Het Jachtluipaard – 10 Weetjes over het snelste landdier

Jachtluipaarden zijn prachtige dieren die opvallen dankzij hun uiterlijk, maar ook door hun ongekende snelheid. Het zijn grote katachtigen die op de savannen in Afrika leven. Wil je meer te weten komen over het jachtluipaard, ook wel bekend als de cheeta? Lees dan deze top 9 weetjes over het jachtluipaard.

Het is het snelste landdier ter wereld

snel jachtluipaard

Dit is misschien wel het bekendste weetje over jachtluipaarden. De dieren hebben namelijk een kleine en smalle bouw, zodat ze op topsnelheid over de Afrikaanse savanne kunnen rennen. Een jachtluipaard kan met gemak een snelheid van 120 kilometer per uur halen. Ze bereiken deze snelheid in een mum van tijd. Binnen drie seconden kunnen ze namelijk van 0 naar 100 kilometer per uur versnellen. Hun topsnelheid kunnen ze ongeveer een halve kilometer volhouden. Dat is meer dan genoeg wanneer ze op een smakelijk hapje aan het jagen zijn.

Bekijk hier ons lijstje van snelste dieren op het land

Het zijn niet de grootste katachtigen

leeuw en jachtluipaard

Wanneer je een jachtluipaard naast een leeuw zou zetten, zou je zien dat deze katachtigen duidelijk niet de grootste op aarde zijn. Het zijn namelijk relatief kleine en smalle dieren. Een gemiddeld jachtluipaard weegt ongeveer 60 tot 70 kilo. Hun hoogte valt ook mee, want van de grond tot hun schouders zijn ze gemiddeld 90 centimeter lang. Wat jachtluipaarden wel opvallend maakt, is de lengte van hun lichaam. Ze hebben een smal en lang lijf dat perfect is om grote sprints mee te trekken.

Bekijk hier ons lijstje van grootste katachtigen

Verschil Jachtluipaard en luipaard

luipaard 2

Een Luipaard – ook bekend als een Panter

Een jachtluipaard en een luipaard zijn verschillende dieren. Een luipaard en een panter zijn verwarrend genoeg wel hetzelfde dier. Een cheetah is dan weer hetzelfde dier als het jachtluipaard.
Het verschil tussen een jachtluipaard en een luipaard is dat de eerste smaller is gebouwd en veel sneller is. De vacht van een jachluipaard heeft stippen en die van een luipaard zwarte rondjes met een bruine stip in het midden.

jaguar 4

Een Jaguar

Ook een jaguar lijkt erg op deze dieren, maar die is nog steviger gebouwd dan een luipaard en heeft een bredere kop.

De mannetjes leven in groepen

mannetjes leven in groepen

De vrouwtjes leven helemaal alleen met hun kinderen. De mannetjes, en dan vooral broers, leven in groepen en jagen samen. Mannetjes jagen dan ook op een andere manier dan vrouwtjes, waar de vrouwtjes tackelen (zie volgende weetje) gaan de mannetjes ook vaak als een groep op jacht en kunnen zo grotere prooidieren pakken.

Ze tackelen hun prooi

cheetah tackled zijn prooi

Robart Mwaiteleke / Shutterstock.com

Waar leeuwen groot en sterk zijn, moeten jachtluipaarden het vooral van hun snelheid hebben. Ze kunnen hun prooien dus niet uitschakelen met sterke klauwen of een harde beet. Ongezien op een prooi af sluipen is dus geen optie. Wat doe je dan? Je rent gewoon op volle snelheid op je prooi af, waarna je het arme dier tackelt. Jachtluipaarden rennen zo snel, dat iedere prooi direct op de grond valt en geen schijn van kans maakt. Het jachtluipaard valt vervolgens de nek aan, waardoor het al snel einde oefening is.

Hun klauwen kunnen niet ingetrokken worden

poten jachtluipaard

Wanneer je ooit een kat hebt gehad, weet je dat deze dieren scherpe nagels hebben die ze op ieder moment in en uit kunnen trekken. Dit geldt voor alle katachtigen ter wereld, behalve het jachtluipaard. Bij deze dieren zijn de nagels altijd blootgesteld. Dat heeft verschillende redenen. Jachtluipaarden gebruiken hun nagels namelijk constant. Zo hebben ze de nagels nodig om extra grip te hebben tijdens een harde sprint, maar ook wanneer ze een prooi willen overmeesteren en wanneer ze rondwandelen over het ruige terrein van de savanne. Zonder hun nagels zouden ze gemakkelijk uitglijden.

Ze gebruiken hun staart tijdens het rennen

staart jachluipaard

Ook de staart van het jachtluipaard heeft een belangrijke functie. Deze staart hebben ze namelijk nodig om snel te kunnen rennen. Hun staart heeft een indrukwekkende lengte van maar liefst 80 centimeter, een stuk langer dan luipaarden of leeuwen. Wanneer ze en sprint trekken, steken ze deze lange staart de lucht in. Hij werkt hierbij als een soort roer. Moet het jachtluipaard van richting veranderen? Dan gaat de staart de andere kant op. De staart werkt tegelijkertijd als een windbreker, zodat het dier nog sneller kan rennen.

Ze kunnen niet brullen

Een grote brul van een leeuw is reden genoeg om bang te worden. Jachtluipaarden kunnen hun vijanden niet op deze manier intimideren. Ze zijn namelijk niet in staat om te brullen. Dit geluid kunnen dieren alleen maken wanneer ze een bepaald soort bot in hun keel hebben. Jachtluipaarden hebben dit bot niet, maar ze maken wel genoeg andere geluiden. Net als gewone huiskatten kunnen ze spinnen, maar ze communiceren ook met soortgenoten door te grommen en blazen. Ze kunnen zelfs hoge piepgeluiden maken.

Het is een bedreigde diersoort

bedreigde diersoort

Helaas is het aantal jachtluipaarden in het wild drastisch afgenomen. Vandaag de dag zijn er nog ongeveer 8.000 van deze dieren in het wild te vinden. Dit komt deels doordat hun leefgebied wordt aangetast, waardoor er ook minder prooien te vinden zijn. Tegelijkertijd planten jachtluipaarden zich niet snel voort. Er zijn steeds minder open gebieden waar de dieren vrij rond kunnen rennen. Daarom moeten hun leefgebieden beschermd worden om de populatie in stand te houden.