Het is voor veel mensen al een grote nachtmerrie om een kleine spin in huis te vinden. Maar dat is nog niets vergeleken met de meest giftigste spinnen op aarde. Deze engerds kunnen namelijk heel wat schade aanrichten, en zijn dan ook een stuk gevaarlijker vergeleken met de onschuldige spinnetjes die in ieder huis voorkomen. Wanneer je een van de spinnen uit deze top tien in het echt tegenkomt kun je maar beter maken dat je wegkomt. Gelukkig komen deze spinnen bijna allemaal niet voor in Nederland, dus je kunt weer gerust ademhalen! Dit zijn de tien meest gevaarlijke spinnen ter wereld.

10. Latrodectus bishopi


Florida Division of Plant Industry Archive

Deze rode spin is familie van de bekende zwarte weduwe, en net zo giftig als zijn neef. Toch komt het veel minder vaak voor dat mensen gebeten worden door deze spin, aangezien hij met uitsterven bedreigd is. Vandaag de dag vind je hem alleen nog maar in de Verenigde Staten en met name in de zuidelijk staat Florida. In het tropische klimaat kan deze spin als geen ander overleven. Gelukkig is de beet van de Latrodectus Bishopi niet dodelijk. Maar wie gebeten wordt en niet behandeld wordt met tegengif kan nog dagen last hebben van vreselijke pijn en spierverlammingen. Dat is zeker geen pretje.

9. De Wolfspin


fir0002 |flagstaffotos.com.au

Ze kunnen tot vier centimeter groot worden, harig zijn en het zijn uitstekende jagers. De wolfspin doet zijn naam eer aan. Met meer dan honderd verschillende soorten is de ene wolfspin de andere niet, maar over het algemeen vallen deze spinnen op door hun snelheid. Sommige van de spinnen in deze familie wachten hun prooien op vanuit een hol, terwijl anderen juist op jacht gaan naar een lekker hapje om te eten. Aangezien er zoveel verschillende soorten zijn leeft de spin over heel de wereld. Ieder type heeft een eigen favoriete klimaat om in te leven. Dat betekent dat wolfspin ook in Nederland te vinden is.

8. De Australische Tunnelspin

Australië staat bekend als een land vol met de engste dieren van de hele wereld. De Australische Tunnelspin hoort bij die groep. Deze spin heeft een ontzettend giftige beet, en door zijn snelheid is hij in staat om snel een slachtoffer te maken. Het is ook wel eens voorgekomen dat mensen zijn overleden aan een beet van deze spin. Met zijn enge zwarte lijf en sterke gif is deze spin de verschrikking van Australië. Het web heeft niet de vorm van de meest bekende spinnenwebben, maar is een dichte tunnel. Hier heeft de Australische Tunnelspin zijn naam aan te danken. Vanuit deze tunnels wachten ze op hun prooi, die ze met hun dodelijke gif in één klap kunnen uitschakelen.

7. Hadronyche Formidabilis


Toby Hudson/wikicommons

De Hadronyche Formidabilis is familie van de Australische Tunnelspin. Deze soort bevindt zich in het noorden van Australië en staat vooral bekend om zijn imposante grootte. De harige spinnen leven het liefste in bomen, van waaruit ze hun prooi van bovenaf aan proberen te vallen. Dankzij hun voorliefde voor water komt het in Australië regelmatig voor dat mensen deze grote spin in hun zwembad vinden. Binnen enkele minuten kan een mens overlijden aan deze beet, dus zwemmen wordt ineens levensgevaarlijk.

6. Loxosceles Laeta


Ken Walker, Museum Victoria

De meeste spinnen zonderen zich graag af van mensen, maar deze spin staat daar vooral bekend om. De Loxosceles Laeta komt voornamelijk voor in Zuid-Amerika, waar mensen het ook wel de “hoekspin” noemen. Deze naam heeft de spin te danken aan zijn favoriete plekje in de vele hoekjes en gaatjes in huizen en schuren. Hier kan hij ongestoord een web bouwen, van waaruit hij iedere nacht weer op jacht gaat naar iets lekkers. De spinnensoort is niet van nature agressief naar mensen. Hij houdt zich het liefste op de achtergrond waar hij zijn eigen gang kan gaan. Mensen worden vaak pas gebeten wanneer ze deze spin per ongeluk pletten onder hun armen of benen tijdens het slapen. Dat is bepaald geen prettige manier om wakker te worden.

5. Sicarius Hahni

In Zuid-Afrika leven deze grote spinnen die met hun poten een lengte van wel vijf centimeter kunnen bereiken. Hun lijf en poten zijn allemaal erg plat, waardoor de spinnen opvallend veel op een bruine krab lijken. Hier hebben ze hun bijnaam “de krabspin” ook aan te danken. De spinnen leven dan ook het liefste in het zand, waar ze zich ingraven in afwachting van hun prooi. Wanneer deze voorbij komt lopen springen ze overeind en vallen ze aan. Het is waarschijnlijk nog nooit voorgekomen dat deze spin een menselijk slachtoffer heeft gemaakt, maar het is wel bewezen dat deze soort een dodelijk effect kan hebben op mensen en dieren.

4. De Vioolspin

De naam doet vermoeden dat deze spin ontzettend elegant en onschuldig is, maar niets is minder waar. De vioolspin is erg gevaarlijk en het gif eet zelfs gedeeltes van het lichaam weg. Deze spin, die voornamelijk voorkomt in de Verenigde Staten, is zelf erg schuchter. Ondanks dat deze soort het liefste in huis woont zoekt hij mensen niet uit zichzelf op. De Vioolspin is erg langzaam en van nature niet agressief. Een beet van deze spin is dan ook ontzettend zeldzaam. Mensen worden voornamelijk gebeten wanneer ze door dozen rommelen in zolders of onder het bed. Hier houdt deze soort zich namelijk graag ongezien schuil.

3. De Bruine Weduwe

We kennen allemaal de Zwarte Weduwe, maar de bruine familie van deze spin is net zo gevaarlijk. Wie door deze spin gebeten wordt kan verlamde spieren en zeer pijnlijke stuiptrekkingen krijgen. Dit is vooral pijnlijk en eng, maar gelukkig niet levensgevaarlijk. De Bruine Weduwe is bovendien een spin die niet makkelijk zijn weg vindt in en rondom het huis. Wanneer deze soort niet in zijn web te vinden is, vindt hij het namelijk erg moeilijk om te lopen. Je loopt dus het grootste risico om gebeten te worden wanneer je de rust in zijn veilige web komt verstoren.

2. De Zwarte Weduwe

In de jaren vijftig vielen er verschillende doden dankzij deze giftige spin. De Zwarte Weduwe is daarom bekend komen te staan als de meest dodelijke spin ter wereld. Dat is niet het geval, want inmiddels komt de spin veel minder vaak in de buurt van mensen voor. Bovendien is er een tegengif ontwikkeld waardoor de dodelijke slachtoffers van deze spin beperkt kunnen worden. Je herkent de spin aan de kenmerkende rode zandloper op zijn rug. De Zwarte Weduwe dankt zijn naam aan de vrouwtjes van deze soort. Zij hebben namelijk de neiging om het mannetje te vermoorden na het paren.

1. Phoneutria

Je kent deze spin wel misschien als “de bananenspin”. De Phoneutria is namelijk al vaak meegereisd met ingevoerde ladingen fruit. Oorspronkelijk komt de meest giftige spin ter wereld alleen in Midden-Amerika voor, dus zonder deze reisjes tussen de bananen zou hij niet ver komen. De Phoneutria bijt vaak zonder gif, maar wanneer hij zich te erg bedreigd voelt laat hij zijn levensgevaarlijke gif los. Dit is het meest geconcentreerde spinnengif ter wereld. Hierdoor verdient de Phoneutria de titel van de meest gevaarlijke en giftige spin op aarde.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media