Wij mensen denken misschien dat we uniek in ons soort zijn door te verlangen naar een levenslange, betrouwbare band met een partner. Het gebeurt ook in de dierenwereld! Toegegeven, monogamie en ’tot de dood ons scheidt’ komt er niet heel vaak voor. Welke dieren krijgen het voor elkaar om bij een heel leven lang trouw te blijven en bij elkaar?

De Gibbon

gibbons
MatthiasKabel/wikicommons

Gibbons zijn het meest verwant aan de mens, gekeken naar dit onderwerp tenminste. Ze zijn monogaam, volgens National Geografic uniek voor primaten. Ze vormen een sterke band met elkaar en fysieke en biologische kenmerken wijzen erop dat man en vrouw behoorlijk gelijk zijn aan elkaar. Echter, bij de gibbon zien we soms ook trouble in paradise. Het gebeurt soms dat ze van elkaar scheiden. Ze lijken wel erg op de mens!

De Zwaan

zwaan
Marek Szczepanek/wikicommons

Zwanen die elkaar vinden, zijn monogaam en trouw aan elkaar voor een hele lange tijd. Soms zelfs voor het leven. Ken je het symbool van twee zwanenhalzen tegen elkaar, gevormd in een hart? Het is bijna een universeel symbool van de liefde. Maar zo romantisch is het in het echt niet. Zwanen zijn druk met migreren, het uitzoeken van een partner, paren, jongen grootbrengen en eten zoeken. Het is dus maar goed dat ze voor een lange tijd bij elkaar zijn, want anders zouden ze geen tijd over hebben voor reproductie.

De Zwarte Gier

zwarte-gier
Andrew C /flickr

Je hoeft niet knap te zijn om een heel leven bij elkaar te blijven. Dat bewijzen de zwarte gieren. Ze vallen zelfs andere gieren aan die verdacht worden van flirten met een ander. Studies tonen aan dat gieren die samen jongen krijgen, er samen voor zorgen. De taken zijn goed verdeeld.

De Franse Keizersvis

franse-keizersvis
Barry Peters/flickr

Een Franse Keizesrvis zie je haast nooit alleen. Ze jagen, eten, slapen en reizen altijd met hun partner, die gekozen is voor het leven. Ze hebben zelfs een eigen territorium dat ze zij aan zij bewaken tegen indringers van buitenaf. Onderzoekers hebben ontdekt dat ze al reizend, tegelijkertijd hun eicellen en zaadcellen loslaten.

De Wolf

wolf
Stéfan/flickr

De wolf wordt vaak afgeschilderd als een sluw of gemeen beest in verhalen en mythes. Maar wist je dat het familieleven van een wolf ontzettend hecht is? Een roedel bestaat meestal uit vader, moeder en jongen. De oudere jongen helpen zelfs met de opvoeding van de kleinere broertjes en zusjes. Heel soms komt het voor dat een eenzame wolf van buitenaf wordt opgenomen n de roedel. Een roedel is een paar wolven groot, maar kan ook uit 20 wolven bestaan, afhankelijk van de hoeveelheid voedsel in het territorium.

De Albatros

albatros
macraegi /flickr

Hoewel de albatros enorme afstanden overbrugt met zijn grote spanwijdte, hij keert altijd terug naar dezelfde plaats, naar dezelfde partner als het tijd is om te paren. Gekke paringsrituelen en -dansen laten de albatros de beste partner uitkiezen, waar ze vervolgens een leven lang bij blijven. Ze leggen slechts een ei per jaar, dus dat maakt het belang van een sterke partner groter.

De Termiet

termiet
ETF89/wikicommons

Termieten blijven hun hele leven bij elkaar. Voor sommige soorten kan dat 20 jaar betekenen! Mochten ze uit elkaar gaan, dan is een gewelddadige scheiding vaak het gevolg. Zo worden bijvoorbeeld elkaars antennes afgegeten.

De Prairiewoelmuis

Uniek in de knaagdierenwereld is de prairiewoelmuis. Tenminste, als we het hebben over monogamie en levenslang partnerschap. De relatie van een woelmuis lijkt wat op die van de mens: ze maken elkaar het hof en delen de verantwoordelijkheden van het hebben van een nest. Mocht het mannetje plannen hebben om er tussenuit te piepen als de jongen er eenmaal zijn, dan zal het vrouwtje hem gemeen in zijn nek bijten om zijn gedachtes bij te stellen.

De Tortelduif

tortelduif
Horia Varlan/flickr

Natuurlijk mag deze duifsoort niet ontbreken in de lijst. De mannelijke tortelduif heeft een bijzondere manier van zijn vrouw veroveren en aan zich te binden voor de rest van hun leven.

De Schistosoma Mansoni Worm

schistosoma-mansoni

Deze tropische parasiet is de veroorzaker van de ziekte schistosomiasis. Deze parasitaire worm is niet het toonbeeld van romantiek, maar heeft vaak wel een hechtere band met zijn of haar partner dan de mens. Ze paren nota bene ín het menselijk lichaam. Ze blijven levenslang bij elkaar, dat vijf tot 20 jaar zal zijn.

De Amerikaanse Zeearend

zeearend
AWWE83 /wikicommons

De Amerikaanse zeearend staat op het nationale embleem van de Verenigde Staten van Amerika. Hoewel een op de twee Amerikaanse echtparen scheiden, blijven deze vogels zo lang mogelijk bij elkaar. Een geldige reden om te scheiden voor de Amerikaanse Zeearend is de dood of impotentie van de partner. Je begrijpt dat het scheidingscijfer een stuk lager ligt!

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media