Duiven, ze zijn overal om ons heen, in steden en dorpen, op het platteland en in onze parken. Ze lijken hierdoor alledaags, maar duiven zijn zeer interessant vogels met een rijke geschiedenis en een scala aan interessante eigenschappen. In dit artikel zetten we een aantal van de leukste weetjes over duiven op een rij.

Duiven zijn overal

Duiven zijn lid van de familie Columbidae, die meer dan 300 verschillende soorten omvat. Ze zijn te vinden op elk continent te vinden, behalve Antarctica, en kunnen zich aanpassen aan een breed scala aan habitats, van tropische regenwouden tot woestijnen en kustgebieden, maar ook in stedelijke omgevingen zoals steden en dorpen.

Duivenliefde is voor het leven

monogame duiven

In de wereld van duiven draait het allemaal om liefde. Duiven kiezen een partner en blijven meestal hun hele leven samen. Het is niet voor niks dat duiven een symbool van liefde en toewijding zijn.

Voortplanting en baby’s

Het broedseizoen van duiven is behoorlijk flexibel in vergelijking met veel andere vogelsoorten. Ze kunnen op elk moment van het jaar paren en broeden, hoewel dit meestal gebeurt in de warmere maanden. Het vrouwtje legt gewoonlijk twee eieren die zowel door haar als door het mannetje worden uitgebroed.

pieper duif baby

Na ongeveer twee weken komen de jongen, die pieper worden genoemd, uit het ei. Piepers zijn alerter en actiever dan veel andere vogeljongen. Ze blijven meestal voor een langere periode in het nest, tot wel een maand, voordat ze volledig zelfstandig zijn.

Waarom koeren duiven de hele dag?

Het kenmerkende geluid van de duif, het “koeren”, is een manier van communiceren. Het wordt vaak gebruikt door mannetjes om vrouwtjes aan te trekken of hun territorium te verdedigen. Het koeren kan ook dienen als een waarschuwing voor gevaar. Dus als je een duif hoort koeren, praat hij eigenlijk!

Functie van duiven

Hoewel duiven door mensen vaak als een overlast worden gezien, vooral in stedelijke omgevingen, spelen ze een belangrijke rol in het ecosysteem. Ze hebben meerdere functies die bijdragen aan de natuurlijke balans.

Zadenverspreiders: Duiven eten veel verschillende zaden en vruchten. De zaden die ze eten, worden vaak onverteerd uitgepoept, waardoor ze bijdragen aan de verspreiding van plantensoorten. Dit helpt bij de groei en verspreiding van vegetatie in hun omgeving.

Voedselbron: Duiven dienen als prooi voor verschillende roofdieren, waaronder haviken, uilen, vossen en katten. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de voedselketen en dragen bij aan het dieet van deze landroofdieren.

Opruimers: In stedelijke gebieden spelen duiven een rol als ‘opruimers’. Ze eten vaak voedselafval dat door mensen wordt achtergelaten, waardoor ze helpen bij het beheer van afval in steden.

Hoe oud kan een duif worden?

De gemiddelde levensduur van een wilde duif is ongeveer 3 tot 5 jaar. Echter, in gevangenschap, waar ze beschermd zijn tegen roofdieren en ziekten, kunnen duiven tot 15 jaar oud worden. De oudste geregistreerde duif werd maar liefst 24 jaar oud!

Waar slapen duiven?

Duiven kunnen in allerlei plaatsen slapen, waaronder bomen, daken van gebouwen en zelfs op de grond. Ze kiezen vaak een rustige plek waar ze zich veilig voelen voor roofdieren. ’s Nachts zul je duiven zien rusten, vaak op een been, met hun hoofd onder hun vleugel.

Vechtende duiven

Je hebt het misschien weleens in je tuin gezien, vechtende duiven. Maar waarom vechten duiven met elkaar? Het kan gaan om rivaliteit over voedsel, nestplaatsen of potentiële partners. Net als bij veel andere dieren, is het vechtgedrag van duiven meestal bedoeld om dominantie te vestigen en controle te krijgen over waardevolle middelen.

Waarom klapperen duiven met hun vleugels?

Ook dit is een bekend tafereel als je veel duiven in de tuin hebt, het klapperen met de vleugels. Dit kan een deel zijn van hun baltsritueel, een manier om hun aanwezigheid aan andere duiven te signaleren, of een manier om roofdieren af te schrikken. Het kan ook simpelweg een manier zijn om de spieren op te warmen voor het vliegen.

Duiven als Oorlogshelden

oorlogsduif
CC BY-SA 3.0 de
File:Bundesarchiv Bild 183-R01996

Duiven hebben een opmerkelijke rol gespeeld in de geschiedenis, met name tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Ze werden gebruikt om berichten over lange afstanden te verzenden. Hun fenomenale gevoel voor richting en oriëntatie maakte ze tot betrouwbare koeriers, en vele levens zijn gered door hun moedige bijdragen. De beroemdste van deze duiven was wellicht Cher Ami, die een cruciale boodschap overbracht tijdens de Eerste Wereldoorlog en voor haar diensten met een oorlogsmedaille werd geëerd.

Duivensoorten in Nederland

De volgende 4 duivensoorten komt je in Nederland vaak tegen:

Stadsduif (Columba livia domestica)
Stadsduif

De stadsduif, ook wel bekend als de rotsduif, is de meest voorkomende duivensoort die je in Nederlandse steden zult tegenkomen. Deze duiven zijn eigenlijk gedomesticeerde rotsduiven die in het wild zijn uitgezet. Ze zijn grotendeels grijs met een paarsachtige of groenige glans op hun nek.

Houtduif (Columba palumbus)
Houtduif

Houtduiven zijn de grootste en meest voorkomende duivensoort in Nederland. Ze hebben een grijze kleur met een witte vlek op hun nek en een witte band op hun vleugels. Houtduiven zijn te vinden in bossen, parken en tuinen.

Holenduif (Columba oenas)
holenduif

Holenduiven zijn kleiner dan houtduiven en hebben een eenvoudig grijs verenkleed met een roze borst. Zoals de naam al aangeeft, nestelen holenduiven zich graag in gaten en spleten.

Turkse Tortel (Streptopelia decaocto)
Turkse Tortel

De Turkse tortel is een kleinere duivensoort met een lange, slanke vorm. Ze zijn lichtgrijs van kleur met een zwarte ‘nekband’. Deze duiven zijn vrij algemeen in stedelijke en landelijke gebieden.

Wist je dat alle duiven in Nederland beschermd zijn onder de wet? Het is verboden om ze zonder toestemming te vangen, te verwonden of te doden. Dus hoe lastig je z ook vindt (en dan vooral ook die neiging van ze om overal te poepen!) je moet duiven toch echt met rust laten!

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media