Als je aan een vogel denkt, denk je aan de zwarte merel, een klein musje of misschien een grijze duif. Deze vogels zijn allemaal niet zo groot en zwaar, maar er zijn ook zeker vogelsoorten die wel groot zijn en een flink gewicht hebben. In dit artikel lees je welke 15 vogels het zwaarst zijn en wat deze vogels gemiddeld wegen.

15. Kroeskoppelikaan

kroeskoppelikaan
kroeskoppelikaan2
Doug Janson & Shizhao /wikicommons

De lichtste vogel van de 15 zwaarste vogelsoorten van de wereld, is de kroeskoppelikaan. Het gemiddelde gewicht van deze grote vogel is iets meer dan 7 kilo. Het maximale gewicht ooit gewogen voor de kroeskoppelikaan, is een gewicht van iets minder dan 15 kilo. De vogel is 160 tot 180 cm lang en heeft een spanwijdte van 270 tot 320 cm. Zijn voedsel bestaat uit vis, waarvan hij zeker 1 kg per dag nodig heeft.

14. Andescondor

andescondor
Emilio del Prado /flickr
andescondor2
Michael Gäbler/wikicommons

De Andescondor is een flinke vogel met een gemiddeld gewicht is 11 tot 15 kilogram bij mannetjes en 8 tot 11 kilogram bij vrouwtjes. De spanwijdte van de vogel is 2,70 tot 3,20 meter. Alleen de grote albatros heeft een grotere spanwijdte. Ze hebben wel het grootste vleugeloppervlak van alle vliegende vogels. Ze hebben een kale kop net als de andere gieren, deze is gemakkelijk schoon te houden. De mannetjes hebben een rode kam. Zoals de naam doet vermoeden komt deze vogel voor in het Anes gebergte. Ze worden zoals zoveel dieren met uitsterven bedreigd, de lokale boeren zien de vogels als bedreiging van hun vee en schieten ze af.

13. Grote trap

Drop fúzatý (Otis tarda)
Andrej Chudý/flickr
grote-trap2
foto: www.volganet.ru

De grote trap hoort bij de familie van de trappen. Hoewel de naam je doet vermoeden dat dit beest groter en zwaarder is dan de koritrap (zie nummer 12 in de ranglijst), is de grote trap toch echt iets lichter. Het gemiddelde gewicht van deze vogelsoort is 10,6 kilo en het beestje kan maximaal 20 kilo wegen. In Europa zijn de grootste aantallen te vinden in Spanje. Ook in Duitsland, Oostenrijk en Hongarije zijn populaties te vinden, ook Nederland doen ze soms aan. Ook met de grote trap gaat het niet goed, voornamelijk door het veranderende landbouw landschap en verstedelijking heeft de grote trap het moeilijk.

12. Koritrap

koritrap
Winfried Bruenken (Amrum)/wikicommons

De kolitrap is een grote vliegende vogel van de familie van de trappen. Het gemiddelde gewicht van deze vogel is 11,4 kilo en het beestje kan een maximaal gewicht van 20 kilo halen. We zijn hier beland bij de laatste vogel in de lijst die kan vliegen, het is dan ook de zwaarste vogel die kan vliegen. Het is een standvogel, die leeft in de graslanden en woestijnen van oostelijk en zuidelijk Afrika.

11. (gedomesticeerde) Kalkoen

kalkoen

Met Thanksgiving eet iedereen in Amerika een kalkoen. Koop je een kalkoen, dan krijg je een flink stuk vlees. Het gemiddelde gewicht van een kalkoen is namelijk 13,5 kilo en de vogel kan maximaal 39 (!) kilo wegen. De reden dat er zo veel verschil zit tussen het gemiddelde gewicht en het maximale gewicht, heeft te maken met het feit dat de kalkoen flink vetgemest kan worden.

10. Koningspinguïn

koningspinguin
koningspinguin2
Godot13 & Pismire / wikicommons

De koningspinguïn leeft in grote kolonies op de eilanden rond Antarctica. Ze worden ongeveer 95 centimeter groot en zijn wat dunner en kleiner dan de keizerspinguïn (later in de lijst). Gemiddeld wegen ze 13.6 kilogram maar er zijn maxima bekend van 20 kilogram.

9. Darwins nandoe

darwins-nandoe
Guérin Nicolas/wikicommons
darwins-nandoe2
Jeremy Vandel /flickr

Darwins nandoe hoort bij dezelfde familie als de standaard nandoe op nummer 7 in deze ranglijst, maar dit beestje is wel iets kleiner. Ze hebben wel langere poten en een korte snavel. Darwins nandoe weegt gemiddeld iets minder dan 20 kilo (19,6 kilo) en kan maximaal 28,5 kilo wegen. Ze kunnen hard rennen en goed zwemmen, ze kunnen zelfs een meer overzwemmen. Ze leven in de Andes in Zuid-Amerika en dan vooral in de open graslanden.

8. Dwergkasuaris

dwergkasuaris
Martin Sordilla/flickr

De dwergkasuaris behoort tot dezelfde familie als de helmkasuaris en de oranjehals kasuaris. Zoals de naam van de vogelsoort al verklapt, is de dwergkasuaris kleiner dan zijn grote broers. Het gemiddelde gewicht van deze loopvogel is iets minder dan 20 kilo. Het maximale gewicht ooit gewogen bij de dwergkasuaris is een gewicht van 34 kilo. Deze vogels leven in Papoea-Nieuw-Guinea.

7. Nandoe

nandoe
nandoe2
Rufus46 & Nino Barbieri /wikicommons

De nandoe wordt ook wel de rhea genoemd. Net zoals de struisvogel en de emoe, is ook de nandoe een loopvogel. De vogel is iets kleiner dan de struisvogel en de emoe en heeft het gemiddelde gewicht van 23 kilo. Grotere nandoes kunnen ook wel 30 tot 40 kilo wegen. De nandoe komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Het dier leeft daar op de pampa of op de cerrado. Maar ze komen ook in het wild voor in noord-Duitsland, in 2000 zijn hier een aantal dieren ontsnapt uit een houderij. In de herfst van 2014 was hun aantal toegenomen tot 144 en hun verspreidingsgebied tot zo’n 100 km².

6. Keizerspinguïn

keizerspinguin
keizerspinguin2
Ian Duffy/flickr

De keizerspinguïn is de grootste pinguïnsoort. Het gemiddelde gewicht van de vogel is 31,5 kilo, maar er zijn ook keizerspinguïns met gewichten van 40 tot 50 kilo. Deze pinguïnsoort is beroemd door zijn broed methode, ze doen dit in de volle Antarctische winter. Hierbij trotseren de dieren temperaturen van vele tientallen graden Celsius onder het vriespunt, soms wel 60 graden onder nul. De vrouwen vertrekken na het leggen van het ei naar zee om een vetlaag aan te leggen. De mannetjes blijven in een groep achter en houden het ei op hun voeten onder een beschermende huidplooi warm. Ze gaan met z’n alleen dicht bij elkaar staan om zo warm mogelijk te blijven. Na twee maanden keert het vrouwtje terug en neemt de zorg van het net uitgekomen kuikentje over. De uitgeputte mannetjes, die ongeveer de helft van hun lichaamsgewicht hebben verloren, gaan dan terug naar zee om weer bij te komen.

5. Emoe

emoe
Benjamint444 /wikicommons

De Emoe is de grootste vogel van Australië. Ze zijn hier bijna overal te vinden, behalve in gebieden die dichtbevolkt zijn, dicht bebost zijn of bedekt zijn door woestijn. De vogel is 1,50 tot 2 meter hoog en weegt maximaal 60 kilogram. Het mannetje is over het algemeen wat kleiner dan het vrouwtje.

4. Oranjehals kasuaris

oranjehalskasuaris
oranjehalskasuaris2
Altaileopard & Quartl /wikicommons

De oranjehals kasuaris is net iets lichter dan zijn broer, de helmkasuaris (zie nummer 3 op de ranglijst). Deze vogel weegt gemiddeld gezien 44 kilo. De zwaarste oranjehals kasuaris ooit gewogen, woog maar liefst 75 kilo. De soort komt voor in de laaglanden van West-Papoea, Papoea en op de eilanden Japen, Batanta en Salawati (Indonesië). Het gaat niet goed met de vogel, ze werden altijd al bejaagd, maar nu ook hun leefomgeving kleiner wordt door ontbossing neemt hun populatie af. Ze staan dan ook op de rode lijst van de IUCN.

3. Helmkasuaris

helmkasuaris
helmkasuaris2
Arjan Haverkamp/flickr

De Helmkasuaris wordt ongeveer 180 cm groot en weegt gemiddeld ongeveer 60 kilo. Er zijn maxima bekend van 85 kilogram. Ook met de Helmkasuaris gaat het niet goed, er leven nog zo’n 6.000 tot 15.000 individuen in Nieuw-Guinea en Australië.

2. Somalische struisvogel

somalische-struisvogel
somalische-struisvogel2
ninara/flickr

Men is nog in dubio of de Somalische struisvogel echt een aparte soort is of een ondersoort van de gewone struisvogel, maar omdat de populatie is ongeveer 3,6 tot 4,1 miljoen jaar geleden gesplitst en wordt daarom als aparte soort beschouwd. Ze komen voor in Oostelijk Afrika, van Noordoost Ethiopië tot Noordoost Kenia. Ze zijn iets minder zwaar dan de gewone struisvogel, ze wegen gemiddeld 90 kilogram.

1. Struisvogel

struisvogel
struisvogel2
Yathin S Krishnappa & Donarreiskoffer /wikicommons

De zwaarste en grootste vogel is de struisvogel. Bij volwassen mannetjes zijn maxima gemeten van 2,75 meter hoog en 155 kilogram zwaar. Het gemiddelde ligt rond de 2 meter hoog en 110 kilogram zwaar. Ze zijn niet alleen de zwaarste vogel, maar ook de snelste vogel op de grond en het snelste landdier op twee poten. Ze kunnen snelheden van 70 km/uur behalen, waarbij hij stappen maakt van 3,5 meter. Dit is een sprintsnelheid, over een langere periode kan hij 50 km/uur gemiddeld lopen. (de top van snelste vogels (in de lucht) halen ze natuurlijk bij lange na niet.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media