Dieren zijn bijzondere wezens. Sommige soorten overleven in extreem koude omstandigheden, terwijl andere soorten juist goed tegen hitte kunnen. Klimaten waarin mensen het (zonder de juiste benodigdheden) nooit zullen volhouden. Er volgt nu een lijst met negen dieren die gek zijn op hitte.

9. Kameel


J. Patrick Fischer/wikicommons

Een kameel is zo gemaakt dat het kan overleven in een woestijn – in andere woorden: met weinig water en drinken. De bult van een kameel slaat vet op (niet water), waardoor het beschikt over een voedingsreserve. Daarnaast is een kameel in staat meer dan 20 liter water te drinken, waardoor het vervolgens zeven dagen zonder water kan overleven. De organen van het dier en de ovale rode bloedcellen helpen bij het behouden van vocht.

8. Woestijn schildpad


Tigerhawkvok/wikicommons

De woestijn schildpad leeft in het zuidwesten van de V.S. en in het noordwesten van Mexico. Het kan temperaturen van maar liefst 60 graden Celsius overleven, door zichzelf in de grond te begraven. Het dier komt maar twee procent van de tijd naar boven en kan 80 jaar oud worden.

7. Zandvos

In een van de meest zware gebieden van de wereld – de woestijnen van Noord-Afrika en het Midden-Oosten – leeft de zandvos. Het lijf van de zandvos is optimaal om in hoge temperaturen te leven en de voeten die bedekt zijn met vacht zorgen ervoor dat de voeten niet verbranden in het hete zand. De urine van de zandvos is zeer geconcentreerd en bevat weinig water. Daarom is het dier goed in staat water te behouden. Het heeft een laag metabolisme en een klein lichaam, waardoor het minder energie verbruikt. De zandvos jaagt in de nacht, wanneer het koeler is.

6. Wilde ezel


C. Smeenk/zoologischemededelingen.nl

De wilde ezel leeft in het noordoosten van Afrika, waar het tot wel 50 graden Celsius is. Het dier heeft grote oren, die gebruikt worden als bescherming tegen de zon. Daarnaast overleeft de wilde ezel in de hete omstandigheden, doordat het in staat is grote hoeveelheden water in een paar minuten op te drinken.

5. Jerboa (springmuis)

Dit kleine diertje (een van de kleinste zoogdieren) lijkt op een kruising tussen een muis en een kangoeroe. De lange achterpoten zorgen ervoor dat de jerboa efficiënt kan bewegen en goed in het zand kan graven om zichzelf te beschermen tegen de hitte. De jerboa overleeft ook in gebieden waar weinig water is – zoals de woestijnen van Afrika en Azië – doordat het vocht van insecten en vegetatie in zich opneemt.

4. Grote langoorbuideldas

De grote langoorbuideldas is een Australisch buideldier dat zichzelf diep in de grond begraaft om te ontsnappen van de hitte. De lange klauwen aan de voorpoten helpen bij het graven en eten van voedsel. Net als de jerboa, krijgt de grote langoorbuideldas vocht binnen door middel van voedsel.

3. Struisvogel

struisvogel
struisvogel2
Yathin S Krishnappa & Donarreiskoffer /wikicommons

Met behulp van thermoregulatie technieken houdt de struisvogel zijn lichaamstemperatuur consistent. Het gebruikt de veren als grote paraplu, waardoor de rest van het lichaam beschermd wordt tegen de zon. Hydratatie krijgen ze uit de planten die ze eten.

2. Cataglyphis bombycina


Bjørn Christian Tørrissen/wikicommons

De Cataglyphis bombycina is een mierensoort uit de onderfamilie van de schubmieren. Ze leven in de Sahara en kunnen tegen temperaturen van 50 graden Celsius. Wanneer ze naar eten zoeken, doen ze dit in periodes van 10 minuten, waarna ze uitrusten en weer afkoelen.

1. Beerdiertjes

Op nummer één staat het kleinste diertje van de lijst. Beerdiertjes zijn maar een paar millimeter groot en leven in het water. Het kan tegen temperaturen van maar liefst 151 graden, maar ook tegen hele koude temperaturen. Hun metabolisme stopt en droogt uit totdat het weer in het water wordt geplaatst. Dit kunnen ze decennialang volhouden.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media