Noem een schattig dier? Waarschijnlijk noemen mensen dan al snel een konijn, een hond of misschien wel een dolfijn. Wat je minder vaak hoort is een Quokka, Mangalitsa of een Suikereekhoorn. Deze dieren zijn echter minstens net zo schattig. Tijd dus dat ze hun eigen lijstje krijgen van schattige dieren waar je misschien nog wel nooit van gehoord hebt.

Fennek

fennek

De fennek wordt ook wel een woestijnvos genoemd en valt meteen op dankzij zijn grote oren. Deze heeft hij niet voor niks, maar zijn om te overleven in de woestijn. De grote oren zijn goed doorbloed, met allemaal kleine bloedvaatjes. Dat zorgt ervoor dat de fennek hitte kwijt kan via zijn oren. Terwijl zijn dikke vacht hem warm houdt tijdens koude nachten, kan hij lekker afkoelen dankzij zijn oren.

Quokka

Quokka

De quokka is een klein buideldier dat leeft op het Australische eiland Rottnest. Het staat bekend om zijn vrolijke en vriendelijke uitstraling, dankzij zijn eeuwige glimlach, en wordt daarom ook wel het ‘geluksdier’ genoemd. Eerder schreven we al een artikel met Quokka weetjes.

Zeeotter

Zeeotter

Zeeotters zijn ultiem schattige, harige zeedieren die in de buurt van de kust van de noordelijke Stille Oceaan leven. Ze staan bekend om hun vindingrijkheid en het gebruik van stenen om schelpen te openen. Waar ze ook om bekend staan is dat ze hand in hand slapen omdat ze anders mogelijk van elkaar wegdrijven.

Axolotl

Axolotl

De axolotl is een salamander die inheems is in Mexico. Het heeft een schattig uiterlijk met grote ogen en een pluizige kop. Het is een van de weinige diersoorten die in staat is om verloren ledematen volledig te regenereren.

Dwerghert

Dwergherten

Dwergherten zijn de kleinste evenhoevige zoogdieren ter wereld. Ze zijn solitair of leven in paren en voeden zich bijna uitsluitend met plantaardig materiaal. Er zijn 10 nog levende soorten die in drie geslachten worden geplaatst. Ze leven in bossen in Zuid- en Zuidoost-Azië, en één soort, het waterchevrotain, komt voor in de regenwouden van Centraal- en West-Afrika.

Egel

egel

Egels zijn schattige dieren met stekels over hun hele lichaam. Ze staan bekend om hun gewoonte om in een bolletje op te rollen bij gevaar, waardoor ze er nog schattiger uitzien.

Stokstaartje

Stokstaartje

Stokstaartjes zijn misschien wel de schattigste dieren van de savanne. Ze hebben grote, donkere ogen en een zachte, pluizige vacht die eruitziet alsof je ze zo zou willen knuffelen. Maar het is niet alleen hun uiterlijk dat zo schattig is – het is ook hun gedrag. Stokstaartjes zijn speels en nieuwsgierig, en ze kunnen urenlang grappige houdingen aannemen en met elkaar spelen.

Rode Panda

rode panda

De rode panda, die overigens geen familie is van de reuzenpanda, is een kleine boombewonende zoogdier die leeft in de bergen van Nepal, Bhutan en China. Het heeft een pluizige, roodbruine vacht en een schattig gezicht met grote, donkere ogen.

Capibara

Capybara

De capibara of het waterzwijn leeft in waterrijke gebieden in Brazilië en Suriname. Deze grootste knaagdieren ter wereld werden vroeger als huisdier gehouden maar dat is tegenwoordig niet meer toegelaten. Zijn natuurlijke vijanden zijn de jaguar, de anaconda en de mens, die op hem jaagt voor het vlees en zijn huid. De Capibara weegt tot 66 kilogram maar er zijn al exemplaren ontdekt van 91 kilogram.

Mangalitsa

Mangalitsa

De mangalitsa is een zeldzaam varkensras met een wollige, krullende vacht. Het heeft een schattig uiterlijk en wordt soms wel ‘wollig varken’ genoemd.

Spookdiertje

Spookdiertje 2

Spookdiertjes herken je natuurlijk aan hun grote ogen. Het is een nachtdier dat in Zuidoost-Azië leeft.

Uilnachtzwaluw

Uilnachtzwaluw

De uilnachtzwaluw heeft grote, ronde ogen die hem een uilachtig voorkomen geven, en een brede, snavelachtige mond waarmee hij insecten vangt terwijl hij door de lucht zweeft. Wat de uilnachtzwaluw zo bijzonder maakt, is zijn aanpassingsvermogen. Hij heeft zich aangepast aan het leven in verschillende omgevingen, van woestijnen tot bossen, en kan zich voeden met een breed scala aan insecten. Bovendien heeft de uilnachtzwaluw een unieke manier van jagen. Hij vliegt in korte duikvluchten en klapt zijn vleugels dan dicht om zich als een pijl door de lucht te laten schieten, op zoek naar zijn prooi.

Dwergnijlpaard

Dwergnijlpaard

Het dwergnijlpaard is een kleinere versie van het nijlpaard en heeft een schattig uiterlijk met zijn kleine formaat en grote, vriendelijke ogen. Het leeft in de buurt van rivieren en meren in West-Afrika.

Plompe Lori

plompe lori 2

De plompe lori is een kleine primatensoort die leeft in de bossen van Zuidoost-Azië. Het heeft grote, schattige ogen en een zachte, grijze vacht.

Poolvos

poolvos

De poolvos is ook wel bekend als de sneeuwvos en de witte vos. De dikke vacht zorgt ervoor dat ze kunnen leven in de barre omstandigheden rond de poolcirkel, waar de temperatuur daalt tot tientallen graden onder nul. De poolvos heeft korte poten en een korte snuit, die beide helpen de warmte vast te houden.
De prachtige witte of blauwgrijze vacht zorgt ervoor dat de poolvos perfect opgaat in de natuurlijke omgeving. Als het warmer wordt, verandert de poolvos van kleur, de vacht wordt bruiner of grijzer om zo ook zonder de sneeuw een uitstekende camouflage te behouden.

Boomkangoeroes

Boomkangoeroes

De boomkangoeroe is een kangoeroesoort die in de bomen leeft in de regenwouden van Australië. Dit is niet alleen een schattig dier, maar ook een aandoenlijk dier om te zien!

Wasbeerhond

Wasbeerhond

De wasbeerhond, ook wel bekend als de Tanuki in Japan, is een fascinerend dier. Het heeft een uniek uiterlijk, met een dikke vacht van donkerbruine of grijze haren, korte pootjes en een brede, afgeronde snuit. Maar wat hem echt bijzonder maakt, is zijn opvallend grote scrotum, die hij vaak in humoristische afbeeldingen en sculpturen in Japanse folklore krijgt toebedeeld. Een schattig dier, of een grappig dier, of gewoon allebei?

Gekko

gekko

De gekko is een kleine hagedis die leeft in warme klimaten over de hele wereld. Het heeft een schattig uiterlijk met zijn grote, ronde ogen en kleine, zachte lichaam.

Viscacha

Viscacha

De viscacha is een knaagdier dat leeft in Zuid-Amerika en lijkt op een kruising tussen een konijn en een eekhoorn. Dan ben je per definitie schattig toch?

Suikereekhoorn

Suikereekhoorn

Deze schattige diertjes staan bekend om hun liefde voor suiker, maar hun dieet omvat ook fruit, noten en insecten. Suikereekhoorns zijn zeer behendige klimmers en kunnen met gemak verticaal over bomen rennen en van tak naar tak springen. Ze hebben zelfs speciale plooien in hun huid die hen helpen bij het springen.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media