De dumbo-octopus is een dier dat in de diepzee leeft. Ze hebben een bijzonder en schattig uiterlijk en zijn onder andere in de Marianentrog te vinden. Wil je meer te weten komen over deze zeldzame zeedieren? Lees dan deze top 10 weetjes over de dumbo-octopus.

10. Ze hebben hun naam aan hun oren te danken

Je bent vast wel bekend met de beroemde tekenfilm Dumbo, over een olifant met enorme flaporen. De dumbo-octopus heeft zijn naam te danken aan dit beroemde tekenfilmfiguur. De dieren hebben namelijk opvallend grote oren die er zelfs als vleugels uitzien. De dumbo-octopus gebruikt zijn oren niet om mee te vliegen, maar om mee te zwemmen. Ze zijn namelijk groot genoeg om het dier voort te laten bewegen door het water.

9. Ze hebben grote ogen

Niet alleen de oren van de dumbo-octopus zijn indrukwekkend, want ook hun ogen zijn enorm groot. Ondanks de grootte van hun ogen, kunnen de dieren niet heel goed zien. Dat is ook niet nodig, want in de diepzee is het ontzettend donker. De dieren vinden hun weg voornamelijk door te voelen, bijvoorbeeld met hun tentakels. Ook de stroming van het water is een goede leidraad voor de dieren, zodat ze altijd weten waar ze zijn.

8. Ze maken deel uit van de Opisthoteuthidae familie

De Opisthoteuthidae familie wordt in het Engels ook wel de familie van de umbrella octopuses genoemd. Dat heeft alles te maken met hun tentakels. Deze zijn namelijk met elkaar verbonden, waardoor hun lichaam op een paraplu lijkt. De dieren uit deze familie hebben alleen zuignappen op hun tentakels. Dit in tegenstelling tot andere soorten octopussen, die ook wervelkolommen in hun tentakels hebben.

7. Ze kunnen 1,5 meter lang worden

De meeste dumbo-octopussen zijn relatief klein, met een gemiddelde lengte rond de 30 centimeter. Toch zijn er uitzonderingen. Zo zijn er soorten die een lengte van maar liefst 1,5 meter kunnen bereiken. De grootste dumbo-octopus die ooit is gevangen, had zelfs een lengte van bijna 1,8 meter. Dit dier had ook een indrukwekkend gewicht van bijna 6 kilo.

6. Ze leven in de diepzee

De dumbo-octopus houdt van diepe, donkere oceanen. Maar op welke diepte leeft dit beest? Gemiddeld tussen de 3 en 7 kilometer diep. Wetenschappers weten niet goed hoe deze dieren de kou op deze diepte kunnen overleven, maar ze weten wel hoe ze de enorme druk van de diepzee kunnen weerstaan. Hun lichamen zijn namelijk ontzettend zacht en hebben bijna de structuur van gelei, waardoor ze hun vorm ontzettend gemakkelijk aan kunnen passen.

5. Ze kunnen van kleur veranderen

Deze dieren komen in allerlei verschillende kleuren voor, van wit tot rood en bruin. Net als veel andere soorten octopussen kunnen ze hun kleur gemakkelijk aanpassen. Ze kunnen ervoor kiezen om de buitenste laag van hun huid aan te passen, waardoor deze beter opgaat in de omgeving. Dat is handig, want zo kan de dumbo-octopus zich gemakkelijk verstoppen voor vijanden.

4. Ze produceren geen inkt

dombo octopus oren
NOAA Okeanos Explorer

Veel octopussen hebben de speciale kracht dat ze inkt kunnen produceren, waardoor ze aan vijanden kunnen ontsnappen. Dumbo-octopussen hebben helaas geen inktzakken, maar dat is ook helemaal niet nodig. In het donker heeft het verblindende effect van zwarte inkt natuurlijk geen nut. In plaats van inktzakken zitten er kleine sliertjes aan hun zuignappen. Hiermee kunnen ze hun omgeving goed verkennen, wat wel goed van pas komt in een donkere omgeving. Zo hebben dumbo-octopussen zich toch goed aangepast aan hun leefgebied.

3. De vrouwtjes kunnen altijd eieren leggen

https://www.youtube.com/watch?v=KDYZ4jqECto

Het leven in de diepzee is zwaar, dus het is belangrijk dat dieren zich goed aanpassen aan de moeilijke omstandigheden. De overlevingskansen van dumbo-octopussen zijn helaas klein, waardoor ze zich snel moeten voortplanten. Wetenschappers denken dat deze dieren geen paarseizoen hebben. De vrouwtjes hebben altijd een voorraad eieren die ze altijd en overal kunnen leggen. De mannetjes geven de vrouwtjes een klein pakketje met sperma, dat de vrouwtjes op een zelfgekozen moment kunnen gebruiken voor het bevruchten van de eitjes. Zo kunnen ze een uitstekend moment uitkiezen, waarop de overlevingskans van de eieren het grootst is.

2. Ze slikken hun prooi helemaal door

Dumbo-octopussen leven voornamelijk van dieren die over de zeebodem kruipen. Ze glijden over de zeebodem en vangen prooien met hun parapluvormige tentakels. Vervolgens slikken ze hun prooi in één keer door. Ze hebben namelijk geen tanden en kunnen hun voedsel dus niet in kleine stukken scheuren.

1. Ze krimpen

Opisthoteuthidae familie
NOAA Okeanos Explorer

Deze dieren hebben ontzettend zachte lichamen. Dat zorgt ervoor dat hun lichaam krimpt zodra ze uit het water gehaald worden. Ze hebben namelijk veel druk nodig om hun lichaam in vorm te houden. Het is daardoor moeilijk om een dumbo-octopus naar de oppervlakte te halen om hem te onderzoeken, want zijn lichaam krijgt een ontzettend rare vorm door de afnemende druk.
Naar boven

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media