Ze komen voor in Zuidwest-Afrika en in Oost-Afrika op droge, open steppen en grasvlakten, voornamelijk in met acacia’s begroeide savannen.
Zandvos
In een van de meest zware gebieden van de wereld – de woestijnen van Noord-Afrika en het Midden-Oosten – leeft de zandvos. Het lijf van de zandvos is optimaal om in hoge temperaturen te leven en de voeten die bedekt zijn met vacht zorgen ervoor dat de voeten niet verbranden in het hete zand. De urine van de zandvos is zeer geconcentreerd en bevat weinig water. Daarom is het dier goed in staat water te behouden. Het heeft een laag metabolisme en een klein lichaam, waardoor het minder energie verbruikt. De zandvos jaagt in de nacht, wanneer het koeler is.