De snelste landdieren ter wereld krijgen vaak heel wat aandacht en halen dan ook indrukwekkende snelheden. Jammer genoeg worden de snelste vissoorten ter wereld daarbij vaak schromelijk over het hoofd gezien, en dat terwijl de snelste vis sneller is dan het jachtluipaard. Hoog tijd om dat eens recht te zetten dus!

4. Kortvinmakreelhaai – 72 km/uur

kortvinmakreelhaai

De kortvinmakreelhaai, ook wel afgekort tot mako, is niet alleen een hele mondvol om te zeggen maar ook een ontzettend snelle vis. De topsnelheid van deze vis zou liggen op maar liefst 72 kilometer per uur maar de exacte snelheid blijft een mysterie. Het is immers een hele uitdaging om een wilde vis in een rechte lijn over een bepaald parcours te laten zwemmen. Wat betreft de mako’s in gevangenschap zijn er testen uitgevoerd met tal van types mako’s met zeer uiteenlopende lichaamsvormen. De resultaten hierbij waren telkens verrassend gelijklopend: een maximale snelheid die altijd zowat gelijk was aan ongeveer 10 keer de lichaamslengte per seconde. In de praktijk betekent dat dat een gemiddelde mako een theoretische topsnelheid heeft van zowat 72 kilometer per uur. Wat niet wegneemt dat veel schattingen betreffende de snelheid van deze vis een stuk hoger liggen.

3. Zwaardvis – 97 km/uur

zwaardvis
https://www.youtube.com/watch?v=qKronKqhmqQ

De zwaardvis heeft een gecatalogeerde topsnelheid van 97 kilometer per uur. Op basis van wat is dit gemeten? Op basis van de berekeningen gemaakt door Sir James Gray hoeveel snelheid er nodig was voor dit dier van 270 kilogram om zijn zwaard bijna een meter diep in het hout van een schip te boren. Een situatie die in vroegere tijden als eens vaker voorkwam. Is dit de echte topsnelheid van de zwaardvis? Daar is eigenlijk geen zekerheid over: niemand heeft ooit een zwaardvis van deze snelheid gemeten.

2. Istiophorus – 109 km/uur

istiophorus
© Citron / wikicommons
https://www.youtube.com/watch?v=iiQWgeZhmvk

De Istiophorus (zeilvis) heeft een vermoedelijke topsnelheid van zomaar eventjes 109,19 kilometer per uur. Bovendien werd deze snelheid gemeten tijdens een reeks testen in Long Key te Florida. De Istiophorus werd hier gemeten met behulp van een viscamera en zwom een indrukwekkende 91 meter in 3 seconden. Hierbij moet wel vermeld worden dat dit inclusief een sprong uit het water was. Een sprong die technisch gezien niet telt als zwemmen.

1. Zwarte Marlijn – 129 km/uur

zwarte-marlijn

Een zwarte marlijn is zonder enige twijfel de snelste vis waarvan er een betrouwbare meting bestaat. Er zijn metingen dat een Marlijn de draad van een vislijn deed afrollen aan een snelheid van maar liefst 129 kilometer per uur. Wie weet kan de Marlijn zelfs nog sneller!

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media