Je zult versteld staan van de kracht die een kwal heeft. Een dier in zee dat vrijwel volledig uit water bestaat en zowel poept als eet via dezelfde opening in zijn lichaam, maar óók beschikt over tentakels waarmee hij je een gemene steek kan geven. Bij zo’n kwallensteek komt de huid in contact met de gifkliertjes die een kwal op zijn tentakels heeft. De snelheid waarmee een kwal iets of iemand steekt, is ongelooflijk groot en een steek kan wel degelijk gevaarlijk zijn. Je leest hier welke kwallen je beter kunt ontwijken!
5. De chrysaora
Deze kwallen bevinden zich aan de oost- en westkust van de Verenigde Staten waar ze in de zomer grote zwermen vormen. Zo’n zwerm is een behoorlijke bedreiging voor het zwemmend publiek. Deze kwal kan 30 centimeter groot worden en heeft 24 tentakels van 2 meter lang. Een steek van deze kwal is ontzettend pijnlijk en laat voor ongeveer een uur lang uitslag achter op de huid. Het is daarentegen maar zelden noodzakelijk om een dokter in te schakelen na te zijn gebeten door de chrysaora.
4. De gele haarkwal
derekkeats/flickr
Dit is de grootste kwal ter wereld (voor zover wij weten, een groot deel van de zee is natuurlijk nog niet onderzocht). Hij kan 2,5 meter breed worden en de tentakels maar liefst 30 meter lang. Deze monsterlijke kwal begeeft zich voornamelijk in de Noord-Atlantische Oceaan, maar ook in de koude wateren bij Australië. De Australische strandwacht zou zich zelfs beschermen tegen mogelijke steken van de gele haarkwal door panty’s te dragen. Een steek van de gele haarkwal is immers zeer pijnlijk en de mogelijkheid bestaat dat je zijn steek niet overleeft. Ook wanneer de gele haarkwal al dood is blijven zijn steken, zoals bij de meeste kwallen, nog steeds giftig. Zo hebben de afgebroken tentakels van een dode gele haarkwal, die verspreid lagen over een strand in New Hampshire, ooit 150 mensen gestoken.
3. Het Portugees oorlogsschip
Scott Sonnenberg/wikicommons
Het Portugees oorlogsschip is eigenlijk geen echte kwal, maar een kolonie van poliepen, een neteldier. 16e-eeuwse ontdekkingsreizigers noemden de kwal een ‘Portugees oorlogsschip’, omdat zij bang waren voor de kwal zoals zij bang waren voor de Portugese schepen. Bovendien drijft de kwal op het water, net als een schip. Hij dobbert rond op alle oceanen in de wereld. Als het Portugees oorlogsschip je steekt, laat dit een flinke striem achter op je huid. Door het gif van de kwal kun je koorts, een shock en ademhalingsproblemen krijgen. Ook verlammingsverschijnselen komen voor, niet handig natuurlijk als je in de zee zwemt. Verdrinking is dan ook een gevaar.
2. De irukandji
GondwanaGirl/wikicommons
Hoewel deze kwal erg klein is, kan hij extreem giftige steken geven. Met een grote van slechts 5 cm en vier tentakels met lengte tussen 5 en 50 cm is de irukandji een van de kleinste kubuskwallen. Zijn gif is vermoedelijk een van de giftigste op aarde en zelfs honderd keer zo sterk als dat van een cobra. Eén steek van dit kleine beestje kan al dodelijk zijn! Als een slachtoffer echter direct behandeld wordt, kan hij gered worden. De gevolgen van een steek worden pas voelbaar na ongeveer 20 minuten. De steek leidt tot een verhoogde bloeddruk, misselijkheid, vochtophoping in de longen en ondragelijk pijn in alle spieren. Een voordeel, de steek zelf doet niet zoveel pijn …
1. De Australische zeewesp
Guido Gautsch/flickr
Ook de Australische zeewesp, is een kubuskwal, wordt beschouwd als een van de dodelijkste dieren op aarde. Deze kwal heeft voldoende gif bij zich om maar liefst 60 volwassenen te kunnen doden. Sinds 1954 zijn al 5.568 mensen gedood door deze kwal. In Azië maakt hij de meeste dodelijke slachtoffers, wel 100 per jaar. In Australië overlijdt jaarlijks 1 mens aan de kwallensteek. Binnen twee minuten na de steek kan een slachtoffer zijn bewustzijn verliezen en kan de ademhaling stoppen. Wanneer het slachtoffer de steek overleeft, kan hij desalniettemin rekenen op wekenlange pijn en waarschijnlijk krijgt hij een litteken op de plek van de steek.