Je denkt bij snelle dieren waarschijnlijk gelijk aan een jachtluipaard of een haas maar vergis je niet, de vogels zijn zeer snel, sommige zelfs sneller dan landdieren! Ze kunnen dan ook gebruik maken van de zwaartekracht en wind in tegenstelling tot veel landdieren. Wij hebben de vijf snelste vogels voor je op een rijtje gezet!

5. Grijskopalbatros – 127 km/uur

grijskopalbatros
anim0689/flickr
grijskopalbatros-2
JJ Harrison /wikicommons

De grijskopalbatros is de snelste uit de familie van de albatros. De vogel is op het vaste land onbeholpen en is dan ook voornamelijk boven of in de open oceaan te vinden. De grijskopalbatros vangt dankzij de snelheid moeiteloos vis. Hij heeft zijn naam te danken aan de grijze kop en donkere snavel. De vleugels zijn zwart met een witte onderkant.

4. Stekelstaartgierzwaluw – 169 km/uur

stekelstaartgierzwaluw
stekelstaartgierzwaluw-2
Aviceda /wikicommons

De stekelstaartgierzwaluw lijkt op de gewone gierzwaluw maar is iets compacter. Ze hebben een kort lichaam en hebben een lichtbruine rug. Het is dan ook niet vreemd dat deze vogel vaak voor roofvogel wordt aangezien. De stekelstaartgierzwaluw komt voor in in Siberië en Centraal-Azië. Overwinteren doen ze in het warme Australië. De hoogste snelheid ooit gemeten voor deze soort door het Guinnes Book of Records is 172 kilometer per uur. De gemiddelde snelheid ligt rond de 169 kilometer per uur. Het is hiermee overigens de vogel die het snelste is in een horizontale vlucht. De snellere vogels behalen hun snelheid in een duikvlucht.

3. Giervalk – 209 km/uur

giervalk
giervalk-2
Ómar Runólfsson/flickr

De giervalk is met zijn spanwijdte van 125-135 centimeter en een grootte van 55-60 centimeter de grootste van de valkenfamilie. De kleuren van de veren variëren van grijs en bruin tot spierwit in het Noordpoolgebied. De Giervalk komt in Europa voor in het noorden van Scandinavië en IJsland. Buiten Europa zijn ze te vinden in het gebied rond de Noordpool van Rusland tot in Canada, Groenland en Alaska. De maximale snelheid van deze vogel in een duikvlucht is 209 kilometer per uur. Horizontaal kan de giervalk snelheden van 145 km/uur behalen.

2. Steenarend – 320 km/uur

steenarend
steenarend-2
J. Glover – Atlanta, Georgia

De Steenarend is een roofvogel uit de familie van havikachtigen. De arend kan een maximum snelheid van zo’n 320 kilometer per uur halen (!). Het gaat hierbij om de snelheid bij een duikvlucht, de vogel maakt gebruik van de zwaartekracht. Bij een horizontale vlucht kan de steenarend snelheden van 129 km/uur bereiken. Dit heeft hij onder meer te danken aan de lengte van zo’n 80 tot en met 93 centimeter en een spanwijdte van zo’n 1.80 tot 2.25 meter. De veren zijn voornamelijk donkerbruin met gouden veren in de nek. De steenarend is een goede jager met een uitstekend gezichtsvermogen. Ze kunnen hun prooi tot wel zo’n 2 kilometer uit de lucht zien. Ze vallen soms zelfs herten aan en schuwen dus geen enkel dier. De Steenarend komt voor op het Noordelijk halfrond.

1. Slechtvalk – 389 km/uur

slechtvalk
slechtvalk-2
Juan Lacruz/wikicommons

De absolute winnaar wat betreft snelheid is de slechtvalk. In duikvlucht kan hij zo’n 389 kilometer per uur halen, ook hier gaat het weer om een duikvlucht. In een horizontale vlucht is de slechtvalk iets langzamer dan de steenarend, hij behaalt dan een maximale snelheid van 110 km/uur. Deze valk heeft een gemiddelde grootte van zo’n 43 centimeter. De rug is donkergrijs gekleurd met enkele crèmekleurige vlekken. De slechtvalk is te vinden in ravijnen, klippen en soms broedend in bomen of op de grond. In de winter zoekt hij de kust en moerassen op, soms ook kerktorens in steden.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media