Roofvogels bestaan er in alle soorten, maten en kleuren. In totaal bestaan er 306 verschillende soorten roofvogels op de wereld. Wat zijn nu echter de grootste roofvogels die je tegen kunt komen tegenkomen in het wild? In dit artikel zullen we de top 10 van grootste roofvogels bespreken. We kunnen alvast verklappen dat de grootste roofvogel ter wereld wel 15 kg weegt!

10. Oehoe

oehoe
Peter Trimming /flickr
oehoe2
Kamil/wikicommons

Op de tiende plaats van de grootste roofvogels ter wereld staat de Oehoe. De oehoe is een van de grootste uilensoorten te wereld. Ze wegen in totaal vier kg! Ze danken hun naam aan het roepgeluid. De Oehoe is tussen de 60 en 75 cm lang en heeft een spanwijdte tussen de 160 en 188 cm. Een oehoe kan maximaal 75 jaar worden. Oehoes komen voor in vrijwel geheel Eurazië.

9. Vechtarend

Vechtarend
Erik A. Drabløs/wikicommons

Op de negende plaats staat de Vechtarend. Deze roofvogel weegt maar liefst 6 kg. Verder is de vechtarend tussen de 78 en 86 cm lang en heeft hij een spanwijdte van 212 cm. Meestal jaagt dit roofdier op kleine gewervelde dieren als hazen, varanen en mangoesten. De vechtarend komt alleen voor in Sub-Saharisch Afrika.

8. Steenarend

Steenarend
Jarkko Järvinen/flickr
Steenarend2
Tony Hisgett/flickr

Op de achtste plaats is de steenarend te vinden. Deze roofvogel die zich tot de grootsten mag noemen, weegt 6,5 kg. Hij heeft een lengte tussen de 80 en 93 cm en een spanwijdte van 1,90 tot 2,25 m. De steenarend kan in het wild zo’n 25 jaar worden. In gevangenschap kan dit echter wel 60 jaar zijn! Steenarenden komen voor op het gehele noordelijk halfrond.

7. Apenarend

apenarend
scorpious18/flickr

Op de zevende plaats is de apenarend geëindigd, die ook wel de Filipijnse apenarend wordt genoemd. Deze roofvogel jaagt op apen tussen de boomtoppen, vandaar zijn naam. De apenarend is zeer ernstig bedreigd en komt alleen nog voor op de eilanden Luzon, Leyte, Mindanao en Samar. De apenarend kan zo’n 6 kg wegen en zo’n 1 meter lang worden. Zijn spanwijdte is 1,9 meter. In gevangenschap kan de apenarend maar liefst 42 jaar oud worden.

6. Lammergier

Lammergier
Lammergier2
Richard Bartz/wikicommons

De lammergier staat op de zesde plek. Hij kan wel zo’n 7 kg wegen. De naam lammergier kreeg deze roofvogel omdat men vroeger dacht dat deze vogel op lammeren en zelfs kinderen joeg. Tegenwoordig is bekend dat de lammergier zich voor tachtig procent met botten van kadavers voert. Hij voedt zich door botten, omdat daar veel eiwit en voedzaam merg in zit. De lammergier kan een lengte van 115 cm bereiken en een spanwijdte hebben tussen de 2,50 en 2,82 meter.

5. Stellers zeearend

Stellers zeearend
Tuxyso / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0
Stellers zeearend2
Jambomambo13 /wikicommons

De Stellers zeearend staat op de vijfde plaats. Deze roofvogel kan een gewicht bereiken van 9 kg. De naam heeft deze vogel te danken aan de Duitse bioloog Georg Wilhelm Steller. In totaal kan deze zeearend 105 cm hoog worden en een spanwijdte van 280 cm hebben. De Stellers zeearend leeft in Oost-Azië, voornamelijk langs de kusten van Japan, China en Rusland.

4. Harpij

Harpij
Mdf/wikicommons
Harpij2
Jitze Couperus/flickr

Op de vierde plek staat de Harpij die maar liefst 9 kg weegt. De naam dankt deze roofvogel aan de Griekse mythologie. Harpijen waren in de Griekse mythologie de drie prachtige, gevleugelde dochters van Elektra en Thaumas. In totaal kan een harpij tussen de 89 en 102 cm lang worden en een spanwijdte bereiken van 175 tot 220 cm. Harpijen leven in de laaglandregenwoud in Midden- en Zuid-Amerika.

3. Oorgier

Oorgier
Yathin sk/wikicommons
ooggier2
Steve Garvie/flickr

De oorgier staat op de derde plaats van grootste roofvogels ter wereld met een gewicht van maar liefst 9,5 kg! De roofvogel is gemiddeld 1,15 meter lang en heeft een spanwijdte van 2,8 meter. De oorgier leeft in Afrika. Ze houden van halve woestijnen en open plaatsen. Ze leven vaak op hoogtes van 3 km.

2. Andescondor

Andescondor
Hugo Pédel/wikicommons
Andescondor2
Ester Inbar/wikicommons

Op de tweede plaats staat de Andescondor. Deze roofvogel kan maar liefst 15 kg worden! De spanwijdte van de Andescondor kan tussen de 2,70 en 3,20 meter worden. Zijn lengte is tussen de 1,2 en 1,3 meter. De Andescondor kan zo’n 200 km vliegen om voedsel te zoeken. In het binnenland leeft de roofvogel vooral op kadavers van grote zoogdieren, terwijl hij aan de kust liever dode zeezoogdieren eet. Zoals zijn naam al weggeeft, kan de Andescondor in het gehele gebied van de Andes gevonden worden.

1. Californische condor

Californische condor
Californische condor2
Californische condor3
Hansdevriesede/wikicommons

De nummer één in de top tien van grootste roofvogels is de Californische condor. In totaal kan de Californische condor 14 kg worden en een lengte tussen 120 en 130 cm hebben. Zoals zijn naam al doet vermoeden, komt de roofvogel met name Californië en Arizona voor. Deze roofvogel was bijna uitgestorven, maar kon worden gered doordat een aantal soorten in gevangenschap in een voortplantingsprogramma voor meerdere exemplaren hebben gezorgd. Gelukkig is deze roofvogel dus tegenwoordig weer in het wild te vinden!

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media