Je zal ze nooit met het blote oog gezien hebben, maar beerdiertjes (ook wel bekend als mosbeertjes of waterberen, of Tardigrada) zitten werkelijk overal. Deze minuscule dieren leven over de hele wereld en zijn een waar fenomeen omdat ze vrijwel alles kunnen doorstaan. Je vindt ze vooral op vochtige gebieden, dus in en rondom water maar ook op nat mos. Het maakt voor deze beestjes niet uit of ze in zout of zoet water leven, want ze vinden het allemaal fijn. Wil je nog meer te weten komen over deze fascinerende diertjes? Hier vind je 7 weetjes over beerdiertjes.

7. Ze kunnen alles aan

De meeste dieren hebben een specifieke temperatuur en leefomgeving nodig om te kunnen overleven. Het beerdiertje is totaal anders. Deze dieren staan juist bekend om hun mogelijkheid om werkelijk alles te kunnen overleven. Zo is er een test gedaan waaruit bleek dat ze dagenlang konden overleven in een temperatuur van 151 graden Celsius. Maar ook met kou hebben ze geen probleem, de beestjes komen voor op Antarctica en de hoogste bergtoppen en overleven bij temperaturen van -200 graden Celcius! Niet alleen extreme termpaturen zijn geen probleem voor het beerdiertje, ook met ontzettend hoge druk hebben ze geen probleem. Wanneer je dieper in de zee duikt zal je merken dat de druk op je lichaam toeneemt. Voor deze kleine beestjes is zelfs de bodem van de diepste oceaan geen probleem. Ook omgevingen met giftige stoffen zijn geen bedreiging voor beerdiertjes.

6. Radioactieve straling? Geen probleem

Mensen kunnen over het algemeen een klein beetje gammastralen verdragen. Worden we teveel blootgesteld aan deze stralen, dan kunnen we ernstig ziek worden. Hierbij kun je denken aan de straling uit een kernreactor, maar ook de straling die vrijkomt tijdens het maken van een röntgenfoto. Uit onderzoek blijkt dat beerdiertjes veel meer aankunnen dan wij als mensen. Sterker nog, ze kunnen maar liefst duizend keer zoveel straling aan voordat ze er ziek van worden.

5. Het eerste dier dat een ruimtevacuüm heeft overleefd

Overleven in de ruimte is en blijft een interessant onderwerp voor onderzoekers. Ze zijn daarom ook geïnteresseerd in welke dieren het leven in de ruimte kunnen overleven, aangezien we daar als mensen weer iets van kunnen leren. Beerdiertjes zijn de eerste soort die een reis naar de ruimte heeft overleefd zonder bescherming. Ze werden met een onbemande satelliet de ruimte in geschoten en kwamen na tien dagen weer helemaal ongedeerd terug op aarde. Toen ze eenmaal geland waren gingen ze bovendien gewoon weer verder alsof er niks gebeurd was.

4. Ze kunnen schijndood zijn

Beerdiertjes zijn waterliefhebbers. Ze leven dan ook altijd op plaatsen waar het vochtig is. Toch hebben ze het water niet nodig om in leven te blijven. Deze dieren kunnen zichzelf schijndood maken. Wanneer ze dit doen zijn ze helemaal uitgedroogd en rollen ze zichzelf op in een balletje. Ze blijven tijdens deze schijndood wel in leven, maar hun stofwisseling is nog maar 0,01 procent van wat het normaal gesproken is. Hierdoor hebben ze geen eten nodig om in leven te blijven en kunnen ze wachten tot hun leefomgeving weer wat prettiger wordt voordat ze zich uit de schijndood halen. Deze fase kunnen ze tot wel 100 jaar volhouden om vervolgens weer zonder problemen door te leven.

3. Beerdiertjes kunnen in glas veranderen

< Een van de grote mysteries uit het leven van beerdiertjes is de reden waarom ze een soort glas in hun lichaam hebben. Er wordt gedacht dat dit glas noodzakelijk is om te kunnen overleven zonder water, maar echte zekerheid is er nog steeds niet. Bovendien is het niet duidelijk hoe ze dit glas kunnen produceren. Onderzoekers proberen te kijken hoe dit glas verwerkt kan worden in elektronica, want het schijnt ontzettend waardevolle kwaliteiten te hebben.

2. Nog ouder dan dinosaurussen

Wanneer je denkt dat dinosaurussen de oudste dieren zijn die ooit hebben geleefd, dan heb je het mis. Beerdiertjes zijn namelijk nog ouder dan deze indrukwekkende beesten, en komen dus ook nog steeds voor op aarde. Er zijn fossielen van beerdiertjes gevonden die meer dan 530 miljoen jaar oud zijn. Dat geeft maar weer aan hoe goed deze diertjes zijn in het overleven van alles wat op hun pad komt. Beerdiertjes zijn net zo’n grote jagers als dinosaurussen. Ze hebben scherpe punten bij hun mond die gebruikt worden om prooien mee neer te steken. Deze kleine beestjes hebben dus ook een echte valse kant.

1. Exotisch DNA

Tijdens het onderzoeken van het DNA van beerdiertjes kwamen onderzoekers tot de conclusie dat ze exotisch DNA bevatten van allerlei andere dieren en planten. Ongeveer één tot twee procent van hun DNA bestaat uit dat van anderen, wat misschien de overlevingskracht van deze diertjes verklaart. Doordat ze genen van andere dieren over kunnen nemen, kunnen ze ook hun kwaliteiten overnemen. Hierdoor is het beerdiertje een dier dat kan overleven in allerlei verschillende omstandigheden. Hij combineert het beste van andere dieren en planten zodat hij zelf het langste van allemaal kan blijven leven.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media