Het dierenrijk zit vol met de meest bijzondere wezens. Van vreemde neuzen tot gekke snavels en van tanden op plekken waar je deze niet verwacht tot dieren die ronduit lelijk zijn. We zetten 40 van de meeste gekken en rare dieren voor je op een rij:

Axolotl

Axolotl 2

De Axolotl ziet er uit als een vriendelijke beestje, hij lijkt altijd te glimlachen, vandaar ook dat het een geliefd aquariumdier is.

Dombo Octopus

dombo octopus oren
NOAA Okeanos Explorer

De dombo-octopus leeft in de diepzee. Ze hebben een bijzonder en schattig uiterlijk en met hun grote ‘oren’ lijken ze een beetje op het olifantje Dombo. Ze zijn onder andere in de Marianentrog te vinden.

Grote regenworm

Grote regenworm

In Nederland durven we nog wel een regenwormpje vast te pakken, maar van een grote regenworm die bijvoorbeeld voorkomen in Australië en 3 meter lang kunnen worden zouden we wel een beetje schrikken.

Babiroessa

Babiroessa

Bij babiroessa’s groeien de bovenste hoektanden door de huid van de snuit. Waarom? Dat is onbekend, de tanden zijn namelijk te broos om echt te gebruiken.

Watusirund

Watusirund

De Watusirund zijn een afstammeling van de Sanga runderen uit Afrika, een oerossen soort die al meer dan 7.000 jaar bestaat. De Watusirund heeft de grootste hoorns van alle runderen. Er is een stier, CT Woodie, die hiermee zelfs in het Guinness record boek staat, zijn hoorns hebben een omtrek van 103.5 centimeter.

Muskushert

Muskushert

Is het muskushert een kruising van een hert en een vampier? Alleen de mannetjes hebben deze scherpe tanden en gebruiken deze tijden het paarseizoen om met andere mannetjes te vechten.

Beerdiertjes

beerdiertje

Je ziet ze niet, maar beerdiertjes zijn enorm indrukwekkende wezens. Ze kunnen namelijk in de meest extreme omstandigheden overleven, van enorm hoge tot enorm lage temperaturen en in plekken zonder zuurstof. Ze zijn zelfs naar de ruimte gestuurd en waren nog allemaal in leven bij terugkomst op aarde. Wanneer je ze doodmaakt door ze te koken of te knijpen, staan ze tien jaar later weer op uit de dood. Ook radiatie is geen probleem voor deze microscopische wezentjes. Ze absorberen aanzienlijk minder radiatie en kunnen bovendien grote hoeveelheden overleven.

Narwal

De Narwal, ook wel bekend als de eenhoorn van de zee. De lange hoorn kan wel 3 meter lang woorden.

Promachoteuthis sulcus

Promachoteuthis sulcus

Deze inktvis met menselijke tanden ziet er eng uit, maar vrees niet, hij is slechts 2.5 centimeter groot. De Promachoteuthis sulcus is zeer zeldzaam. Hij lijkt mensen tanden te hebben, maar eigenlijk zijn het lippen die zijn bek beschermen.

Naakte Molrat

De naakte molrat (Heterocephalus glaber) is een bijzonder diertje, en niet alleen om zijn vreemde uiterlijk. Ja, dit knaagdier staat altijd hoog in de lijstjes van lelijkste dier, maar vergis je niet er zijn hele andere redenen waarom de naakte molrat bijzonder is, en populair bij wetenschappers. We schreven eerder al een lijstje met 13 weetjes over de naakte molrat>.

Satanische bladstaart gekko

Satanische bladstaart gekko 2

Wat er satanische is aan deze gekko weten we niet, maar hij ziet er zeker uit als een blaadje. Perfect om je te verstoppen voor roofdieren. wist je dat er veel meer dieren eruit zien als een blaadje?

Koningsgier


Olaf Oliviero Riemer/wikicommons

Renato Augusto Martins/wikicommons

Een koning moet natuurlijk opvallen. Dat is de reden waarom deze gier allerlei opvallende kleuren op zijn kop heeft. Zo vind je rood, oranje, geel en blauw terug rondom de snavel van de koningsgier. De rest van zijn lichaam is in vergelijking helemaal niet zo opvallend, want al zijn veren zijn grijs en zwart.

Stermol

stermol

Dit hamsterachtige past zeker in de lijst van rare dieren. De stermol komt voor in het oosten van Canada en het noordoosten van de Verenigde Staten. Zijn neus bestaat uit 22 tentakels die samen een ster vormen. Deze gebruikt hij voor het vinden van wormen en insecten ’s nachts.

Neusaap

neusaap
neusaap2

Als je dacht dat je in jouw familie al mensen met een grote neus kende, denk dan nog maar eens opnieuw. In de apenfamilie is de neusaap pas uitzonderlijk. Zijn neus kan tot 15 centimeter lang worden, waardoor hij soms tot over zijn mond hangt. Vreemd genoeg wordt hij gebruikt om vrouwtjes aan te trekken. Jammer genoeg staat de neusaap wel op de lijst van bedreigde diersoorten.

Hamerhaai

 Grote hamerhaai
Albert kok/wikicommons

Deze ongewone haai heeft een uitpuilende neus dat horizontaal met zijn mond loopt. Hierdoor komt het overeen met een hamer, vandaar de naam. Niet alleen gebruikt de hamerhaai zijn neus voor het ruiken, maar het helpt hem ook de prooi vast te houden.

Paradijsvogels

via Gfycat

Paradijsvogels zijn echte dansers. Hun dansen worden overgegeven van vader op zoon. Deze dansen worden vervolgens lang geoefend zodat zoonlief het vervolgens heel goed kan wanneer het voor hem op paren eraan toe komt. De mannetjes van de Paradijsvogels maken een soort rok van hun vleugels. Vervolgens steken zij er heel veel moeite in om een mooie dans uit te voeren voor het vrouwtje dat het tafereel van bovenaf mag aanschouwen.

Vogelbekdier

Dit is misschien wel een van de vreemdste dieren op aarde. Het vogelbekdier legt eieren, heeft een snavel als een eend, de staart van een bever, de poten van een otter en is tegelijkertijd ook een zoogdier. De eerste ontdekkingsreizigers die deze dieren tegenkwamen dachten zelfs dat ze voor de gek werden gehouden. Je komt het vogelbekdier alleen tegen in Australië, waar het regelmatig als mascotte wordt gebruikt. Helaas worden ook deze dieren bijna met uitsterven bedreigd, wat deels komt door jagers die de vacht van de dieren willen bemachtigen.

De zwartvoetboomkikker of vliegende boomkikker van Wallace


Rushenb/wikicommons

Ooit gehoord van vliegende kikkers? Toegegeven, echt vliegen doet de zwartvoetboomkikker niet. De vliezen tussen de tenen en de vingers van de zwartvoetboomkikker dienen niet als zwemvliezen. Het dier gebruikt deze vliezen als… valscherm. Wanneer hij van de ene naar de andere boom springt, klappen de vliezen open door de luchtdruk, net als bij een parachute. Dankzij deze parachutes kan de zwartvoetboomkikker wel 15 meter ver zweven. Hij leeft in de regenwouden van Indonesië en Maleisië. Ook in Thailand en op het eiland Borneo komt hij voor.

[gfycat data_id=”DearFondAmazondolphin” data_autoplay=true]

Helmneushoornvogel


Doug Janson /wikicommons

Op het gebied van opvallende snavels heeft deze vogel het goed bekeken. Je herkent de helmneushoornvogel namelijk aan een grote hoorn op zijn snavel. Daarnaast zijn er ook geen veren te vinden op zijn hals, maar zie je alleen een vuurrood stuk huid.

Gewone Oeakari

Gewone Oeakari2
Gewone Oeakari

Het is net alsof deze aap met zijn gezicht een emmer vol verf is gevallen. De typische rode of roze kleur van de gewone oeakari is vanuit de verste verte al te zien. Dit aapje is dus niet bepaald goed gecamoufleerd in zijn de Zuid-Amerikaanse bossen. Daar leeft hij vooral in gebieden waar veel water te vinden is, zoals onder water gelopen bossen of in het groen langs een van de vele rivieren.

Schildpadkikker

schildpadkikker
schildpadkikker2
Stephen Zozaya/wikimediacommons/CC BY 2.5

De schildpadkikker is geschapen met korte poten en een klein hoofd, en lijkt sterk op een schildpad zonder schild. De dikkere exemplaren zijn bijna helemaal rond. Veel bewegen of springen doet het beestje niet, daarvoor zijn de korte pootjes niet geschikt. Het liefst graaft de schildpadkikker zich in in het zand. Alleen bij een stevige regenbui laat hij zich zien. Je treft hem aan in West-Australië.

Stompneusaap

stompneusaap
Jack Hynes/flickr

De stompneusaap wordt ook wel eens de goudaap genoemd omwille van de kleur van zijn vacht. Hij heeft ook een erg bizarre eigenschap, namelijk dat hij ‘allergisch’ is voor regen, waardoor hij dus erg veel niest als het regent. Dat maakt het voor jagers jammer genoeg erg makkelijk om hem te vinden in regenachtige condities. Hierdoor staat hij dus ook op de lijst van bedreigde diersoorten.

3. Brazzameerkat


© Hans Hillewaert / CC BY-SA 4.0/

Wanneer je een aap zoekt met het uiterlijk van een oude wijze tovenaar dan moet je eens naar de brazzameerkat kijken. Deze aap staat vooral bekend om zijn lange witte baard. Voeg daar wat borstelige wenkbrauwen aan toe en je hebt een aap die eruitziet alsof hij alles weet.

De tomaatkikker


Franco Andreone/wikicommons

Hij heeft zijn naam niet gestolen, de tomaatkikker. De felle oranjerode kleur op zijn rug doet inderdaad denken aan een tomaat. De tomaatkikker is letterlijk geen ‘kikkertje’ om zonder handschoenen aan te pakken. Als hij zich bedreigd voelt, blaast hij zich op en scheidt hij een giftig slijm af. Bij mensen kan dit slijm een allergische reactie veroorzaken. De tomaatkikker komt voor in het noorden van Madagaskar.

De Vietnamese moskikker



Katie Chan&Ns4571a/wikicommons

Je ziet hem bijna niet zitten op het gras of op een rots, zo goed is de Vietnamese moskikker gecamoufleerd. Zijn huid lijkt op mos dat op rotsen groeit. Deze kikker tref je aan in Noord-Vietnam. Ondanks de perfecte camouflage is de soort bedreigd wegens de grootschalige ontbossing in het leefgebied.

Spookdiertjes

Sommige mensen vinden ze super schattig terwijl anderen ze juist ontzettend eng vinden. De grote ogen van spookdiertjes helpen ze met het zien in het donker, en ook hun grote oren helpen met het vinden van de weg. Dit grote kopje op een klein lichaam maakt het spookdiertje schattig maar ook erg apart.

Schoenbekooievaar

Schoenbekooievaar2
Schoenbekooievaar

De schoenbekooievaar heeft een hele bijzonder snavel, deze heeft de vorm van een schoen! Aan bovenstaande foto’s te zien vind hij het overigens niet fijn om beledigd te worden. Hij kijkt behoorlijk boos! Terecht ook eigenlijk als wij hem lelijk noemen.

Blobvis

blobvis
lelijkste dier op aarde

De blobvis heeft op internet een ware cultstatus. In 2003 ging bovenstaande foto van “Mr Blobby” viral op internet. Hij kwam al snel bekend te staan als het lelijkste dier op aarde. Begrijpelijk is het wel, het lijkt meer op een grote berg gelei dan op een dier, maar helemaal eerlijk is het niet. De blobvis ziet er in het water namelijk anders uit dan op land. Blobvissen zijn diepzeevissen en leven op een diepte van zo’n 3.000 meter in de zeeën rond Australië. De druk is hier zeer hoog. Om te overleven moet een dier hier wel ‘blubberig’ zijn, spieren en botten zouden worden fijngedrukt. De blobvis is afhankelijk van de waterdruk om in vorm te blijven. Zet het beestje in zijn natuurlijke habitat en hij ziet eruit als in onderstaand filmpje, een beste mooie vis!

Bergduivel

bergduivel 2

Deze hagedis ziet er angstaanjagend uit dankzij zijn stekelige lichaam. Hij leeft in de outback van Australië, waar het enorm lastig kan zijn om water te vinden. Daar heeft de bergduivel een slimme truc voor gevonden. De huid van deze hagedis kan namelijk water absorberen. Via piepkleine kanaaltjes loopt dit vocht richting de mondhoeken van het beestje. Zodra hij een poel tegenkomt, kan hij zichzelf dus in het water laten zakken en een watervoorraad opslaan.

Grootoorspringmuis

grootoorspringmuis2

Grootoorspringmuizen horen tot de familie van de jerboa’s en zijn kleine maar dappere knaagdiertjes. Ze zijn maar 7 tot 9 centimeter groot en laten zich niet snel zien. De diertjes kunnen zich als de bliksem voortbewegen en super hoog springen dankzij achterpoten die tot vier keer zo lang zijn als de voorpoten. Ze lijken wel een kruising tussen een muis, een kangoeroe en een antilope. Grootoorspringmuizen leven in woestijngebieden in het noorden van China en in Mongolië. Deze leuke gekke diertjes zijn geknipt voor een grappige film.

Fennek (Woestijnvos)

fennek
fennek 2. jpg

Fennek vossen komen voor in de Sahara van Noord-Afrika, vandaar dat ze ook wel bekend staan als woestijnvos. Ze zijn zeer herkenbaar aan hun grote oren, de Fennek heeft dan ook een uitzonderlijk gehoor en gebruiken dit om hun prooi van verre te horen, tot op een afstand van 1.5 kilometer. Maar de grote oren helpen ook bij het reguleren van de lichaamstemperatuur, net als de lichte crèmekleurige vacht die deze vossen hebben. Hun nieren zijn ook zeer aangepast om deze uniek uitziende vossen te helpen overleven in sommige van de heetste woestijnomgevingen.

Afrikaanse stierkikker

Afrikaanse stierkikker

De Afrikaanse stierkikker is de op een na grootste kikker ter wereld. Hij leeft op de savanne in Afrika. Er werd lange tijd gedacht dat de Afrikaanse stierkikker stierf zodra het droge seizoen was aangebroken, maar niets is minder waar. Wanneer het regenseizoen voorbij is, graaft de kikker een holletje in de grond. Vervolgens vormt hij een membraan dat langzaam maar zeker hard wordt. In deze beschermende cocon kan hij maar liefst zeven jaar wachten tot er regen valt.

Keizertamarin


Kevin Barret/Flickr

Wanneer je een indrukwekkende snor in het wild wilt zien, ben je bij de Keizertamarin aan het goede adres. Dit kleine grijze aapje heeft namelijk een ontzettend grote en statige snor. Deze aapjes leven maar in een klein gebied. Ze komen namelijk alleen voor in een regenwoudgebied dat deels in Peru, Bolivia en Brazilië ligt.

Honingbeer

honingbeer

De tong van honingberen kunnen 15 centimeter lang worden. Lekker handig natuurlijk om honing en insecten uit spleten van boomstammen te bereiken. Opvallend aan de honingbeer is verder zijn gele of oranjekleurige snuit. Alsof hij met zijn neus in een pot honing heeft gezeten. Of heeft hij dat ook?

Prikachtigen

Prikachtigen

Prikachtigen zijn kaakloze zeedieren met een lange, slangachtige vorm. Vooral hun mond is opvallend. Deze is namelijk groot en rond, met talloze kleine tandjes aan de binnenkant. Deze tandjes komen goed van pas wanneer prikachtigen een prooi zien, want ze zuigen zich aan een vis vast om vervolgens het bloed te drinken. Vaak blijven ze wekenlang vastzitten aan hun prooi, zodat ze lang kunnen genieten van het smakelijke hapje. Je hoeft je geen zorgen te maken, want prikachtigen vallen vrijwel nooit mensen aan.

Pteropus – Grote vleerhond

Pteropus is een geslacht van vleermuizen welke 64 soorten omvat. De grootste hiervan hebben vleugels die een spanwijdte van 1.5 meter kunnen bereiken.

Goliathkikker

Een flink uit de kluiten gewassen kikker, om ‘u’ tegen te zeggen! We hebben het over de Goliathkikker, de grootste kikkersoort op aarde. Het beest bereikt een respectabele lengte van 32 centimeter, poten niet meegerekend. Je treft hem aan in de regenwouden van West-Afrika, vooral in Kameroen en Equatoriaal-Guinea. Een kieskeurige eter is hij bepaald niet. Op zijn menu staat zowat alles wat kleiner is dan hijzelf: kleine knaagdieren, insecten, hagedissen.

Kokoskrab


Brocken Inaglory/wikicommons

De naam kokoskrab is wat verwarrend; de soort behoort niet tot de krabben maar tot de heremietkreeften. Als jonge kreeft verlaten ze de zee en leven daarna uitsluitend op het land. De spanwijdte van de poten kan 1 meter worden, ze wegen ongeveer 4 kilogram.

Chinese reuzensalamander


James Joel/flickr

De Chinese reuzensalamander is de grootste amfibie ter wereld. Het dier bereikt een maximale lichaamslengte tot 180 centimeter. Helaas zijn ze ernstig bedreigd in het wild.

Grote agaatslak

De Grote agaatslak kan zo’n 30 centimeter lang worden en meer dan een halve kilogram wegen. Ze zijn dan ook veelvraten, ze lusten meer dan 500 plantensoorten.

Reuzenpissebed

Er zijn zo’n twintig verschillende soorten pissebedden en de meeste daarvan wonen in de zee. De grootste is het reuzenpissebed die leeft in de diepe, koude delen van de Atlantische Oceaan. Ze worden ongeveer 46 centimeter lang.

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media